自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我想問下大家寫數目字4係開口定埋口ga?

因為我就寫開口既...
學校要我囡寫埋口,我女好堅決唔寫ar!
佢覺得老師寫錯ar!~
尋晚講左好耐,軟硬功都用過喇...佢仲係咁喊....
我都唔想為左個4字攪到同佢搏鬥咁~
唉........
都係我唔岩la......教錯左佢.....

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 我想問下大家寫數目字4係開口定埋口ga?

4係埋口架!!

大宅

醒目開學勳章

學校教係埋口的, 好多書都係用埋口..

別墅

貝貝 寫道:

4係埋口架!!

true~

[img align=left]http://ccd.zjonline.com.cn/images/twzs/sexz010.gif[/img]

珍珠宮

我囡果本暑期作業係冇埋口ga...咁我咪跟返佢law....
唉........
點知...就出事喇!!!!!!!!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

我開口架,不過細時老師無話咁寫係唔啱喎~~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

大宅

開口、埋口都有人寫wor。

同你個女講,寫住埋口先喇,到大d,上左小學,仲邊處有老師得閒執你寫錯數目字ar。 拗得黎都寫完lu。

(sorry,可能咁教細路係唔o岩,不過,我覺得有時係要執生,無謂哂時間。)
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

別墅

係囉,兩種都有人寫架喎.

估唔到d 老師無得比學生有咁既選擇性..其實我覺得係個老師應該要醒水就真..

大宅

埋口架!!

複式洋房

點解係埋口呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

但我同事之前講過呢個問題(其實大家不嬲都唔多留意), 佢話, 佢個女個老師堅持要開口
我個女學校都係教開口wor....

侯爵府

好媽媽勳章

令我諗起個7字
Charlotte_mom 寫道:
但我同事之前講過呢個問題(其實大家不嬲都唔多留意), 佢話, 佢個女個老師堅持要開口
我個女學校都係教開口wor....
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

大宅

以前幼稚園都係教開口

[size=large]有個口訣:丫义四,如果埋口點义呀?

別墅

如果真係要跟足個字,係書面寫.
咁除左係個 " 4 ", 仲有 "7" , "1", "2" , "6", "9". 仲有英文" a" 字等..

如果比我係你,我會問下個老師,"你個英文a 係點寫?"

[quote]
sandy2008 寫道:
令我諗起個7字

大宅

Clicquot 寫道:
以前幼稚園都係教開口

[size=large]有個口訣:丫义四,如果埋口點义呀?

haha,我細個老師教係「交通4」呀,即係個交通警察左手放額頭敬禮,右手向右伸直指揮交通,你想像下個樣,係唔係埋口4呀?
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-34397-action-spacelist-type-blog

大宅

而家d學校好嚴謹架, 有一本叫做~~常用字型表~~的書, 大部份的學校都係以這書的寫法作標準, 以防止有爭議, 因為小學寫錯字要扣分(包括作文)。

別墅

乜d學校咁麻煩!

兒童是世界上最快樂的人兒。
該用戶已被刪除

大宅

我都係教開口,(我曾經教了好幾年幼稚園).
一家五口加多隻狗
]

洋房

K&T 寫道:
我都係教幼稚園,個4字係開口ga。
其實有時我地寫開d字個筆順都同字典唔同,但又唔可以話自己o個個實o岩,所以咪一定跟字典law。

pinpin:
你可以返去同老師講下你個女的反應,我o念老師會有方法處理gei;另外如果你想叫到你個女寫,你試下同囡囡講--老師話個4字都幾肚餓要開口食野woo,我o念佢可能會聽,希望幫到你la~!

咁點解我見日常生活當中好多事物顯示個4字係埋口喎?
例如家陣在電腦顯示,keyboard,計數機,電話按摟,電梯按摟,間尺,軟尺,巴士號碼,ATM advice.....其實係米2個都正確架?

首頁

尾頁

跳至