2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:我已經戒晒口,朱古力、糖、甜餅、有cream

原帖由 sleepyan 於 11-08-17 發表
我已經戒晒口,朱古力、糖、甜餅、有cream蛋糕都唔敢食,我家姐話有左妊娠糖尿,好難斷尾,為左BB, 就忍口 ...
嘩,你好勁呀!一齊加油呃!

別墅

引用:Quote:原帖由+sleepyan+於+11-08-17+發表我

原帖由 bbichan 於 11-08-17 發表
嘩,你好勁呀!一齊加油呃!
係呀!仲戒埋茶走tim! 支持住呀!

大宅

sa80 發表於 11-8-17 15:08
唔食得朱古力架, 怕有架啡因.
我食慣朱古力上咗癮....唔食唔得呀....最多食少d...

別墅

我媽媽都係有妊娠糖尿, 但我個妹出生後都一直沒有消失, 就咁有咗廿年的糖尿病了, 我都十分擔心呀! 有咗彼一直都無嘔而且仲成日好肚餓, 唔食又唔得, 真係好驚!

別墅

引用:我媽媽都係有妊娠糖尿,+但我個妹出生後都一

原帖由 chungque 於 11-08-22 發表
我媽媽都係有妊娠糖尿, 但我個妹出生後都一直沒有消失, 就咁有咗廿年的糖尿病了, 我都十分擔心呀! 有咗彼一 ...
你要小心食野!我媽媽同婆婆都有糖尿。應該係你媽媽戒口戒得唔清,或者有遺傳,所以生完之後變左糖尿。肚餓食野無問題,小心選擇食物重要d!

男爵府

好媽媽勳章

大家真係要加油啦....好彩我本身係血糖偏低...所以食多少少甜野都ok...但係我上胎到左後期超放肆...所以都有少少超標...之後都唔敢食甜啦...因為知道手尾好長...大家要加油...忍忍口啦~

哈哈

大宅

我呢, 成日口淡淡, 搭車又辛苦, 所以都會買定d糖食, 有時朝早又會飲熱朱古力
我都好擔心自己會唔會over tim

男爵府

bumi 發表於 11-8-24 09:51
我呢, 成日口淡淡, 搭車又辛苦, 所以都會買定d糖食, 有時朝早又會飲熱朱古力
我都好擔心自己會唔會over tim ...

有JM話朱古力有咖啡因會令BB 過度活躍喎,唔好食太好喇

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-17 12:46
我呢排都有食朱古力, 未有之前都好鍾意食, 我唸我都有機會超!

可以食朱古力架咩,,,,,,,,,,,,我好想食雪糕,,
每次經過見到D小朋友,,,係M記拎住杯 ( 麥旋風 ) , 我都眼金金

別墅

回覆:small531 的帖子

忍得好苦喔

別墅

引用:Quote:抱抱娃娃+發表於+11-8-17+12:46+我呢

原帖由 computer12 於 11-08-25 發表
每次經過見到D小朋友,,,係M記拎住杯 ( 麥旋風 ) , 我都眼金 ...
古古力真係唔好食咁多,對大人同bb都唔好!
我都好想食雪糕;不過有糖尿,而且驚雪糕有菌,老公禁止!但我有個朋友,有左之後,好鍾意食,兩日就食一杯,生個b都無事!

抱抱娃娃  其實係supermarket買一杯杯果d係咪應該冇菌? 係軟雪糕先驚佢唔乾淨有菌?  發表於 11-8-25 10:31

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 09:03
每次經過見到D小朋友,,,係M記拎住杯 ( 麥旋風 ) , 我都眼金 ...
應該唔可以食朱古力ga, 有咖啡因, 不過我好耐先食一次, 食少少, 我唸都ok卦, 我睇書講如果妳一定要飲咖啡都可以, 不過最好一日唔可以超過3杯就唔超標, 咁正常未有bb都飲唔到3杯啦, 我唸朱古力既咖啡因少過真係既咖啡卦.
2nd baby, Dec. 2014

大宅

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 10:29
應該唔可以食朱古力ga, 有咖啡因, 不過我好耐先食一次, 食少少, 我唸都ok卦, 我睇書講如果妳一定要飲咖啡都 ...

其實講到唔食朱古力因為怕咖啡因, 好似太誇張了, 之前都聽其他孕婦講, 話醫生講其實每日飲 3 杯 coffee, 咖啡因都唔會超標... 更何況只係一兩粒朱古力, 又, 話咖啡因會導致過度活躍, 其實都冇乜研究證明到有關, 過度活躍好大程度上係先天問題, 係基因遺傳, 如果一個小朋友有過度活躍, 小朋友吸收咖啡因先會令佢病發/病情加劇, 冇乜證據證明到, 孕婦吸收咖啡因會導致bb 有過度活躍架

抱抱娃娃  係囉, 我唸真係好想食果陣食少少都唔怕既, 咩都適量就OK~  發表於 11-8-25 11:24

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 10:29
應該唔可以食朱古力ga, 有咖啡因, 不過我好耐先食一次, 食少少, 我唸都ok卦, 我睇書講如果妳一定要飲咖啡都 ...

現在全面戒食,,
現在諗緊去茶餐廳,,唔知食D咩好,,,,,,

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:05
現在全面戒食,,
現在諗緊去茶餐廳,,唔知食D咩好,,,,,,
我覺得唔駛戎咁清喎, 茶餐廳好多野都食得, 三文治, 米粉, 通粉果d都OK丫!

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:08
我覺得唔駛戎咁清喎, 茶餐廳好多野都食得, 三文治, 米粉, 通粉果d都OK丫!

但飲野方面,,唔知叫咩好,
因我叫檬水,( 唔落糖) , 但自己一飲左,個D胃氣,,,,,,,好似爆出黎咁,,,不停ER,,,唔飲反而好D,一飲左個胃就不停勁多胃氣出,

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:08

我岩岩去M記,飲左杯鮮榨橙汁,,都不停咁ER,,,,,,,,,,,唔知仲有D咩方法好DD,,,,

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:10
但飲野方面,,唔知叫咩好,
因我叫檬水,( 唔落糖) , 但自己一飲左,個D胃氣,,,,,,,好似爆出黎咁,,,不停ER,,, ...
如果飲阿華田, 好立克果d得唔得?

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:11
我岩岩去M記,飲左杯鮮榨橙汁,,都不停咁ER,,,,,,,,,,,唔知仲有D咩方法好DD,,,, ...
奶類會唔會好d? 定係even妳咁清水都會ER?

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:12
如果飲阿華田, 好立克果d得唔得?

阿華田,,我見有JM話唔好飲,,搞到唔知飲唔飲好,,
好立克就頂唔到佢個陣味,,,,,

首頁

尾頁

跳至