自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

你老婆...

BB最基本嘅需要都比唔到BB, 就係!

你老婆唔夠愛自己個仔, 只照顧bb食, 不過bb要食乜就比乜, 咁唔係愛佢, 係害緊佢, 兩歲人仔成日病, 好明顯一開始係從飲食出問題, 二是生活環境出問題, 不能提供一個乾淨衛生的環境比bb!

樓主你一定要同佢傾下, 要佢明白而家咩環境(經濟方面)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主, 你好多野投訴, 你都唔配做人老公.
好似之前好多媽咪話要返工都可以做到呢樣做到果樣, 點解掉轉你去做就要投訴, 我見bk好多媽咪話dc6返到屋企只有打機唔睇細路, 唔通個個老婆都想佢地死咩, 你話係唔係, 現階段只有接受囉~

MrsSingSing  但的確樓主太太好過份,冇貢獻之餘仲係一個負擔...明明係一個健全唔廢既人  發表於 11-6-29 18:09
BK の 會員
Merry X'mas!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

shannnb 發表於 11-6-28 22:55
呢度多的是超人ftm……執屋,買送,煮飯,湊仔,甚至一湊2/3/4…仲可以帶去參加活動/番學/整蛋糕/做手工 ...
近日我不斷問自己做ftm係唔係好冇用,
大學同學們而家個個都高薪厚職: 督察, 公務員(xx署, xx局), 乜師物師...
而我只係湊兩件ftm, 不思進取

但係多謝你post...執屋,買送,煮飯,1湊2,接送返學,上playgroup,讀緊遙距課程,做手工,興趣班,仲可以上網...原來我每日都做緊好多嘢!
但係我覺得唔夠,因為以前有好多興趣都被迫暫時放低了...希望可以快d pick up返, 如果唔係生活真係好dry

Hoining  我都期待9月連細細仔都返埋k1,我就去take d course讀吓  發表於 11-6-29 13:40

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

樓主, 見到你咁火但係都諗到太太好處, 其實你仲好愛佢, 只係不滿佢湊仔方式同埋你經濟壓力太大而已, 相信你唔係憎佢憎到想佢死~

真的, 佢唔同你鬥咀吵大獲, 真係好難得! 鬧交對小朋友成長有好嚴重影響, 佢忍到, 其實都算係一大優點吧! 唔好一開波就數佢湊仔湊得唔好, 係人都反感! 不如游說佢出嚟做嘢, 比自己識多d朋友(講係咁講啫), 唔駛成日困响屋企咁悶, 又可以多個錢傍身(唔好expect佢同你share開支, 唔好比咁大壓力佢).

至於請鐘點, 本地鐘點仲要做全日, 好貴! 不如請外傭~

同埋本地鐘點, 肯做家務又未必肯湊埋細路,
肯湊細路又未必肯做家務

珍珠宮

香港間屋有幾大?一次過用萬用拖去拖個地有幾難?!食飯用個電飯煲整有味飯都懶,你個老婆好唔掂,兩歲半仲食粥?我個仔依家歲半都未有,已經食爛飯食生果。買幾個箱,有咩玩具一嘢放晒入個箱度。講真有幾多個女人想做家務,但個老公响出面揾錢自己都唔識為佢做返啲嘢,呢個好有問題。

仲有就係,佢有情緒病就同佢睇醫生,睇怕佢都好宅。不過點解連擺衫落洗衣機都懶,況且你仲有乾衣機。

唔請工人咪請個part time,响佢零用度扣。

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

兩公婆....好好溝通系好重要架...始終公一份婆一份咁去分擔開支系最好.....
重新起步,為未來努力

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

塵大聞 發表於 11-6-29 11:00
樓主, 你好多野投訴, 你都唔配做人老公.
好似之前好多媽咪話要返工都可以做到呢樣做到果樣, 點解掉轉你去做 ...

如果樓主唔配做人老公 我覺得佢老婆更加唔配做人老婆更加唔配做人媽媽
點解女人上黎呻多野做辛苦 又唔見人話佢唔配做人老婆既
你覺得日日2點訓跟住就一早起身番工好輕鬆?
定係你覺得生完個B出黎唔理日日上網 唔煮飯 連最基本既照顧BB都做唔到就係對的

我真係覺得男人真係好慘 受壓呻2句都要比人話唔配做男人
相對女係無問題既 正如男人喊人地話佢無用 女人喊就係應份一樣

我都係女人 我都生左一個小朋友
我FTM做到我女女讀緊書
女女早上番學 我就番工放工我就煮飯 跟住再做家務 訓覺可以係12點前 比樓仲可以訓多幾個鐘
我老公有時都會幫下我手
2公婆係要互相幫助 長期得一個人做
係人都有說話講啦

jessica0768  agree  發表於 11-6-29 13:10
gk678  今時今日係香港做人老公真係好慘架.  發表於 11-6-29 13:02
alphabetagamma  想做一個至MAN的男人, 理應如此. 打落門牙和血吞.  發表於 11-6-29 12:51
Super-Man  agree X 2  發表於 11-6-29 12:45
sandy1425  agree!!!  發表於 11-6-29 11:43

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我做FTM個時...
一早起身整野BB食 跟住 做陣家務
之後同埋BB一齊落街買"送"
有時仲要陪99飲下荼HI個TEA
之後再準備晚上個餐
6點開始煮飯 3個"送"7點 老公番黎剛剛好可以洗手食飯
8點老公同BB一齊沖涼
佢地沖完我就洗碗 老公陪BB
跟住我就去洗白白 洗完開機洗老公既番工衫
洗衫同時陪下個老公打機/睇電視
涼完就訓覺
PS晚上12點

但我無覺得咁既生活好辛苦 反而我好中意睇到老公同BB食我煮既野

反而我覺得我番工晚上湊B仲辛苦

大宅

babalai 發表於 11-6-28 20:26
我係個爸爸,我唔開心,心裡有好多結,解不開,好煩惱!
我先講講我背景,我剛做爸爸、有個2歲半的仔仔,老 ...

看到你的帖子,心裡寒了寒。甚至很是同情你................

如此下去,你的身體也吃不消;從而衍生出的問題將會增多。

希望好好與老婆溝通,其次請工人姐姐,老婆上班。

你需要改變自己,分工合作。一人煮飯;一人做家務。

我一手湊大自己小朋友,家裡很整齊/潔淨。不覺得忙碌。

小朋友午睡自己就辛苦做家務,準備飯送...........

一定要養成小朋友良好的作息時間,這樣媽咪就容易分配時間。

當然,若媽咪喜歡上網,是件非常頭痛的事.....................

男爵府

請全日鍾點唔平wor.....如果係菲菲包埋食住都要6K架

比我會安排小朋友全日班, 有d可 stay 到7pm...等你地收工先接佢.
家務 weekend 先做/請part time

JJMumMum  邊度有全日班?我都想出嚟做嘢啊!  發表於 11-6-29 13:51

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

你真係個好爸爸呀~
你老婆真係好lazy 呀,湊一個小朋友都話好累唔做家務......你真係要好好同佢傾下~

公爵府

我覺得你應該取消這個標題, 如果她真的死了, 我想你都很麻煩 !

珍珠宮

生完bb之後, 無論係一個有幾懶嘅人, 都會因為bb嘅來臨而改變, 所有野都係以bb為先, 係好自然自己會改變架!

在職媽媽, 每日放工就要返另一份工, 返屋企要教/陪功課, 溫默書, (有時媽媽仲要煮埋飯) 做完d仔嘅工作, 先有自己自由時間! 所以樓主老婆只係揍一個都可以攪成咁, 我真係好同情樓主架! 你bb而家先得兩歲, 我可以話你知, 將來日子會更嚴峻尤其到左要升小學嘅時候

jessica0768  agree, 我都覺得係bb係一個好大既動力  發表於 11-6-29 13:12

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

babalai 發表於 11-6-28 20:26
我係個爸爸,我唔開心,心裡有好多結,解不開,好煩惱!
我先講講我背景,我剛做爸爸、有個2歲半的仔仔,老 ...
樓主,

其實以你既收入點解仲要供樓呢?你應該襯依家樓價高企就好放左層樓,keep住d錢,然後去租樓住,排隊攞公屋,人生唔一定要有樓的,住公屋都好好住丫.

要記住,'貧賤夫妻百事衷',無謂為左層樓搞到自己捱得咁慘.

仲有,打理家頭細務呢方面,唔一定係女人做的,男人都做得的.我係一個要返工既女性,我都要放左工之後返屋企洗衫煮飯,點解你地男人唔得呢?仲要係度呻,又話想同老婆離婚咁大件事.

我希望樓主可以反思,將心比己,掉轉頭諗下,希望你想通左後,有回一個開心既家庭.

karee  況且有首期可以供自己既樓都唔會簡租樓幫人地供屋啦  發表於 11-6-29 12:03
karee  收入二萬一家三口過左公屋限額喇....我都想搵二萬住公屋 >.<  發表於 11-6-29 12:02

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家家有本難唸的經~

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

鐘點應該唔肯由8am做到7pm~因為通常人地都係c9~要照顧自己屋企!

公爵府

小豬澄 發表於 11-6-29 11:29
如果樓主唔配做人老公 我覺得佢老婆更加唔配做人老婆更加唔配做人媽媽
點解女人上黎呻多野做辛苦 又唔見人 ...

我見到佢topic(我可以點捱法?我好想同佢離婚、甚至想佢死!)因為個老婆唔做晒家務, 唔返工賺錢, 講到特登整病個b, 一返playgroup or 返學就多病痛ga la, 要咒老婆死, 好反感,
我見呢度d老婆投訴c6唔做家務,d衫隨處掉, 都未見有人咒c6死喎, 除非有第三者先會咁毒, 學你話齊受壓呻2句, 都不忘咒老婆死, 慘!

alphabetagamma  我support你!!! 好多人講野都係講自己啱的多, 人地錯得多...但咒老婆死就唔啱  發表於 11-6-29 12:54
bplus  係樓主晦氣說話 ...  發表於 11-6-29 12:03
BK の 會員
Merry X'mas!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

Radar 發表於 11-6-29 11:47
樓主,

其實以你既收入點解仲要供樓呢?你應該襯依家樓價高企就好放左層樓,keep住d錢,然後去租樓住,排隊攞公 ...

將心比己?問題係佢老婆冇同佢將心比己喎!

禁止訪問

子爵府

湊bb係好辛苦, 尤其初生至兩三歲既階段 (bb頑皮, 經常病) ...
不要忽視老婆的耐性及付出. (湊bb做得好唔好係好主觀的)

樓主的主要問題是錢 ... 其實月入兩萬也不算少 (好多人仲少). 重整及減少家庭支出是必須的. 可能過一兩年後會有新轉機呢. 希望在明天. 有一頭家不容易啊 !

首頁
34567...9

尾頁

跳至