少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝快2歲了,以下是前晚他跟他爸爸的對話,我覺得蠻有趣,跟大家分享下.

'爸爸,這是什麼?'博博指著爸爸下巴說
'這是鬍鬚.'爸爸說.
'博博也有鬍鬚.'博博摸著自己的下巴說.
'博博沒有鬍鬚,博博大個仔才有鬍鬚!'爸爸說.
'poo,poo.......'博博即poo口水表示不滿.
'唉哎,博博,你幹什麼poo口水呀?你兩歲啦!大個仔啦!唔係BB呀!唔poo口水

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 分享跟BB有趣的對話

"'pou,pou.......'博博即pou口水表示不滿."

very very funny !

複式洋房

我個仔都係咁

男爵府

好媽媽勳章

我的媽媽喜歡大概下午6:00買麵包,
第二日早上吃,我們都習慣這樣的,
不過有一早上,2歲多些的仔仔說:
婆婆我唔食麵包,
婆婆問點解?
仔仔話:d麵包舊,唔食....(舊=唔新鮮)

激到我媽媽不知好笑還是嬲....哈哈

大宅

sheryl

博博諗野好logical, 叻仔 !!

大宅

前排教兩歲半囝囝∼誰是男仔與誰是女仔
我:Daddy係男仔、Mami係女仔、瑋瑋係男仔
囝:婆婆公公呢?
我:婆婆係女仔、公公係男仔
囝:咁麥當勞呢?
我: ar...ar...男仔lor
囝:咁薯餅呢?
下???

我都唔知點答囝囝,唯有嘗試向佢解釋人與死物既分別.
活著一天,就是有福氣,就該珍惜。 當我哭泣我沒鞋子穿的時候,我發現有人卻沒有腳。*************************************** [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_clean2.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_ironing.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_shopG.gif[/img]

男爵府

irene828,

hahaha

男爵府

畀面勳章

阿女今日係狗舖,係門口已經係咁woo~woo~,入到去佢見到隻bb咬第二狗條尾....
女:woo~woo~
女:咬呀
女:woo~woo~咬呀
然後跟住隻狗做動作....不停咁fing頭
個sales讚佢講野掂,但我同老公反應係....佢最掂個兩句就係woo~咬呀!!

大宅

(1)
媽咪詐帝怕黑: 黑媽媽,好驚呀!
BB攬實媽咪,輕輕拍背: 媽咪唔洗驚,有BB同爸爸o係度,冇事嫁。
媽咪感動到想喊。

(2)
BB教媽咪講說話:呢包係'維他奶奶'唔係XX奶奶(特登卷舌頭講),媽咪你講啦!
媽咪好正經講:維他奶奶
BB岩~啦(拖長語氣)
媽咪心想:嘩!唔好扮晒阿Sir喎細路!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

三歲女問媽媽:媽咪,我想你生個妹妹同我玩呀!
媽媽答:無得揀個喎,可能係弟弟架。
阿女話:哦,唔緊要,你生錯左我唔會怪你架!
媽媽: :lol:

大宅

(1). 22個月囡囡搞daddy隻腳,daddy同mommy睇緊電視
囡: daddy, what are these? (掃住daddy d腳毛)
daddy: Hair (一面睇電視一面求其答)
囡: (講中文) mommy, daddy唔見左d髮髮o係腳腳度呀~ 好yeah,搵到啦! (我老公剪左陸軍裝)
mommy: 下?
囡: 我冇髮髮o係腳腳度,(跟住遞隻腳俾我),因為我冇唔見髮髮(佢mean冇剪頭髮)

(2). 22個月囡囡摸媽咪個肚..
囡: mommy, BB幾大呀?
媽: BB就o黎5個月
囡: 你個肚肚唔大o既?
媽: BB未夠大,所以...(未答完)
囡: (大叫) 哦!!! 我知啦, BB係扁o既!! (跟住喊) wuwuwu..我d公仔BB都唔係扁o既...
媽: ..... :-P
im mommy to Dahlia & Emerson

珍珠宮

有一次我仔仔(兩歲零九個月)玩玩下, 忽然
仔仔: 我痾臭臭, 篤..篤..(模仿d臭臭掉進馬桶的聲音), 痾完! 唔...好臭呀! (跟住哈哈大笑)

我仔仔好大汗, 好多時午睡後都出曬汗, 有一次佢午睡醒起身
仔仔: 唔...好臭呀!(然後仲大力嗅自己一下), 再講: 唔...好臭呀!d圾垃...
媽咪: 係唔係你出0左汗件衣物好臭呀?
仔仔: 係呀!(跟住就哭)

大宅

[size=x-small]寻晚坐在房里摺衣服时仔仔不停地打扰我,跑来跑去玩我摺好的衣服又爬到我的背上。。。屡劝不听,我好嬲、发出最后通牒,对佢讲:如果你再来,我就食左你!当然结果大家都在意料中。。。佢继续。。我好‘火滚’双手将佢擒住、把佢按在地板上狂咬佢的肥肚腩、(一边咬、一边讲:你咁曳,食左你。。。吞你落肚ar la!)佢终于笑到上气不接下气地苦苦哀求我放过佢,我见佢似乎有悔改之意就放了佢一马,佢爬起身之后问我:妈妈,好味吗?>_<。。。。。 @#£♭♯※*♪‡§‰Å%&

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

有一日同YOYO去寵物店睇野,佢一見到有貓貓就走埋去睇.我地猛話D貓貓好得意,我同公公婆婆討論緊邊隻得意D,係呢個時候,YOYO就指住其中一隻話:'呢隻貓貓個樣好似好慘咁' (其實係隻貓個樣扁扁地),婆婆話:'佢話樣好慘咩?'YOYO:'係LAW,慘慘地啦'.我同公公婆婆都俾佢突然諗到O既說話笑死!!

珍珠宮

星期六行過史路比公園, 兩歲囝囝話要入去, 我話:有菌呀!史路比公園唔開. 囝囝話:史路比有菌, 冇辦法啦!我地唯有去反斗城啦!

每次假期完後,帶囝囝回亞媽家(亞媽照顧),當囝囝知道你要走時, 佢就會坐到你大脾, 之後話(柔柔地):我好掛住你!

別墅

平時家中的大人時常與囡囡開玩笑說要穿她的衣服,囡囡總是生氣地不依,為免她養成小器的性格,我教她告訴大人﹕「我的衣服太小了,你穿不下的,下次買件大的給你吧。」

今天回家的時候,囡囡不肯跟爸爸拉手,說不要爸爸,只肯跟媽媽拉手,爸爸假裝生氣,故意繞另一條路回家,我對她說﹕「你不要爸爸了是嗎﹖」她說﹕「嗯。」我說﹕「可是媽媽要爸爸啊﹗」想不到她竟然安慰我說﹕「我下次買一個新爸爸給你好不好呀﹖」真令我啼笑皆非﹗
17/12 3.65kg 29/12 3.73kg 20/1 4.7kg 18/2 5.67kg 23/4 7.1kg

別墅

One day I was changing my clothes in my room, my girl (2y4m old) was inside my room as well. When she saw my bra, she said: "I want to wear the mask." (point to my bra). I told her: "This is not a mask, this is a bra." My girl corrected herself and said: "I want to wear the bra mask." I couldn't hold myself laughing then :lol: :lol:
該用戶已被刪除

複式洋房

[size=x-small]媽咪:你叫咩名?
[size=x-small]三歲半的仔仔:我叫 Russell Ko
[size=x-small]媽咪:爸爸叫咩名?
[size=x-small]三歲半的仔仔:爸爸叫 daddy

大宅

仔仔2歲幾, 有日同佢玩玩o下,
佢同我講 "媽咪, 我要結婚 "
我問你同邊個結婚, 佢答 "同媽咪結婚"

首頁

尾頁

跳至