跳至

首頁
12345...41

尾頁

大宅

Re: 小學家長吹水區 !!

polly & hinhei,

我仔9月時都話d飯盒好好味,但呢個week無一日話好食,我都有心理準備要俾佢帶飯,有課外活動o個日至訂飯。

大宅

我就多數 monday 一定係訂餐 ..... 因為星期日多數都去左街, 唔煮飯

大宅

大家 d 小朋友評估未呀 ?? 我女呢個月尾就開始啦

男爵府

我仔數學做評估,因我覺得唔洗溫,所以唔記得幾時要做...........hehheheheh

別墅

未講幾時評估, 但學校講咗第一次測驗唔計落成績表, 話系小一適應喎!! 連而家d 默書都話唔計分, 系唔系即系唔洗温呢?? 發達啦!!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

男爵府

話就咁講姐,你估吓有冇人夠擔唔溫呀啦!

大宅

ALL,
有關香港青少年服務處粉嶺綜合服務中心的興趣班,我已經UPDATE左在PLAYGROUP資料內,請參閱啦!

大宅

hinhei 寫道:
話就咁講姐,你估吓有冇人夠擔唔溫呀啦!

大宅

大眾好似有 8折 ... 我想去買 d 補充俾女做

男爵府

我個大仔啲補充,一個星期都唔知做唔做到兩板............

大宅

各位媽咪

覺得小一啲書深唔深呢?
我覺得啲数太淺,中文就深咗啲,英文就一般.
你地會買邊科補充俾小朋友做?

大宅

D 數到下學期要深番小小 .... 因為間間學校用既書都唔同, 好難講 ... 不過我比較喜歡 "課室" 出既補充 !!

我仲有買 longman 既補充

別墅

d 數真是簡單到呀仔無心機上堂呀!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

男爵府

暫時來講各科都好淺!

大宅

呢年係蜜月期 .... 你地好習慣佢每日都溫習 .... 唔好俾佢 dum 懶身心 ..... 到小二就有排追 呢年最好執佢地 d 粗心大意 ... 既然佢地係識 , 就教佢地小心 d ... 大細楷 / 標點符號 / 間線 (maths) ....

大宅

阿切:

多謝你嘅提醒,我個囡放學好快做完功課,就想落playground玩,而家我會叫佢先溫習默書,如果我放工佢唔識默,明日就唔可以去玩.

而家啲測驗係好淺,但係成日錯啲粗心大意嘢,所以係唔可以太過輕視.

大宅

唔使客氣 !! 我都係過來人 .... 眼見 d test 真係好淺, 但阿女成日錯埋 d 無必要既錯 .... 至於溫習, 係當年聽 seminar 個社工教 ... 佢話如果今溫習成為習慣, 到小朋友一路升班, 作為家長就會安心好多

因為阿大依家小二, 自己見佢放完個 summer 真係咩都深左一截, 功課又多左 .... 對上個中秋假後仲要背哂成篇英文, 有感而發

別墅

King is not willing to revise English, becasue his teacher will not open the English textbook and they always play during English lessons. What can I do???? I don't know what he has learned until I recieve the dictation sheet or workbook .........

大宅

阿切,

聽你咁講,我都要開始每日同佢溫下書喇。

我仔對分數唔多著緊,低分又好,高分又好,一於少理,最緊要有得玩。反而做每日一篇就好緊張要睇自己排第幾。

除左學校功課,你會唔會教個女學多d中英文生字?k3時,我見佢d中文字寫法同我學o個時唔同。

另外,之前聽個家長講,依家d十位數乘個位數的直式計算方法同我個年代時唔同,以前係乘個位先,依家係乘十位先。

大宅

hinhei,

hinhin 同 heihei 個海盜look 同士兵look 好得意,用邊個software 整?

首頁
12345...41

尾頁

跳至