自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 我想問下大家寫數目字4係開口定埋口ga?

講真,我地係日常生活中, 個 "a" ,都係咁寫.咁點解又咁多人唔係照住咁寫..都無人話係錯呀?

埋口"4", 同開口"4", 都有大把既支持者..要問到"點解" 到今時今日, 咁多人,會由"埋口4", 寫成"開口4", 我諗要問下, 讀過語言學,或者對呢方面有硏究既人仕.

不過, 我估唔到今時今日, 有d 老師,會咁執著一個"4" 字既寫法.. 如果,真係有人話"開口4" 或"埋口4", 其中一個寫法係錯.我諗,我相信, 好多人,都會登大隻眼,望住佢,問點解?

[/quote]

咁點解我見日常生活當中好多事物顯示個4字係埋口喎?
例如家陣在電腦顯示,keyboard,計數機,電話按摟,電梯按摟,間尺,軟尺,巴士號碼,ATM advice.....其實係米2個都正確架?[/quote]
該用戶已被刪除

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

係呀﹗

貝貝 寫道:

4係埋口架!!

珍珠宮

依家老師係教要埋口架﹗

珍珠宮

依家教書,係要講際度的,
佢地定左4係埋口的,
咁佢地就要 要求d學生係埋口的,
如果唔係,
個個老師教的唔同野 咁都唔知點算,
考試都唔知點計分囉﹗

BBparade 寫道:
講真,我地係日常生活中, 個 "a" ,都係咁寫.咁點解又咁多人唔係照住咁寫..都無人話係錯呀?

埋口"4", 同開口"4", 都有大把既支持者..要問到"點解" 到今時今日, 咁多人,會由"埋口4", 寫成"開口4", 我諗要問下, 讀過語言學,或者對呢方面有硏究既人仕.

不過, 我估唔到今時今日, 有d 老師,會咁執著一個"4" 字既寫法.. 如果,真係有人話"開口4" 或"埋口4", 其中一個寫法係錯.我諗,我相信, 好多人,都會登大隻眼,望住佢,問點解?

咁點解我見日常生活當中好多事物顯示個4字係埋口喎?
例如家陣在電腦顯示,keyboard,計數機,電話按摟,電梯按摟,間尺,軟尺,巴士號碼,ATM advice.....其實係米2個都正確架?[/quote] [/quote]

珍珠宮

所以要睇返個老師係教佢開口定埋口ga﹗

男爵府

呢個問題好似好簡單,但原來大家都有唔同意見,
我諗番以前讀書時好似無認真講,
但個時老師係好整齊地教寫字,就實係埋口,
睇番一d正式書本和計算機等物件,
都是埋口的,

我諗開口的出現,係咪因為貪方便?
埋口較開口寫得慢d ga,你地可以試下,
我就覺得開口寫得快d,所以e家我係寫開口

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我係寫開口4,乜學校咁嚴...........
我見囡囡去年(k1)的習作紙兩種4都有出現,兩種她都識睇,但她也是寫開口4

男爵府

我不嬲都寫開口喎,不過一路都無比老師話我錯.......
乜原來係埋口架??

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至