自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

就算唔問自己果份, 都問下個女果份丫

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都一定會叫佢改!!

伯爵府

你問佢, 買黎做咩?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

係唔係你老公驚會同你一齊"瓜", 所以唔寫你名.
好浪漫呀!
(向好的方向諗>>>>>>)

miffymiffy  笑左..  發表於 11-8-9 16:03

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都會介意的...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

咁呢七八年入面, 會唔會佢其實已經改左受益人你唔知?

侯爵府

2018復活節勳章

amysnlee 發表於 11-8-9 14:55
我唔想比佢感覺我好似吼住佢份保單嘅錢,雖然唔係多,都只係廿萬

我老公買保險,講得好明白,佢話,拿,我買了保險,保單係呢度,有乜事你搵 peter (我地好朋友亦係 agent);佢買保險,都係想佢有事時,我地有錢在手,仔女有書讀,兩餐唔駛愁
呢 d 唔係吼,係佢既責任
既然都係得 20 萬,更加要問啦,咁少錢都信你唔過?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係囉~ 多數寫另一半架... 如果大吉利是,是但一方走先...另一方起碼有錢係身...繼續供養子女呀!

大宅

係人都知我小氣, 我介意.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amysnlee 發表於 11-8-9 14:56
但而家又好難開口問

大家開心見誠傾下啫...個人唔覺得難開口

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都會介意!
第一, 唔寫埋你個女個名已經無理由(兩個都係佢仔女, 點解寫一個又唔寫一個?)
第二, 如果無你名, 假設touch wood佢有咩事, 而小朋友又未到18歲, 咁到時你地的生活根本就保障唔到

至於托管人, 點解會係佢家姐??

其實你老公會唔會係好早之前係咁定,而家唔記得改返? 定還是佢唔信你?? 我覺得大家兩公婆, 應該開心見誠傾下喎!

子爵府

回覆:sklui 的帖子

兩公婆冇乜吾講得,一早應該出聲。之前沒有講,放在心咁耐,話比佢知你好介意。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一定介意,兩夫妻同床共枕..... 寫比仔女無問題,不過托管人係家姐,唔係自己老婆....就真係奇怪,即係佢信任佢家姐多過你...太過份!

象牙宮

2024年龍年勳章

eeeee....我老公果份保險系結婚之前買,等我問下個受保人系邊個先。

大宅

畀面勳章

回覆:是我小氣還是?如果老公咁你地介意嗎?

重男輕女?

子爵府

直接問佢~

公爵府

好媽媽勳章

回覆:是我小氣還是?如果老公咁你地介意嗎?

咁如果老公個份保險係佢仲讀緊書時已買,咁又應唔應該轉返我名or小朋友名?

依家奶奶係受益人,我問過老公,佢話有咩事奶奶都唔會唔理我地,一陣轉左名比奶奶知仲煩

sklui  轉名應該唔會通知受益人架,你打去保險公司問吓  發表於 11-8-9 15:20

大宅

我介意, 好介意tim

大宅

環保接龍勳章

寫個仔唔加埋你怪D. 係咪你老公嫌麻煩呀?
因為改呢D野確係好煩, 約來約去

我自己就..結婚前老公買的保險受益人是寫媽媽, 托管人冇問
佢一直都供左1幾年,到依家都冇改冇成

我唔會怪佢, 因為佢結婚前後, 佢仍是家庭支柱 (給家用6299冇變+6299家庭支出)

如果有一天C6有乜東瓜豆腐, 6299仲有個錢去生活

我算係仲有時間 , 有份工作, 仲可以賺錢照顧個仔, 但6299就....

我想6299都會咁諗呱...
相反我同6299關係好好
我估有乜事6299可能PASS番D$$俾我添(可能我好天真)
但我相信至少佢地有呢筆錢唔會再問我拿呱.....

PS. 我份保險受益人係爸爸, 都冇改!

雪菜肉c  6629?? 6628??? 定係講梗6299呀? 好混亂呀!  發表於 11-8-9 16:27
心誠則靈

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

介意, 好介意添 ~~

唔係自己無名, 點解無個女果份囉 ~~

首頁
12345...6

尾頁

跳至