自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

話說我爸爸在布吉賣樓,爸爸是(港人),買家是(大陸人),買家要去銀行上會做按,要我爸爸簽了很多文件(對方攞了爸爸屋契copy),但拖了我爸爸成個幾月都冇給$,對方的銀行和買家要我爸爸返黎香港攞哂d仔女出世紙和身份證比對方證明我爸爸是一個好買家???(我這裏不明白點解要做呢個動作)??
請問有冇BK媽媽或爸爸有在大陸賣樓經驗?
請問在大陸賣樓係怎樣程序?
請問我爸爸是否給人騙??
現在全家人好擔心:(請各位分亨下我們可怎辨?
千萬個感謝!

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我自己都喺大陸人..但我知道買樓一定唔需要出世紙~
銀行上會做按喺咩來架..?
我媽咪賣樓就喺過戶/跟住向買家收錢,無需咁麻煩呀...
可能被騙了,你哋快d追查清楚啦..

子爵府

回覆 liuju 的帖子

是經地產的

子爵府

買家唔夠$要上會做按

禁止訪問

子爵府

回覆 tracy.ho 的帖子

謝謝你回覆,我地一家真係好擔心爸爸給人騙,而家唔知點攪:(

子爵府

冇按的

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我一陣幫你問下我老公, 老爺幾個月前好似在大陸賣左層樓, 又係搞左好鬼耐先得.

子爵府

回覆 isa_ty 的帖子

感謝你:)

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好懷疑,
但詳細情況我唔清楚,不n年前過我大陸阿姨同hk姨丈聯名買樓,到離婚時,層樓變
左只有我姨名(因姨丈係我舅父同學,所以向我公投訴,但改變不了事實)

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

就係呢一点好其怪點解要查家宅??我地所有屋企人冇在大陸賣樓經驗而家就係唔知去邊到攪,爸爸又簽左好多文件唉~~對方只給了兩萬元訂金就拖左成個幾月又唔比$,狂叫我爸爸攞我地d資料上去,又話要等多7日後才過數3份一$比爸爸,而家勁擔心:(

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

我自己07年在祈福新村賣過樓 , 冇甘麻煩wor....
我仲係供緊的 , 當年地產找左客 , 但又係要個客又要去銀行再做按揭 , 所以都麻煩 , 因為大陸吾似hk , 要先孰樓 , 再賣比買家再去銀行搞上會 .....

我就在hk 做過公証 , 拿埋房產証 . 但都搞好手續 , 即日過戶 ..... 仲可去退回當年買樓時預比左 20年 , 所繳交的火險費...

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

回覆 seaheart88 的帖子

但爸爸層樓不是供的,就是不明白程序係點樣:(

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我老公話, 大陸樓契分幾種.

我老爺果種係" 不可轉讓樓契"

基本上係唔可以轉讓.

不過, 賣買前, 簽左一份: 賣方子女不可追究文件, 確定賣方後人唔可以追討.

我老爺層樓應該係買左十幾廿年, 果時樓契麻煩D.

你爸層樓係咪都係好耐?

不過, 我老公話, 就算咁, 都冇奶油問對方拎屋企人呢D咁個人既資料.

首頁

尾頁

跳至