自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:跟本唔係有冇$$問題,你思想唔得 +

原帖由 phoebepanpan 於 11-08-18 發表
跟本唔係有冇$$問題,你思想唔得
同意
你要咁諗埋一邊,無人幫到你

大宅

好媽媽勳章

回覆:EVA222 的帖子

如果係我都會提早湊細放學,一齊去接哥哥放學。一d難度都無

bowling2004  咪係! 咁小事, 唔好覺得個天跌咗落嚟咁.  發表於 11-8-18 09:23
我的bk復活節蛋彈勳章活動, 請多多支持, 按<支持>按鈕 便可^^
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824222&extra=page%3D2

大宅

你個仔幾大呀?train佢自己放學,學下獨立.

公爵府

回覆:窮就唔好入校隊??

好多媽媽都比左有用意見,希望樓主好好考慮

不過我覺得好奇怪,點解其他學校家長就叫佢放棄入校隊,係諗唔到,定係想佢個仔放棄然後吉返個位出黎?

大宅

回覆 回覆:weiwai的帖子

同窮唔窮完全無關,入到校隊咁叻,真係有錢有司機想入都未必得,只係—個星期二曰坐耐D車又唔係好辛苦,當fliedtraip,你個仔入得校就唔怕辛苦,我都日曰放工接囡坐車佢好開心。

weiwai  完全無關???唔米掛?!  發表於 11-8-18 12:06

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

阿女果度可以搵人沒放學啦~

男爵府

好媽媽勳章

查實保母車唔入村, 咁去到最近地方自己接得唔得呢?? 我見我校有d同學仔都係住大埔半山什麼花園, 校車都唔到.

男爵府

BK Milk勳章

有時係心態問題, 如果我係全職媽媽, 就算要去幾遠, 用幾多時間都一定分配到...遠一定唔係問題所在...

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

係啦, 其實我都覺得樓主諗多咗.mouth:咁大個人, 小朋友呢啲事你應該解決得倒, 點解要搵嘢去賴呢??
以前我仔返幼稚園時,都好多時見有同學因為要學嘢而早走. 幼稚園之嘛, 唔通學校會唔俾你走咩???
而家一個禮拜都係得2日要早走之嘛, 咁咪早啲湊咗亞妹, 再去帶哥哥囉!! 咁簡單!

遲啲再有啲更大既事, 一時諗唔倒解決辦法咁點算?mouth:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

weiwai 發表於 11-8-18 04:43
仔仔學校放學只得1轉校巴, 如課外活動/xx校隊就要自行處理
仔仔被選入2項校隊, 1星期有2日要留校練習
我住 ...

唔關窮唔窮事, 而係好多學校都講明課外活動交通自理, 由day one入間學校, 已經知學校同屋企距離有幾遠

至於有人同樓主講"叫唔好入校隊就解決倒問題", 真係視乎講嘅人同樓主本身關係同說話出發點善意與否, 如果我有個幾熟嘅家長同我呻好窮好遠, 參加左攪唔掂接女接仔問題, 我都可能會提議, 一係搵人幫手, 如果局住真係冇辦法, 自己平衡, 一係唔好參加。

呢D都係說者冇心, 聽者有意。

既然個仔好想入, 自己搵個解決方法去平衡, 唔駛拉埋"因為窮, 所以點", 盞自己唔開心。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個5係窮既問題喎, 只係你多左個女要照顧啫~
如果你仔係p.1-p.3既, 咪5好參加住囉.....
佢係有料既, 上到p.4先參加都得架~

瑪瑙宮

大廚勳章

milk323 發表於 11-8-18 09:05
好多媽媽都比左有用意見,希望樓主好好考慮

不過我覺得好奇怪,點解其他學校家長就叫佢放棄入校隊,係諗唔 ...
既然講到咁困難,迷隨口話放棄迷唔駛煩囉,睇樓主點同人傾,曬著傾,答案就係咁, 其他家長聽到話 個仔好難都入到2個校隊 , 都唔知點算好.... 咁叻仔....唉.... (其他家長酸溜溜 , 答案係差d架)

weiwai  只有曬著傾,答案先會咁? 我唔米曬著傾wor  發表於 11-8-18 12:11
milk323  咁又係... 你個仔入到但又亞支亞左, 發下悔氣都會咁講  發表於 11-8-18 10:25
EVA222  我最怕人長氣+無腦,我都會咁答.  發表於 11-8-18 09:38
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

畀面勳章

seaheart88 發表於 11-8-18 09:30
既然講到咁困難,迷隨口話放棄迷唔駛煩囉,睇樓主點同人傾,曬著傾,答案就係咁, 其他家長聽到話 個仔好難都入到2個校隊 , 都唔知點算好.... 咁叻仔....唉.... (其他家長酸溜溜 , 答案係差d架)

係咁樣都唔奇

大宅

回覆 回覆:weiwai的帖子

你同阿女啲家長熟唔熟呀?一個星期兩天請佢地幫忙帶阿女回她們家,咁你接左阿仔回去再反阿女囉。
再唔係,可能你都要同阿仔商量一下,個情況係咁樣,可能佢要取捨只選其一,咁對佢黎講都係一種訓練。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

seaheart88 發表於 11-8-18 09:30
既然講到咁困難,迷隨口話放棄迷唔駛煩囉,睇樓主點同人傾,曬著傾,答案就係咁, 其他家長聽到話 個仔好難都入 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

其實唔關窮既問題喎,只係接送安排既問題,好多學校課外活動都無校車架喎,可唔可以叫屋企人幚手湊個細放學呀,都係一星期兩日,相信問題唔大既,如果真係無既,睇吓同學校講比個女留晏少少又得唔得呢?

大宅

剩睇個標題以為校隊要收高昂既學費先可以參加,阻止左有潛質既窮學生。

點知入到嚟先知原來係個媽咪唔識安排好時間。好老實,時間係由人控制,好多學校課後活動都唔會有校車接送安排,你話唔想仔仔放棄入到校隊既機會,做媽咪既更加要想辦法協助,上面既媽咪都比左好多意見你,好好考慮下啦,仲有二星期就開學,希望你既小朋友可以如願參加校隊,發揮所長。

weiwai  係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下我l  發表於 11-8-18 12:13
吱仔與lo仔  學校咁過份, 原來唔係~~係樓主自己安排唔到啫, 根本唔關有無錢事  發表於 11-8-18 10:38

珍珠宮

開心吸收勳章

樓主可否講下你住邊區?
你仔仔係邊度讀書?
我地可以研究下最快車程又慳錢方法, 真係要個半鐘咁耐?

禁止發言

首頁
12345...7

尾頁

跳至