自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大白豬 發表於 11-8-29 11:25
由細到大總覺得課外活動係有錢人的玩意, 例如有錢先可以去學琴, 無錢咪無得學. 無諗過呢樣野都可以上街抗議 ...
係囉~我都冇學過呀!!!!
我都要去抗議叫政府賠償我小個冇得學琴而引至今日我失去既收益, 真係屈得就屈, 明搶

大白豬  係喎.. 教琴都好好搵.  發表於 11-8-29 11:46

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢一小撮人 , 完全無腦無思想 .
將來社會真係俾佢地害死

大宅

抗議政府縱容基層人士
我都要上街!!!

男爵府

甘得閒去遊行,去打 工搵錢比佢學啦
里d父母身教都未識咩叫自力更生

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:基層家長遊行爭取學童享有課外活動資助

大宅

我都想送我小朋友去英國讀書, 唔該磅水:;pppp:

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

成班廢人 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

畀面勳章

引用:洗唔洗資助埋佢地買m巾呀domdom呀.....

原帖由 annieamoeba 於 11-08-28 發表
洗唔洗資助埋佢地買m巾呀domdom呀.....
資助佢哋去結紥!domdom佢哋都會貪得無厭咁攞架!

nisha  HAHA - so agree "結紥"  發表於 11-8-29 13:01

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

見到呢單新聞真係眼火爆

我唔係基層, 但我都無錢比亞仔亞女學野, 咁我們呢D百無人士可以點呀?
無錢咪唔好學囉.
課外活動唔係必要架. 唔學唔會無飯開架.
呢班人貪得無厭, 個政府又無能.
如果真係比佢地成功"憎"取到又無要求另一樣啦.

大宅

畀面勳章

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+11-8-28+19:19+冇錢

原帖由 seaheart88 於 11-08-28 發表
無錢點解一定愛學鋼琴?

喜歡音樂唔代表只係彈琴才ok , 吹笛, 口風琴 , 樂理 , 唔算音樂?
我想分享下~~~
我以前讀小學時屋企都超窮,但我哋嗰陣都可以參加到都幾多唔同嘅課外活動/興趣班。我哋參加嘅當時學校星期六嘅課外活動,嗰時啲星期六係要返學架,返半日;不過星期六嘅課都係啲聖經故事、德育、TV堂、同埋我哋最鐘意嘅課外活動堂!課外活動有好多:英文班、普通話班、田徑、牧童笛、三角鈴、合唱團、土風舞、ballet.... 全部free。因為係番當時學校老師教,我哋只要跟住自己所報嘅班去番指定課室就得!
宜家諗番!學校哩個安排其實幾好,試問當時有邊個係唔窮丫,只係「窮度」唔同!學校咁樣做,可以俾小朋友試多幾樣唔同嘢,學咗一、兩堂唔鐘意,可以選擇去圖書室睇書,一、兩個月後re-group時又可以從新選擇!咁樣可以令小朋友及家長都可以慢慢去發掘到小朋友真正喜歡嘅興趣!家長又唔需俾錢報十幾個班俾我哋班小魔怪「發掘自己興趣」。
上到中學,大概都知自己興趣就參加啲XX學會,俾$10-$20/年,個個星期六都有老師、學長自願留喺學校教我哋同練習!
唔知點解哩類咁好嘅practice,宜家啲學校會無晒!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

又點呀....成日出黍R, 好討厭呀.....唔c都無用

伯爵府

牛年勳章

KoyeBaby 發表於 11-8-28 19:40
依家嘅人價值觀完全扭曲!以前嗰代都好多窮人,但係人哋窮得有骨氣,唔會好似依家嘅人咁奉旨要其他人養埋佢!無 ...
So agree, when I were young when parents no extra money for such thing are so normal. 12 year free education - already provided. If you want to learn more, please go to the library.

If the parents really want to give extra, the way are earn more money by working another part time job or reducing your outgoing.

No free lunch. 奉旨no way

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆 tsznok 的帖子

佢地的logic咪就係
人有我有
不論自己有無錢.
自己無錢,
別人就要幫自己完成這些'願望'喇.

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

:;pppp::;pppp::;pppp:

子爵府

我細個連學校舉辦既課外活動都冇得參加呀, 無錢不特止, 因為亞爸亞媽都要搵食, 無人得閒帶我地出出入入周圍去, 暑假就留係屋企幫亞媽剪線頭, 無錢就係咁架啦.

依家呢班蝗蟲貪得無厭, 得閒無事就出黎行下, 爭得幾多得幾多, 唉, 如果真係俾佢地爭贏左, 對我地辛辛苦苦自力更生既家庭黎講真係好唔公平.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ktmama 發表於 11-8-29 09:36
真不明白, 小朋友學習主力都是在學校學的. 想參加課外活動, 不妨參加童軍, 不用每個月俾錢 ( 我諗咋 ), ...

就算要錢..佢地都唔使比架啦......佢地縑個dcheap就真...........

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

貪得無厭

珍珠宮

點解淨係基層家長學童享有課外活動資助, 難道我們這班納税人的子女就不用上課外活動?! 我雖不致於窮到要取综援...但不是有$到樣樣都可以俾個仔學.....要參加甚麽課外活動甚麽遊學,都係靠兩公婆由學年頭慳食飯、搭車、買衫慳到年尾; 點解我要兩公婆返工仲要節衣缩食慳俾個仔去學嘢無津貼, 我交税去資助人地d仔女....

就係因為我唔係基層, 我讀得書少少, 有份穩定但不多的收入?! 要資助就個個都資助, 無理由要我闊佬人地, 孤寒自己個仔, 告佢地歧視我呢d 夾心產 (即基層又唔係,中產又唔到).....個個唔使辛苦做就有人送福利,仲有人會去返工?? 香港就快失晒競爭力, 多得d人推福利主意, "多勞多得"係呢個年代,俾那班有政治目的議員打得支離破碎,变成"廢話"

伯爵府

好媽媽勳章

課外活動,不是量力而為既咩.....唉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至