跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

都唔知幫仔仔報讀那間小學好

就來幫囝囝報讀小一入學,我心中有三間,(1)阮鄭夢芹(2)孫方中(3)大埔舊墟、、、。今個星期六仲要帶同仔仔回校,再由校長及老師帶領學生和家長到阮鄭夢芹參觀學習環境及設施,但這校的學習或課外活動我都知小小,因我在大埔認識的朋友他們仔女都是讀阮鄭夢芹,我想知其如二間你們点看,比小小意見我。

男爵府

Re: 都唔知幫仔仔報讀那間小學好

我隔離屋個女讀大埔舊墟,聽講好多功課,但我條村d人就個個都話好.問親幫小朋友報邊間就一定答大埔舊墟.

大宅

好睇你想小朋友條路點行! 想佢普通話好選定(2), 想谷佢好"行"選(3)- 但大人細路都辛苦(如你小朋友愛做功課或能受壓力者例外).讀得舒服得

大宅

(3)是指寶湖道果間定唔係呀 ? 那間好些 ?
好似1) & 2)都未係全日制喎 ?
在我來講就不能揀了....你地有冇其他心水呀 ?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

搭下咀先 :mrgreen:
我女剛上小一, 寶湖舊墟, 暫時來講(是關開學到現在都不過兩個星期), 功課不多(3-4 樣), 抄寫也不多, 開會時講明, 詞語之類係2-3次, 所以我覺得有時比高班時還少. 但老師方面真的好關心學生(我女濕疹嚴重, 老師主動問好唔好同學校講, 唔使我女掛個學生証係頸而痕(用頸繩), 問題只係怕唔怕佢覺得自己同其他同學不同, 咁我話佢可能都會架, 不如留意住如果掛証真係咁影響才決定啦, 老師都話好; 咁後來老師主動安排俾佢一上到課室就除左個証放書包, 咁我覺得老師好主動去關心學生, 唔係下下要家長要求才去做)

大宅

VENUSSUM,
我上個星期六參觀左,校長都有講話佢地係"有心既學校"黎, 要家長番學令學生一齊進步, 教我們如何做好家長....

伯爵府

tammyuen,
要家長返學 唔知呢, 沒有聽過. 其實校長都好好人, 開家長會時見到我女的皮膚, 就提我一定要帶多條濕毛巾俾佢抹下, 會無咁痕.
這校好強調家長同學校的溝通, 事實上我地真係收通告收到手軟, 有時真懷疑我的"功課"比個女還要多

大宅

係呀! 校長有講過嫁, 由某大學教授任教的,課程學費約千多元,學校有津貼,家長只須比3~5百左右,意義一樣為加強家長與學生溝通,之後還會搞好多小組,讓學生在活動教學中汲取知識和牢固起來。讀哩間小學, 家長想得閒都幾難

大宅

VENUSSUM:
我個囝~~阮鄭的通告都唔弱!!!
我SURE 我的"功課"一定比他的功課還要多(暫時)!!!
上星期六先返家長課程,教家長如何教仔

伯爵府

MonAnson & MonAnson,
其實學校肯主動做呢D工作都唔係壞事, 只係我地在職會辛苦D囉

民房

寶湖道舊墟從二年級起,中文科好似是用普通話教的. 請問有冇人知阮鄭是否在高年級時也會用普通話教中文呢?

大宅

tammyuen 寫道:
(3)是指寶湖道果間定唔係呀 ? 那間好些 ?
好似1) & 2)都未係全日制喎 ?
在我來講就不能揀了....你地有冇其他心水呀 ?

你個囡囡件hipo衫同我細囡件一樣. hehe....

why你不能揀 ? 以我來說, 8號那間好d. 1) & 2) 都末有消息轉全日, 我老公d朋友在寶湖道教, 他話大埔唔會再起新校, 會食人地被殺d學校. 有一年, 1st round連計分都冇機會入, 因必收的都唔夠用. 又話今年只有約2,000 k3生在大埔, 看你敢唔敢博.

大宅

哩幾間都講小學既家長會辛苦d,
那麼邊間小學較舒服? 意思係學生+家長無"谷"得咁厲害呀?
人地話"黃建常", 對嗎 ?

民房

hi! 你們好!
我是首次在此發言的,請各位多多指教,順祝大家中秋節快樂!
我也是住在大埔,但對本區小學認識不多,但亦聽聞大埔舊墟不錯,面試時困難嗎?是否在幼稚園便要好'谷'小朋友才可應付?請賜教!

男爵府

"那麼邊間小學較舒服? 意思係學生+家長無"谷"得咁厲害呀? 人地話"黃建常", 對嗎 ?"

Yes, i agree with this point. There is quite comfortable (both for parents and studets) in P1 and P2 in 黃建常. My elder daughter is now studyg in P3 and my younger daughter is in P1. You don't have much homework in P1 and a bit more in P2, most of the time they can finish most of the homework (sometimes all). and the 升中成績 is good too.
:wave:

男爵府

sorry, typo:

You don't have much homework in P1 and a bit more in P2, most of the time they can finish most of the homework (sometimes all) in school - it is the school policy that the last lesson of each day (except Friday, they have other activities) should be doing homework and the 升中成績 is good too.
:wave:

大宅

swyip
第三輪面試時, 以今年來計, 是俾一張圖片個小朋友看, 跟住
叫小朋友講出圖片的內容........, 另外問些好簡單的問題, 例如你如何返學架? 為何想入來讀呀? 不過想入的人數太多, 到
第三輪時應該只有10個8個位, 但有百多人去考, 而且寶湖道在第一輪(自選)已收最少500張表格, 根本機會很渺茫.
但人的心態又要博一博, 500個人收180 個, 平均4個收1個,
應該都有機會的, 試下啦

男爵府

我聽隔離屋英藝家長講.舊墟同英藝有聯系,舊墟有70幾個位留比英藝學生入去讀.題外話我倆個兒娚女一同基正,倆個同派bank 1中學,迦密柏雨同王肇芝,

大宅

我個女讀英藝, 今年升小一, 應該沒有如你所言有70個位留比英藝學生, 今年我看了份派學校LIST , 好似大約有2?人入寶湖舊墟,但孫方中有3?人入到, 我反而覺得英藝同孫方中有聯系, 因自選時,孫方中是要人COPY 埋幼稚園的成積去(咁咪知道個小朋友的幼稚園) 而且大部份入表的都收了.

男爵府

大埔舊墟係唔係大埔中心過邊難入,寶湖道過邊好一些。

首頁
12345...6

尾頁

跳至