跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

各位,
尋日我帶O左承承去BBQ,臨出門口同佢搽隻薰衣草O既BODY MILK,因為怕D蚊咬佢,而我又同佢著背心短褲,之後臨走時發現除O左手腕俾蚊咬O左一啖,手腳都無俾蚊咬,但係就咬晒個頭~~淨係個頭都有四粒呀~~~ :-x :-x :-x

複式洋房

1. 寶貝仔仔媽咪 >> 仔仔 - 19個半月大
2. Yenki >> 仔仔 - 8 歲
3. mei721 >> 仔仔 - 5個月
4. macca >> 仔仔 - 2歲4個月
5. Fanny >> 仔仔 - 10個月
6. Astrid >> 大女 - 5歲4個月
7. 承承媽媽 >> 仔仔 - 1歲
8. JANET >> 囝囝 - 十一個月大
9. OWEN>>仔仔 - 8個半月大
10. 369 >> 仔仔 - 19個半月大

大宅

畀面勳章

[size=medium]請問各位媽媽用 D 乜 o野同小朋友驅蚊呀!
最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

男爵府

JOHNSON 蚊怕水

大宅

畀面勳章

"JOHNSON" 有蚊怕水!?藥房有無得買呀! :-P
最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

男爵府

寶貝仔仔媽咪 寫道:
[size=medium]請問各位媽媽用 D 乜 o野同小朋友驅蚊呀!

如果嚮屋企我會點香薰油,出街我會同佢搽薰衣草lotion,好有效呀~~~
我禮拜一去bbq,承承著大背心短褲,d蚊都無咬手腳,不過就咬佢頭髮位~~ :-x :-x

別墅

Mustela 防 蚊膏

複式洋房

11. IrisChow >> 仔仔 - 10個月

複式洋房

我都想試o下Mustela 防蚊膏, 但頭先我check代理, 佢話停產了, 唔知我有無攪錯?

我而家想試用瑞士寶寶的lotion, 聽說它有甘菊成分, 可以防蚊, 唔知得唔得?

我亞B比蚊咬到腫哂,右出水, 但我唔係好想成日查D蚊怕水. 唉!

子爵府

12. yuetmama >> 大女 - 4歲

369,

Yes, Mustela has stopped its production on anti-mosquito bite lotion.

Last summer, I applied Mustela lotion & stick anti-mosquito bite sticker on my girl's uniform.

男爵府

369,
我依家用緊隻Lavender淡香薰同body lotion,都好有效,而且我用過之後承承都好少俾蚊咬.另外上一次承承俾蚊咬到個頭時,我用forexer 蘆薈o者喱,三日後就消晒腫啦......你可以試試(同埋唔怕佢掂到食o左落肚).

男爵府

另外我想問o下d大仔媽咪,你地有無用戒手指水?因為我唔知遲d如果幫承承戒吮手指,用唔用得......我有朋友話如果驚o既就用wasabi......o下 咁都得?

男爵府

12. yuetmama >> 大女 - 4歲
13.煦程媧媽咪 >> 大仔 - 9 歲,,細仔 - 4 歲

承承媽媽

戒食手指水效果好好,我兩個仔在一星期已搞點,價錢算貴,細仔個時在藥房買時也要$45元以上,而大仔則要$59 左右,但只用好少。

另,由大仔至今,衣櫃都只有放防潮珠,抽顯器,連夏天我也常更換,冬天褸及外套乾洗後或己洗好後也耐不耐拿出來曬太陽,也沒有發現蟲注情況。

煦程媽咪
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

畀面勳章

承承媽媽 寫道:
369,
我依家用緊隻Lavender淡香薰同body lotion,都好有效,而且我用過之後承承都好少俾蚊咬.另外上一次承承俾蚊咬到個頭時,我用forexer 蘆薈o者喱,三日後就消晒腫啦......你可以試試(同埋唔怕佢掂到食o左落肚).

請問Lavender淡香薰同body lotion在那裡可以買到呢!?

男爵府

寶貝仔仔媽咪,
我用開L'Occitanx的lavender product.如果想衣櫃防蟲,我在衣櫃擺放了lavender香包,都好香.你可以去L'Occitanx的專門店看看......

煦程媽咪,
你兩個小朋友都有G6PD嗎?

複式洋房

承承媽媽:
唔該哂您. 我個亞B而家轉左用瑞士寶寶沖涼洗頭,加上晚上開泠氣,用埋聲波驅蚊器,已大有改善.不過,我都好想知道forexer 蘆薈o者喱在那兒買,用來看

大宅

畀面勳章

[quote]
369 寫道:
承承媽媽:
唔該哂您. 我個亞B而家轉左用瑞士寶寶沖涼洗頭,加上晚上開泠氣,用埋聲波驅蚊器,已大有改善.不過,我都好想知道forexer 蘆薈o者喱在那兒買,用來看

男爵府

369,
forexer的蘆薈o者喱在街無得買o架,要經佢地d傳銷商.不過如果你想要的話,我叫我朋友幫你買丫,我都係托佢買咋......
另外,如果你話飲藥材湯,唔知你講邊d藥材喎......如果係一般o既花旗參,紅棗,淮山之類煲湯都得,至於其他補藥,就唔好咁早俾小朋友飲啦......佢地飲o下家常湯水都得o架啦......

男爵府

唔單止我兩個仔係有G6PD,我有兩個妹妹的仔女都係有,其中有個妹既女是邊緣,醫生話比我妹妹要當佢係G6PD的BB照顧,唔好忽視。我記得我亞媽話,我個妹BB出世時,全身好黃,要我亞爸換血的。而細佬在出世時也有面黃,係醫院住好耐,但不致於換血,只擔心佢長大會有弱智,當然我細佬大到現在是正常啦。過時都未知有G6PD這遺傳病,只知面黃,相信近十多年才有這個病出現的。

當我父母知道佢地的外孫全部有這些問題時就好驚,叫我地唔好買開奶茶,不是開奶茶會令BB面黃而有危險,而係驚藥房伙計執錯或搞亂而有可能出問題,幾個BB由細至大都是欴紅蘿白水開奶飲而揍大的,而佢地大一點,約一歲多,再煲竹蔗加紅蘿白當水給佢地飲,再大一點就加馬蹄一齊煲黎飲,到現在可加少少茅根煲黎飲。一星期煲成三次,重未誠過買開奶茶架。至於藥材湯之類,只局限淮山資實,北 "棋 " 這類。

煦程媽咪

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

複式洋房

承承媽媽 :
forexer的蘆薈o者喱要幾多錢 , 我住元朗 , 點可以

首頁

尾頁

跳至