2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:13
奶類會唔會好d? 定係even妳咁清水都會ER?

清水唔ER,,不過就唔係好想飲咁,,一飲有D想反胃感覺,,
奶類,,飲左會肚瀉,,,,,,,,,,,,,>_<.....

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:14
阿華田,,我見有JM話唔好飲,,搞到唔知飲唔飲好,,
好立克就頂唔到佢個陣味,,,,,
...
阿華田唔得咩? why?

2nd baby, Dec. 2014

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:15
清水唔ER,,不過就唔係好想飲咁,,一飲有D想反胃感覺,,
奶類,,飲左會肚瀉,,,,,,,,,,,,,>_ ...
嘩...咁妳好多野都唔飲得? 飲湯水得唔得?!

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:16
阿華田唔得咩? why?

有JM話有可可粉,,,即有咖啡因喎,

抱抱娃娃  oh!  發表於 11-8-25 12:20
抱抱娃娃  oh~  發表於 11-8-25 12:19
抱抱娃娃  oh~  發表於 11-8-25 12:19

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:17
嘩...咁妳好多野都唔飲得? 飲湯水得唔得?!

湯水得,,不過要清,,,前一排不停煲蕃茄薯仔,,現在飲飲下唔知係習慣定點,,
又嘔返出黎,,
日日好似飢饉30咁,,,,

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:20
湯水得,,不過要清,,,前一排不停煲蕃茄薯仔,,現在飲飲下唔知係習慣定點,,
又嘔返出黎,,
日日好似飢饉30咁,, ...
一係食下粥!

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:30
一係食下粥!

粥一時時食到,,因好怕聞到飯個陣味,,
你怕唔怕聞到 ???

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:31
粥一時時食到,,因好怕聞到飯個陣味,,
你怕唔怕聞到 ???
我暫時咩味道都唔怕呀, so far冇嘔, 冇作嘔, 咩都食得, 勁好胃口...成日唸食呢樣果樣!

bbichan  你就好啦, 我見到乜都唔食..... 尤其係飯.  發表於 11-8-25 16:56

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:33
我暫時咩味道都唔怕呀, so far冇嘔, 冇作嘔, 咩都食得, 勁好胃口...成日唸食呢樣果樣!
...

唔怪得啦,,你就好啦,,,,,,,,我每日都嘔好多次,,,,仲有不停嘔胃氣,,,,
ER ER聲,,,,,,,好辛苦

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 12:53
唔怪得啦,,你就好啦,,,,,,,,我每日都嘔好多次,,,,仲有不停嘔胃氣,,,,
...
妳幾多weeks開始嘔ga? 有d人可能遲d嘔or完全唔嘔ga!

大宅

引用:Quote:抱抱娃娃+發表於+11-8-25+12:33+我暫

原帖由 computer12 於 11-08-25 發表
...
你不如試下睇中e,我最初頭個月勁吾舒服,睇咗中e幾次后touchwood到而家冇乜野,有時我諗吖媽身體吾好食吾到野,吖b都吾好得去邊。
第二次產檢e生話我都吾錯,身體吸收到,吖b size都正常。我之前小產過(本身身體係差的,常常虛不受補),又係高齡產婦。
所以而家我間吾時都去睇次中e當調理下。

男爵府

sun329shine 發表於 11-8-25 13:09
你不如試下睇中e,我最初頭個月勁吾舒服,睇咗中e幾次后touchwood到而家冇乜野,有時我諗吖媽身體吾好食吾 ...

我其實2次產檢都OK,不過係自己個胃唔掂,,
因好多人食酸野無事,可以止到嘔,,
但我個鼻唔掂,
連我個個C6-去完廁所用洗手液,我都聞唔掂個個味,要叫佢出廳坐一陣先可以入黎,,

男爵府

某d孕婦都係突然對某種味道敏感ga!

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 12:57
妳幾多weeks開始嘔ga? 有d人可能遲d嘔or完全唔嘔ga!

我由第5 WEEKS開始,,,,,,,,慢慢黎料,,,,原本初初幾日只係頂住個胃,,
我仲係到行行企企咁等佢消化下都OK,,
但依排唔掂,,,
最初飲下檬水,(走糖) 都OK,(但胃氣- 不停加劇) , 後來嘔得仲密

但個肚腩就有大到,,,但我已唔係掂食野,,,,除左夜晚個餐,,一食飽個幾鐘就訓

男爵府

抱抱娃娃 發表於 11-8-25 14:01
某d孕婦都係突然對某種味道敏感ga!

係呀,,尤其屋企煮飯,我現在都落街,,,夠鐘食先返上去,,
有時候煮左D味我都頂唔順, - 係快餐店搞掂,,
因D味令我-反胃

大宅

sun329shine 發表於 11-8-25 13:09
你不如試下睇中e,我最初頭個月勁吾舒服,睇咗中e幾次后touchwood到而家冇乜野,有時我諗吖媽身體吾好食吾 ...

我都係每日食安胎藥, 未食之前, 頭幾wk 係日日都勁頭暈, 同埋好眼訓, 日日下午o係公司都好似遊魂咁...食左幾日中藥之後, 就完全冇晒呢d 問題, 胃口又好, 我而家最想嘔既時候就係飲中藥o固陣~

男爵府

computer12 發表於 11-8-25 14:05
係呀,,尤其屋企煮飯,我現在都落街,,,夠鐘食先返上去,,
有時候煮左D味我都頂唔順, - 係快餐店搞掂,,
因D味 ...
希望妳呢個不適期快快過去啦!

男爵府

WhyRay 發表於 11-8-25 14:09
我都係每日食安胎藥, 未食之前, 頭幾wk 係日日都勁頭暈, 同埋好眼訓, 日日下午o係公司都好似遊魂咁...食左 ...
妳依家仲飲緊安胎藥?

大宅

回覆 抱抱娃娃 的帖子

係呀, 日日都飲, 我o係廣華睇, 中醫係幾個星期先番去覆診一次, 所以佢會開足夠既藥比你食, 唔夠食可以重配 3 次.. 其實我偷左雞架喇, 佢叫我一日食兩次, 但我頂唔順, 太難食, 自己一日食一次, 到 31/8 先番去覆診, 到時我再問下中醫, 係咪過左頭 3 個月可以唔駛再食藥先...我自己都頂唔順繼續食, 真係超級難飲

男爵府

WhyRay 發表於 11-8-25 14:25
回覆 抱抱娃娃 的帖子

係呀, 日日都飲, 我o係廣華睇, 中醫係幾個星期先番去覆診一次, 所以佢會開足夠既藥 ...
咁佢係check過妳覺得妳需要飲安胎藥?

首頁

尾頁

跳至