自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我信我既狗狗已經投胎了. 就係你地而家已經見到既開心bb
我同狗狗講過 為左佢我會再生一個bb 希望佢會投胎再做我既女女.

ivycowcow  上年年尾我隻狗走左, 當時我又係講同一樣既說話....  發表於 11-8-15 14:58
ivycowcow  結果我今年年尾生得....  發表於 11-8-15 14:56
alphabetagamma  我都想自己狗狗死後會投胎做我的仔女  發表於 11-8-15 13:37
LONEY  你只狗狗0甘有性,一定會返來你身邊的  發表於 11-8-15 11:58

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

唔知可以講咩,但既然你老公信佛,佢應該好明白因果呢回事,不論貓貓最後會點,請你地好好陪住佢行佢今生所要行嘅路,今生所遇到,都係前生甚至好多前生所積嘅福/孽,希望你地明白我講嘅野啦
另外,中環貓醫院係專門醫貓,你可以同貓貓去試下,如果貓貓唔食野,可以去獸醫度買recovery罐頭,加水可變成糊狀forcefeed比貓貓
祝貓貓早日康復

LONEY  我去買來加水試下先..因依家都是給奶佢飲..無食物落過肚  發表於 11-8-15 11:59

水晶宮

畀面勳章

希望貓咪無事la

LONEY  但願啦..暫時咩都做唔到..我家陣想早退..回家睇貓貓  發表於 11-8-15 12:12

男爵府

依只衰囝算好有性..
可能佢知C6同我都唔開心..今朝好辛苦都想爬過來我地身邊
依2日佢又唔敢叫..到尋晚到半夜..無晒人,瞓左先
隱隱約約聽到佢慘叫
我地出去睇下佢,,佢就收晒聲了,,
唔知他是同隔壁籠只吉吉(另一只貓)傾計..定是佢太痛了

心情開朗的一天

男爵府

之前貓貓驗血係咪驗冠狀病毒,如果係陰性既話就一定唔係腹膜炎(FIP),就算係陽性都唔一定係,基本上FIP無有效既斷症方法,只係靠醫生經驗估算
之前都有貓友既貓貓有類似情況,都係下半身忽然無力,好似癱左咁...原先醫生應該係腦有問題,後來又認為係FIP...最後貓貓都係走左

男爵府

小貓的姿態,好像肥肥咁拖腳而爬,可能血管塞咗(摸吓有無脈搏)或尾龍骨有事,壓住神經...衷心祝福貓貓早日康復

別墅

當年我隻貓確診腹膜炎,我攬住隻貓喊,我老婆就攬住我喊,兩個人喊咗好耐,喊完之後就覺得舒服啲,之後決定好好咁陪貓貓過埋最後嘅日子,諗返起都好傷心

希望你隻貓貓平安大吉

伯爵府

引用:依只衰囝算好有性..可能佢知C6同我都唔開心

原帖由 LONEY 於 11-08-15 發表
依只衰囝算好有性..
可能佢知C6同我都唔開心..今朝好辛苦都想爬過來我地身邊
依2日佢又唔敢叫..到尋晚到半 ...
可憐貓貓,我在你另一主題有回你,你個貓應該是重症肌無力

這世界唯一不變的就是變

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

水晶宮

有無勁抖大氣,會不會血栓塞?有血塊塞住左?後腿大脾位有無變紫紫藍藍色?

大宅

養寵物, 最痛心唔係佢離開果下, 而係睇住佢受苦而自己又咩都做唔倒幫唔倒佢, 當佢用無助既眼神望住自己, 果種痛真係......................

我人生第一隻狗同你貓貓情況好似, 都係由後腳冇力開始, 逐漸惡化到全身唔郁得, 失禁, 但佢直至最後一日仍然好肯食野飲水, 每日番去我都會摸佢全身, 同佢傾下計, 最後響佢 16 歲高齡, 2002 年 8 月 13 日夜晚靜俏俏地離開了.... 剛剛 9 年啦....

之後收養既狗狗 (就係我話太平道睇左好多次但最後都冇得醫果隻), 最後確診係耳道生 cancer, 我滿心希望佢做完耳道切除手術後會好番, 點知番屋企後幾日佢開始流鼻血 (因為耳仔做完手術縫埋左, 腫瘤既血響鼻出), 望住佢鼻血不斷流, 唔食野, 唔去街, 冇力行, 原本精靈既眼神連求生意志都冇埋... 最後一日, 我帶佢睇 dr. tint, 我最記得佢既 conclusion: he will not make it for more than a month....... 成個心裂開了.... 我陪佢直至診所夠鐘閂門, 最後佢無痛苦地離開, 分別前我同佢講, 你一定要番黎搵我, 一定要!!!! 佢亦眼定定望住我, 果種眼神一直刻左響我腦度.... 而最後佢亦有番黎, 佢真係一隻令我今生今世都唔會忘記既好朋友, 好仔仔... (死, 要忍住眼淚先....)

到舊年, 老公家養左 17 年既貓因為腎衰竭, 我地亦因為唔想睇住佢痛苦, 再次做呢個咁殘忍既決定, 我老公同你老公一樣, 有偷偷地對住貓貓喊, 當時我地個心實哂, 明知佢冇得醫但唔想比佢打針, 但當佢唔食野唔飲水兩日, 連對眼都 focus 唔倒之後, 我話: 唔好要佢再受苦啦, 夠啦..... 又一次喊到抽筋帶佢去 vet 度打針............

其實講咁耐, 係希望你明白寵物要離開, 係冇野可以阻止, 唯有響佢仲響自己身邊既時候話比佢知你地有幾愛佢, 即使佢真係要走, 亦會滿懷幸福地離開... 老公方面, 唔需要講咩野, 只要你陪佢同貓貓多d 就可以.

最後我再比個建議, 揀定一兩個 vet 就唔好再轉 (憑佢既診症態度夠唔夠肯定, 答問題夠唔夠清楚, 有冇一個真係愛動物既心), 除左可以令貓貓受少 d 皮肉之苦外 (因為每個新症都要再重新抽血, 驗呢樣果樣.. etc.), 仲會縮短搵倒病因既時間, 而家貓貓唔可以再等, 希望你盡快搵倒個夾倒佢既好醫生, 可以大步檻過, 繼續同你地過好長好長既日子.. bless the kitty

公爵府

回覆:LONEY 的帖子

My god, 我睇到大家的留言睇到眼濕濕,我隻狗都係上年走左,詳情都唔想再講...

有屋企人陪伴好重要,大家加油。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔需要特別安慰你先生, 佢想攬住貓喊, 由得佢, 唔好disturb佢, 唔駛同佢講嘢. 由佢靜靜地享受同貓相處時光就係你比佢最大的安慰和支持.

我和家人都養過不少狗狗, 腸胃問題而走, cancer走, 心臟病走, 太老而走...都有. sorry我唔清楚你隻貓而家係咩問題, 未必去到咁嚴重, 又或者快要離你們而去. 如果仲有時間, 多d同佢影下相, 整下d紀念品留念. 有返胃口咪自製寵物食品, 點點滴滴都會是美好的回憶.

大宅

sorry, 咁遲覆您, 可能係血栓塞, 照磁力共震是不錯的決定, 因為會知道得更清楚. 但唔好處就是較貴.

祝貓貓早日康復!

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

回覆 wcandy_888 的帖子

tks!!!!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

There is a light at the end of the tunnel!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

貓貓今日情況點??好返d未??加油!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

冇得安慰,我自己都有養狗狗,,!好明白佢..

男爵府

引用:養寵物,+最痛心唔係佢離開果下,+而係睇住佢

原帖由 tonimaow 於 11-08-15 發表
養寵物, 最痛心唔係佢離開果下, 而係睇住佢受苦而自己又咩都做唔倒幫唔倒佢, 當佢用無助既眼神望住自己, 果 ...
多謝你咁用心的分享和提點吖,
希望奇蹟會降臨佢身啦!!tks so much

心情開朗的一天

首頁

尾頁

跳至