夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

停一停諗一諗唔好一時之氣

男爵府

離婚當然最傷害小朋友,但有時唔係自己可以控制,以我隻c6為例,佢堅持離婚,就算我唔肯,佢兩年後都可以入紙申請,唔到我唔離

ZOEYCHAN128  其實你好睇兩者,只有一方就好辛苦!  發表於 11-7-12 19:40

伯爵府

環保接龍勳章

不一定的, 如果我阿爸阿媽唔離婚, 可能我會好慘, 離左婚仲好, 唔洗日日家嘈屋閉, 提心吊膽.

不過大前提係要兩個都好錫我地, 同埋唔會即刻有後母/後父一齊住.

珍珠宮

2024年龍年勳章

呢d野係雙方的, 如果雙方都係想去解決問題, 我覺得唔駛離婚.

ZOEYCHAN128  同意的!我同先生都想解決問題!  發表於 11-7-12 19:40
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

因為我見到有d人只係單方面想解決所以無能為力, 有d就2個都唔想去解決.

ZOEYCHAN128  唔明??  發表於 11-7-12 19:52

珍珠宮

2024年龍年勳章

下...好難明??

有d人只係單方面(2公婆是旦一個)想解決問題而另一方唔想解決, 咁想解決的一方咪無能為力羅!!!

有d就2個都唔想去解決(或者大家都自私唔去想小朋友, 想自己多d羅)

你地加油呀!! 希望你地雨過天晴, 一家人開開心心.

ZOEYCHAN128  謝謝你的解釋!  發表於 11-7-13 08:01

男爵府

等於我老婆,在我住院期間,她就向法援申請單方面離婚,
還在社工面前說謊!

忘恩負義
夫妻本是同林鳥,
此人大難來時各自飛!
卄載婚姻,衹一場夢!!
她太忘本矣,
當年她病倒床上.有誰理會她的病况?
連親生家人也嫌棄她,
衹有我這名傻瓜全心全意去悉心照料她,
而此人在02年因財務問題以經破產,現在官塘一電子公司任職會計,
還會盜用公款??
如今我身體頭骨出了問題,她竟然帶子離我而去,
我左耳聽覺不正常,都是拜陳為零所賜!點解將我嘅藥掉棄?
還要砌詞否認!面對社工重要講大話,
欺騙社工!幸得兒子在社工(李xx先生) 面前作証,
是她掉棄我的藥,她還要欺騙政府什麽?
她不配做一個好妻子,不配做一個好媽媽!
她只配做一個銀包與人格破產的破產老鼠!祇會吃喝玩樂賭!沉迷北上作樂!
唉...想起我命途是多麽坎坷!

禁止訪問

男爵府

ZOEYCHAN128 發表於 11-7-13 08:04
回覆 kentli 的帖子

事情已經發生了!不用再那麼傷心,你好像是信佛的,要學會「放下,看破」,可能你太太 ...

謝謝妳的支持!
妳也一樣要振作吧,開開心心生活呢!

男爵府

如果我c6係有為個囡諗,就唔會無聲下識咗第二個,仲要養人地個囡都唔養自己個個,cut哂呀囡的開支,包括學費,事發到現在足足一年,話就話而家先叫有d良知,叫佢俾埋呀囡的一部份開支,其實佢諗唔掂$,佢一開始攪呢d嘢,係人都知佢無本領養兩個家,所以咪成日想一刀切哂我呢邊$,而家對番我地好d,只不過係想我賣咗層私樓換居屋唔駛佢供,每個月係咁易俾哂呀囡的生活費,就自己去組第二頭家,佢都問過律師,都知無得郁層樓,佢都要繼續供,所以而家咪成日想我妥協,我踩佢都傻,我個家散咗,唔通仲要我幫你諗埋你點養第二頭家的錢呀,出年佢夠期,咪等自己申請,一切由法官判,佢成日諗到最縮數走,根本佢開D條件係要降低個囡生活質表,我自己捱唔緊要,點解佢做d咁事,唔負責任不得止,仲計到最縮骨,我自問同佢無養咩問題發生,只係一句感情淡就話斷

男爵府

畀面勳章

你相信嗎?? 這是上天給你的考驗!! 跨過它!!別怕!!

子爵府

畀面勳章

如果好地地點會走到離婚那一步??一定係關係已經惡劣到不能挽救.繼續一齊就會好?可能下一步係命案都未定

伯爵府

鬼唔知阿媽係女人, 我之前都覺得離婚唔好, 為小朋友就唔好離婚, 但問題出現時唔離婚只會令自己更差更唔開心, 對小朋友又幾好啦, 說話應該講唔傷害小朋友就唔好令感情有問題, 所有老公都要好努力愛鍚老婆, 令佢地一世都唔想走...

ZOEYCHAN128  有時老婆都要努力的,單憑一個人好難的啊!  發表於 11-7-13 17:01

男爵府

回覆 SHIRLEYLAM330 的帖子

我信,也許是上天安排,但是,為甚麼還要把我抹黑,
我現在連我的家人也相信她的說的謊言,
我以和家人斷絕來往,有時在想我兩腳一伸,後繼無人!
為甚麼她要背信棄義呢?
真令我痛心疾首.........

子爵府

回覆 fatping 的帖子

AGREE !

呢個世界有邊個女人想離婚吖.....! (吾講d第三者問題)有時兩個人相處吾到, 已經無愛, 日日受到精神折磨, 連朋友都不如,吾離婚忍落去, 最後可能會抑鬱成疾(影響埋兒女心理), 咁樣對待自己人生好無意思;其實到最後, 兒女都係無咗父/母, 個家依然係散咗, 與其係咁, 不如早d分開, 將問題減到最低; 日後先可以重生!
我相信好多女人會為兒女而選擇"忍", 但好多嘢都會有極限, 女人"叮"一聲諗通咗, 到時個男人再講咩做咩都改變吾到!

snowbaby521  講得岩~  發表於 11-7-28 14:02

伯爵府

回覆 wife 的帖子

做呢個決定係好痛, 有d人重會覺得女人無錢無本事就唔好離婚, 接受事實, sorry, 我唔係聖人, 我無辦法做到你唔當我係老婆我都要留起係身邊, 有d離題, 但每次見到呢d離婚唔好既報導我都好.... 我曾經起吉g島見到一對夫婦同個6,7歲既仔一齊, 個老婆講想行吓邊先, 點知個佬好大聲同勞氣咁講"行物能, 一陣你由話咩遲啦, 正g 西", 個女人好嬲咁跟住個男人, 個仔就係咁望住佢阿爸阿媽唔敢出聲, sorry, 如果係呢d夫妻, 我寧願唔做..

男爵府

畀面勳章

你心痛, 你在乎佢在傷害你?? 這就正好証明佢在你心目中的位置. 事件已經過去了, 放下好嗎?? 我相信你的人生沒有她的影子會開心一點吧!! 祝福你!!

ZOEYCHAN128  同意!  發表於 11-7-13 16:59

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有一個大律師,替很多夫婦辦理離婚,其實辨

原帖由 ZOEYCHAN128 於 11-07-12 發表
有一個大律師,替很多夫婦辦理離婚,其實辨理離婚十分容易,只是簽簽名,上上庭,關係就好輕易解決,但係有 ...
十卜您,孩子的感受是首位,睇得出您真正為孩子設想。
祝福您和家人早曰走出困境,和諧生活。

男爵府

SHIRLEYLAM330 發表於 11-7-13 15:32

你心痛, 你在乎佢在傷害你?? 這就正好証明佢在你心目中的位置. 事件已經過去了, 放下 ...

謝謝妳
我也希望盡快離開她的陰影!
更希望能一洗頹風 重新振作
謝謝妳

首頁

尾頁

跳至