心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 未婚俱樂部

我以前有個朋友識睇風水既, 雖然我同男朋友都係基督徒唔係好信, 佢上過我舊屋話睡房門對正大門, 會影響夫妻感情, 個排我地又真係成日哎交. 佢仲話個厠所對正個廳, 對健康唔好. 終於我地都係搬左, 其實都有d唔捨得, 因為係2個人第一個屋企.

羊羊,

而家出面市度好左好多, 好易揾工架, 唔駛擔心喎~~ 係呢, bb你自己湊定俾人湊呢? 聽朋友講湊仔好辛苦, 有個朋友自己湊, 瘦左30幾磅.

伯爵府

好媽媽勳章

我以前間屋個

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

其實對屋企人好唔好我覺得同係咪好老公冇乜關係, 有d人話對屋企人好到結左婚(因為已經係屋企人), 會對自己都好好. 但係bk都見好多case係結左婚都只係聽阿媽話, 未必對老婆好, 最緊要係對你好.

你男朋友係咪剛剛畢業架? 佢而家

伯爵府

好媽媽勳章

我有d野想問下大家意見架~~

我開始認真地考慮同男朋友今年年底結婚, 多數會旅行結婚, 如果想擺酒既可能遲d先補返. 但仲有好多問題....

1. 我同佢一齊去睇想, 分別睇唔同既相仕, 都叫我地唔好咁早結婚, 適宜遲婚, 應唔應該考慮呢?

2. 以佢而家既經濟, 要供樓, 俾屋企, 仲有日常開支, 其實冇乜閒錢去買隻大隻d既求婚介子(e.g. 一卡/萬幾2萬). 會唔會覺得嫁得好"韓"酸呢?

3. 我今年26, 佢27, 預計年尾結既話就剛好拍左7年, 會唔會太後生呀?

4. 其實我地同居左快2年, 我怕如果而家佢想結我話唔結, 遲d可能佢會唔想結..... 係咪應該係佢想結既時間結左先算呢? 我都有d想結既~~

多謝大家俾意見

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

我就覺得唔好考慮個4年既感情問題, 重點去考慮:

1. 同邊個一齊開心D, 冇咁多壓力, 感覺可以長遠發展多D呢?
2. 邊個會比較適合你, 無論係性格, 生活方式, 嗜好, 等等.....
3. 邊個會俾到幸福你, 例如: 經濟能力, 會照顧你, 肯遷就你等等....

其實如果新呢個男朋友唔係識得好耐, 都幾難去比較, 唯有一個人靜落黎既時候, 諗下個心想同邊個一齊多D啦.....

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

呢個抉擇都係越快做越好, 拖得越耐越傷害到人.....

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

講左就好啦, 比d時間佢去接受同平伏啦, 決定左就要俾d信心自己, 大家都希望你可以開花結果架~~

伯爵府

好媽媽勳章

大家呢排忙D咩呀? 我就剛放完大假返工, 放左10日真係好唔想返工....

上個星期六去左朋友既婚禮, 又做姐妹, 但今次特別辛苦, 朋友係因為有左結婚既, 所以個婚禮都幾趕. 好多野其實都未係咁準備好, 姐妹又唔夠人, 由朝早6點幾做到2:00AM先返到屋企. 第2日仲週身痛, 好似擔完泥咁呀~~ 不過因為幾個姐妹都係男家D朋友, 好少姐妹團可以同兄弟團咁熟, 玩得咁FREE. 但都真係心心體會到結婚唔係咁簡單, 早D開始PLAN就唔會咁辛苦.

昨晚突然間係度諗, 我地成日係BK度傾計, 但又未見過對方感覺都幾得意, 可能係街見過都唔知, 唔知大家有冇興趣互SEND下相, 睇下對方咩樣呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Honey_Bread^v^

我都係咁話, ex傷害過你, 冇必要再俾機會佢.... 如果係我, 我諗我會選擇新的開始~~

伯爵府

好媽媽勳章

呢排好靜喎~~ 大家好嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

奶奶會唔會成為你擇偶其中一個因素?

唔會, 因為我冇諗過亦一定唔會同奶奶住, 一年最多咪見幾次.

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

係啦, 呢排呢度真係冇乜人氣~~

我以前個男朋友既阿媽又係好難頂, 自己唔痴家成日去打牌又要求人地要做賢妻良母, 做家族煮飯乜都要識要做. 個時都係間唔中見佢但都唔係咁相處到. 後來都同男朋友分左手, 其實唔關佢阿媽事, 但分左手之後反而覺得好彩. 我諗一個唔好既奶奶唔會令我對男朋友減分, 但一個好既奶奶反而會令我對男朋友加分.

我有個朋友未結婚前老爺同奶奶都對佢好好, 點知結左婚之後就變曬, 個奶奶有咩要求都對佢講, 要家用又問佢, 總之超煩, 但又唔直接問佢個仔, 淨係不停煩個女既.

伯爵府

好媽媽勳章

ivythepooh

我同佢屋企人d關係都ok既, 唔係一齊住關係會好d, 佢阿媽係基督徒, 比較睇重係宗教方面, 打電話黎都係叫我地返教會, 趨我地結婚同傾下近況.

佢細佬就間唔中會一齊打下牌, 食下野. 同佢細佬&佢細佬女朋友都ok.

咁你呢, 見過佢屋企人未呀? 幾好嗎?

首頁

尾頁

跳至