嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睛靈勳章

糊仔的次數?

6個月我bb可食糊仔, 是否每天中午一餐, 晚上需要食嗎? 糊仔稀濃度以bb喜愛而定, 還是"糊"d好?
另請問幾時要開始比粥仔bb食呢, 請賜教!

複式洋房

Re: 糊仔的次數?

我個b都係啱啱6個月, 尋日先第一次食糊仔, 好似話一日一餐就得lu!

我都想知幾時食粥仔

大宅

我個囡就四個半月開始食糊仔, 係自己煲粥然後再打爛. 每日兩餐, 通常係下午十二點零一次, 四,五點再餵一次. 如果太晚就唔好, 因為驚唔消化. 我一路都係自己煲粥仔再打爛, 到而家先冇打爛就咁餵佢, 不過就隔開哂

複式洋房

睛靈勳章

請問你煲甚麼粥仔, 我不善煮飯, 可否告知份量呀, 煲幾耐? 謝謝!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果冇問題可以食兩餐架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

好媽媽勳章

我呀囡到九個月到,先一個月兩餐

大宅

pikpik719,
初初我咩都冇落架, 淨係用

大宅

我囡囡6個月開始食糊仔, 由初初食幾茶匙(食一餐)到一日食兩餐(每餐大半碗),然後才轉食粥仔 , 健康院姑娘話要食到大半碗糊仔先可食粥仔,所以我都是依據健康院所講的。雖然現在已轉食粥仔,但我仍有給她糊仔,因為我覺得糊仔的營養也很不錯! 

大宅

ak1130 寫道:
我囡囡6個月開始食糊仔, 由初初食幾茶匙(食一餐)到一日食兩餐(每餐大半碗),然後才轉食粥仔 , 健康院姑娘話要食到大半碗糊仔先可食粥仔,所以我都是依據健康院所講的。雖然現在已轉食粥仔,但我仍有給她糊仔,因為我覺得糊仔的營養也很不錯! 

ak1130,

想問糊仔點樣慢慢加份量直至可當一餐? 我囝囝依家5個月多少少. 今個星期開始比佢試三四茶匙糊仔. 係唔係每星期加少少? 咁果茸或蔬菜茸點食? 你囡囡大慨幾多個月開始食粥仔?

複式洋房

睛靈勳章

好多謝你地嘅回應, 我囡囡尚未食到半碗糊仔, 有時佢可能飽就唔食, 每次坐在車仔度食兩頭擰, 又食下手仔, 攪到好似聖誕老人咁, 激C我! 所以都食唔到半碗呢, 或者大D會好吧!!

大宅

hi lawlawsasa,

你囝囝依家5個月多少少的話, 我見議你唔好太心急, 因為其實6個月的bb腸胃是最適合開始固體食物, bb也較容易吸收。所以我都係差幾日到6個月先比佢試食, 初初佢都有少少抗拒, 試咗一星期, 佢開始鍾意, 份量就由幾茶匙, 再每2、3日增加多3、4茶匙到大半碗, 你可以視乎情況而定, 事關有些bb唔鍾意食糊仔。至於果茸或蔬菜茸, 如果係樽庄Baby Food的話, 可由兩三茶匙開始加入糊仔一齊食, 我囡囡現在就每餐糊仔加半樽Baby food. 選Baby Food的時候亦要注意, 記住買d第一階段(即4個月bb以上食用)比bb食, 待他適應下來, 才選配其他。我個人意見, 亨氏的"蘋果茸"、"栗米雞肉"和"有南瓜味的種類"都係唔錯的選擇, bb好少抗拒, 不妨一試。

粥仔方面, 我囡囡由7個半月開始食, 初初都係唔肯食, 事關跟米糊味道完全唔同, 但經過一星期的嘗試(每天幾茶匙), 她便開始接受。最初只用瘦肉煲, 但沒有給她肉茸, 到佢食到半碗多d, 就開始加入菜茸和少量瘦肉茸, 而現在有時會再加蛋黃或魚肉, 另外我仲會每次煲好一煲粥之後(for兩餐)加入魚油Fish Oil, 含omega 3 果d, 因為可以速進腦部發展。

最後, 我覺得多元化的食物和均衡營養對bb好重要, 所以我現在仍維持每3日粥仔, 便給她兩日糊仔+多種類別的Baby food, 而每天都會食新鮮的果茸和果汁。

大宅

ak1130,

多謝你的回覆. 好詳細呀.

大宅

Hi ak1130,
Pls tell me where can buy Fish oil?
ak1130 寫道:
hi lawlawsasa,

粥仔方面, 我囡囡由7個半月開始食, 初初都係唔肯食, 事關跟米糊味道完全唔同, 但經過一星期的嘗試(每天幾茶匙), 她便開始接受。最初只用瘦肉煲, 但沒有給她肉茸, 到佢食到半碗多d, 就開始加入菜茸和少量瘦肉茸, 而現在有時會再加蛋黃或魚肉, 另外我仲會每次煲好一煲粥之後(for兩餐)加入魚油Fish Oil, 含omega 3 果d, 因為可以速進腦部發展。

最後, 我覺得多元化的食物和均衡營養對bb好重要, 所以我現在仍維持每3日粥仔, 便給她兩日糊仔+多種類別的Baby food, 而每天都會食新鮮的果茸和果汁。
:lol:

首頁

尾頁

跳至