論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

佢地根本十個煲得五個蓋, 點都唔會冚得哂, 嘥氣啦, $1都唔會借, 借咗之後如果做得差博炒冇人可憐你. 玩消失都仲得. 大把媽咪CASE喺呢度.

大宅

我都借過, 每月還$500, 分5個月還, 每次出糧都出足, 佢再比番我, 冇特別寫借據... 好彩冇出事.

大宅

我都o岩o岩借左$比工人... 6千蚊 佢都話分3期還比我
因為佢個仔有一日玩滑梯跌傷個膝蓋 要$$做手術 佢老公話差6千蚊港紙 佢一路講一路喊 我見到都好唔忍心...

我係第一次請工人 姐姐係我屋企o岩o岩做o左一年 都幾ok既 又惜阿仔 我都估唔到工人同雇主借錢呢件事會發生係我身上 我同姐姐講 我唔知應該點做 等我同先生, agent商量下. 跟住我就走o左去agent問 如果我要借$比佢我應該做d咩野來保障自己

agent同我講 如果我信佢 願意借$比佢 就在工人的身分證影印本上面 叫姐姐自己寫要借幾多$同借$既原因 仲要寫分3期還 係人工度扣 一個月扣2千蚊 跟住姐姐簽名之後我都簽名 再比張影印本姐姐 呢個就係借據.

我都驚我姐姐走佬 但呢d野冇得估計 姐姐話佢問過朋友幫佢 朋友話可以 但要佢張合約 => 即係同財務公司借. 佢唔想 佢知道借左之後會好麻煩 好多電話要佢還錢... 佢只好請我幫佢 呢個係對佢對好的方法... 我覺得如果佢唔係真係冇辦法 佢都唔會問我幫忙... 所以我信佢 返屋企之後即刻比o左佢身分證copy佢自己寫低 跟住隔一日我就過$比佢 仲sms同佢講 希望佢個仔早日康復... 佢都有覆sms比我同我多謝

夜晚返屋企 姐姐仲有同我地講佢個仔的情況 佢一講又即刻喊 C9話如果姐姐真係騙我地 佢D戲真係好好... 所以應該唔係假的...

樓主你自己唸下啦.. 決定權都係在你. 我姐姐下個月中仲要返菲律賓一個星期 因為佢妹妹結婚 我同佢講 你會唔會唔返來架? 佢話唔會.. 佢返來個日o岩o岩好係出糧個日 如果佢唔返 我就唔洗出糧比佢. 另外佢張機票係佢自己出既 就算佢走o左去 我都冇蝕o甘多.....

大宅

ckathy29 發表於 11-7-29 15:54
我都o岩o岩借左$比工人... 6千蚊 佢都話分3期還比我
因為佢個仔有一日玩滑梯跌傷個膝蓋 要$$做手術 佢老 ...

咁你一星期後匯報吓姐姐有冇走路喎...
我嗰件又係喊晒口叫我借錢...最怕呢啲錢銀瓜割! 我同老公商量咗...只會借一個月比佢...叫佢簽埋下期張糧單簽收!

ckathy29  ok 如果佢8/17返左來 我話比大家知! ;)  發表於 11-7-29 16:56

別墅

我工人都問我借過,第一二次就100,200到,仲要問佢先還。第四次無拉拉話佢Stepmother病要借400。真係唔係錢既問題,係誠信既問題,但佢問我借個日,係我剛放完產假第日要返工個日,要正式交個2個月大既BB俾佢,我實在唔夠膽唔借俾佢law。唯有同佢講每月還100同以後無得借。

大宅

woodywoody 發表於 11-7-29 16:24
我工人都問我借過,第一二次就100,200到,仲要問佢先還。第四次無拉拉話佢Stepmother病要借400。真 ...

咁我工人之前未問過我借錢...但提過吓佢阿媽病咗...好似話整親條腰...要用好多錢...我當時都乍傻叫佢搵啲兄弟姊妹幫手...係今日佢先問我借錢啫...好彩我個囡大咗...咩都識講...如果工人姐姐對佢唔好..佢會報寸比我聽

大宅

I hire two maids before, good luck, both reply money to me properly

大宅

two yan yan also love my daugther , ok la,

別墅

回覆 masiuling1218 的帖子

陰公,我個女先得3個月咋,望就望個女快D識講野同埋我返工時死望實個CAM

珍珠宮

我個姐姐做咗3個月, 問我地借1000, 見數目唔大, 所以借咗(上去agent 度簽收, and 通知agent 姐姐要借錢) 已經同佢講唔會有下次, 亦問咗佢呢個月出少1000蚊糧, 你仲要還錢($2千左右一期), 得返幾百蚊, 你自己攪唔攪得掂, 佢話ok 的, 我都驚驚地, 佢agent 條數都未還清, 就問我地借錢...如果佢借1個月糧或以上, 我就唔會借, 個數目大, 我怕佢已經借緊財仔, 本人唔信姐姐話自己家人有病要醫藥費要借成萬蚊呢類借口

大宅

colin72 發表於 11-7-29 17:29
我個姐姐做咗3個月, 問我地借1000, 見數目唔大, 所以借咗(上去agent 度簽收, and 通知agent 姐姐要借錢) 已 ...

我個工人姐姐做緊第3年...1萬我都唔會借...只會借一個月糧...都同佢講無下次...希望佢比心機做埋最後一年啦

大宅

回覆 masiuling1218 的帖子

我姐姐有返來啊!
我6:00PM返到香港 老公叫我打電話比姐姐 睇下佢班機有冇早左到港
如果早左 我地就順便車佢返屋企 但佢既電話打唔通 我估佢未到
跟住我地就自己返去啦...

等我返去係超市買菜比阿仔隔日食既時候 姐姐就打電話來講佢到左香港啦 搭緊巴士返來...
所以我隔日返工就去ATM過人工比佢($1580 扣左佢要還比我既2千蚊)
我姐姐都算有信用既...

sheunmama  恭喜你,你無信錯人,不過日後都唔好借憤左啊^^  發表於 11-8-27 01:36

首頁

尾頁

跳至