自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

叫你老婆出返黎做野
佢搵到就自己洗
我諗張比老婆零用都夠請個工人

我都湊兩個 點會冇時間做唔到家務呢
等小朋友訓左 我仲有時間玩電腦

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

阿爸爸其實你係唔係我老公<講笑咋>
我屋企大約個情況同你差唔多
不過我老公仲好愛我
第一我地唔洗供樓、父母零用
第二我都係咁<開洗衣機洗衫、乾衫就我做>
第三咁我小朋友都好健康
第四我老公每晚返黎都做
第五我老公成日叫我唔好同人出街傾電話
第六我地都係
我地仲有第7
成日都出去食壽c $380-500不等<一星期最少一餐,因為我個仔好鍾意>
我諗好多家庭都係咁mouth:mouth:mouth:

gk678  點解start from $380 咁零丁既?  發表於 11-6-29 12:55

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係要同太太傾, 好過你一講就話同佢離婚

男爵府

你試下平心靜氣同你老婆傾下, 坦白講出而家面對既困難 ~ 如果唔想面對面講, 或者可以寫封信 ... 佢咁大個人應該識得諗既, 可能 hea 得太耐懶左, 又唔知道而家物價飛升, 你份人工真係好難維持一家支出 ~

男爵府

你個情況不如你都真係諗諗請工人姐姐啦...
我好明白少$$洗既壓力
加油呀好爸爸

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

叫佢出返來做野, 搵工人湊仔啦!! 收入無咁緊, 個人就無咁煩

25牛牛  同意  發表於 11-7-4 14:15
fatdenden  agree  發表於 11-6-28 21:31

伯爵府

你老婆會唔會上bk睇到post架??

子爵府

回覆 babalai 的帖子

平心靜氣同佢傾下 la !
叫佢返出o黎做野, 請工人湊 bb. 如果佢真係想做
ft ma, o甘你要同佢講清楚, 除左bb 食, 仲一定要做好屋企家務同煮飯.
又可以 cut 左d 保險. 慳慳地用, 唔好返 playgroup law.
o甘又行唔行得通 呢 ?

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

不如提要佢出嚟做野, 之後請個工人照顧BB, 有咗工人你可以唔洗做家務, 可以早D休息, 咁就冇咁大壓力
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tongming_ma 發表於 11-6-28 21:03
叫你老婆出返黎做野
佢搵到就自己洗
我諗張比老婆零用都夠請個工人

agree~~

大宅

你真系好爸爸,好老公,如果我老公有你一半我就好開心啦....
萬事有商量,唔好少少事就離婚....坐低慢慢傾...

hkaa  同意! 否則死不瞑目!  發表於 11-6-28 21:54

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

iusiube 發表於 11-6-28 21:10
你老婆會唔會上bk睇到post架??

可能係其中一個叫佢同老婆傾嘅姊妹

跟本無意識到係自己

sasa0208  哇哈哈  發表於 11-6-29 10:01
hkaa  我有工作的,肯定不是我!  發表於 11-6-28 21:55
juicy媽  有可能噃  發表於 11-6-28 21:38

珍珠宮

請到好工人,老婆做工的確解決到問題,如果請著衰工人怕你仲慘!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係家庭主婦,我都要凑仔都想懶吓,但家務買餸做飯呢D都唔好意思比老公做,因為佢都好疲累,有時兩公婆要互相包容,但楼主似乎太包容,你太太實在縰懶左,要打破呢個局面實在有難度.

701003  agree...  發表於 11-6-28 22:57

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

自己一個人煩係解決唔到問題,最重要係溝通,兩老婆坐低好好咁商量下生活既問題﹗
第一點,工作問題,你老婆唔打理家頭細務,又唔多湊個b,有冇考慮過再出返嚟工作?公一份婆一份,可以經濟鬆動啲。
第二點,bb既照顧問題,如果請工人覺得負擔太大,睇下可唔可以請家人(例如﹕嫲嫲/婆婆等等)係日頭時間代為照顧,夜晚接回家自己睇返?既可以放心bb既起居飲食,又可以自己安排好時間。萬一家人無法幫手,可以試下俾bb暫託幼
兒中心,開早上八點到晚上八點,你放工去接返佢返屋企就可以,bb係託兒中心仲可以學習認知同自理,同去playgroup差唔多,仲可以學多啲野,同多啲唔同既小朋友接觸,有助社交。
第三點,就係家務問題,始終大家同住一簷下,大家都對屋企有義務。既然佢依家係全職媽媽,照顧小朋友,洗衫煮飯,打掃地方都應該係佢要做既本分。如果佢係要工作既,大家可以商量下輪流做家務分擔下,再唔係就請鐘點定時定候整理屋企。
第四點,開支問題,你老婆要學會節制。如果係有能力既,買多多野當然係無妨。但如果連生活都有問題,仲可以講咩享受消費?你將經濟大權放返係自己度,佢一個月要洗費幾多既,就計俾佢睇,俾佢應得個份。你要令佢知道一個月係得咁多可以用,用晒就無,如果唔係就生活唔到落去...如果係要買bb野既,就由自己去埋,唔好俾錢佢買,令佢學會控制購買慾。
問題總會有解決既方法,在乎你有冇去行動實踐。
提出問題,大家一齊思考方法去解決,先係最佳解決方法。
***以上純粹個人意見(不喜勿插)

みんなで一緒に笑う

水晶宮

好媽媽勳章

我要比我老公睇下....原來呢個世上仲有咁好o既老公.....

我要湊2個,又要跟佢地功課,仲要打理網上生意,之前仲有份part-time,一星期起碼煮5餐,屋企家務有9成都係我做...
我老公只會係有時間時幫我洗碗同晾衫

樓主,你老婆比你縱壞左喇....
湊小朋友雖然忙,但只要時間分配得好,可以好好用架...

我會食飽飯先返屋企,佢唔煮就唔好食
洗衫只洗自己同bb果d,佢唔做咪唔好著law...
信用卡改password啦....

比bb返全日N1/請工人,叫你老婆出黎做野啦.....

我係女人都睇唔過眼有D咁o既媽媽....

25牛牛  同意  發表於 11-7-4 14:18
KAMIKASHUN  我都曾翻通宵+湊仔女+2餐粥+2餐大人飯+家務都ok,系個人猛的但唔會做唔到  發表於 11-7-2 01:14
金仔媽媽  agree ...  發表於 11-6-29 13:00
701003  like  發表於 11-6-28 22:58
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

呢D野有得傾既, 兩個人一齊, 仲要有兩件, 要面對生活 / 解決現實問題

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得,就算話請人工樓主個老婆都會唔肯/多多藉口
又係嚴重婆媳問題更加一定唔會俾99湊啦,咁如果佢真係工人又唔肯99湊又唔肯
咁點搞?mouth:

公爵府

月入兩萬養一家三口已經好緊張, 仲要供樓喎! 你整個開支表比佢睇下佢就知真係唔夠錢. 睇佢都唔係好識做家庭主婦, 不如出返o黎做野啦....

子爵府

畀面勳章

直接俾呢條LINK佢睇,
樓主要做定心理準備先.

首頁
12345...9

尾頁

跳至