論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近多了時間在家, 發現工人一有機會發message, 打電話, 偷懶, 清潔得吾好。
洗澡+洗自己衫的時間差不多45分鐘。人人要等她出來先有得去toliet.
現在要求加人工想hk4,000 , 平日用我們的電, 水, 保險, 吾通吾洗錢呀!是吾是可以計返先, 請到吾好的工人, 機票, 介紹費要再比, 可真慘, 私人公司加人工都沒有加得這麼快。
香港的工人錢是最多啦, 新加坡, taiwan都冇呀!

別墅

冇錯,當你在家時自自然會發現工人一日最多係打電話,發message....佢哋唔傾電話會die....ga

大宅

個個都係咁,仲要加人工,short short地。
幫人從不問回報, 自覺開心快樂便足夠!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢過主啦

水晶宮

回覆:印尼工人的本質becoming bad

諗起個衰正苦就嬲,有乜理由我地同外國既條件、法例可以爭咁遠!

象牙宮

回覆 ???papamama 的帖子

因為 工人的本質 becoming bad, 所以才有 咁多斷約工人!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3996426&extra=page%3D1
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

係呀!我果件懶到可以將bb啲衫放兩日唔洗,淨係識傾電話send SMS......

珍珠宮

偷野,偷懶,貪心...
叫佢湊仔,我大仔3歲幾,佢話佢個女3歲都識自己沖涼著衫,所以唔使理我大仔

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地劣根性 , 唔帶腦返工 !

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

唉...發現姐姐偷我嘅牛仔褲,headphone....無奈

複式洋房

初時見佢成日傾電話, 我仲係度諗點解D人咁得閒同佢傾, 唔使做野架咩. 原來個個都係咁.

我工人都算係OK, 就係成日機不離身. 連入廚房煮飯都要拎埋電話入去!

男爵府

becoming bad.... 自從我家工人來了之後, 我已感受到此情況.

現在工人講電話是名正言順, 不再偷偷摸摸. 如果妳出聲阻止, 她是用"黑面"回應. 我家工人更加多一招, 使妳知她心情不好, 就是: 做野時, 不會輕手輕腳. 以洗豌為例, 她會"訂"碗/碟, 發生"啪啪"聲, 嘈到妳頭痛. 妳出聲阻止, 她更加會借勢走入房, 什麼都不做, 以示抗議妳錯, 不是她錯.

為免家嘈屋閉, 我只可以"忍", 冀望四個月後, 找到一位正常小小的工人.

唉!, 現在最慘是僱主, 不是工人, 現在工人都是公主, 不可以罵的, 大聲說話都不可以.

民房

我仲慘,等了兩個月,個工人回鄉後才到我家,做了未夠兩個月說有了,雖然自己走,為何我還要給機票她,個正苦不知做什麼,怎樣立例,最後還要給agent錢請個個,激氣。

男爵府

同意,而家法例正垃圾,僱主陪錢陪到肉赤,你偷野仲好似我買你怕,仲要陪多一個月。No way!我地香港人做工都有試用期為何呢班毫無質素既公主,冇試用期,用一曰都要俾機票,好唔抵

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

jadechant 發表於 11-6-25 23:07
becoming bad.... 自從我家工人來了之後, 我已感受到此情況.

現在工人講電話是名正言順, 不再偷偷摸摸. ...
名正言順.. 真係唔明點解..明明係工作時間, 點解可以肆無忌憚狂傾? 有次新年全家出去飲茶, 佢可以係我地面前拎住個電話係度傾. 當晚我話左佢一輪(平時我冇乜點鬧過佢), 叫佢以後日間唔可以用電話. 當然佢之後又係照用啦...

複式洋房

我們有沒有可能跟印尼/菲律賓的領事館投訴, 真是煩呀!

大宅

係咪鄉下冇電話?

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

複式洋房

All depends on luck!!!

首頁

尾頁

跳至