跳至

首頁
34567...41

尾頁

大宅

Re: 小學家長吹水區 !!

評估究竟是否等於測驗?計唔計考試分?
囡囡星期五中文小測,我都未同佢溫,照計唔使識寫所有教過嘅字啩?填充題都應該有得選擇詞語啦!

大宅

YATYAT ,

間間學校都會有 d 唔同, 我女個間測驗即係 "自我挑戰", 考試即係 "評估"

小一多數學校都會有老師讀卷 ... 我女小二啦, 要靠自己 .... 我好鬼擔心 tim 呀

男爵府

我諗讀唔讀卷對我個仔都無乜分別.............因佢都唔會專心咁聽老師讀卷!!!!

別墅

呀仔咪又系咁, 真是第一句教咗, 第二句見到同一個字好似未見過咁????? 就算默過都可以好似未見過一樣, c未

我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

朗媽& YATYAT,
你們的仔女默書如何? 唉........ 我個女一次比一次低分,
今次返來88分, 最敝是連健康個"康" 字都寫錯, 因她個爸個名有個"康" 字, 都成日寫架啦, 總是在堂上默書時就嘜都忘記, 還有我在早上都同她默過哂, 全部都正確架.
唉......... 請問有冇方法可以做得好些 ??? (我話我呀)

別墅

露比媽媽 ,

可能佢太緊張.
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

Polly,

King 少肯同你溫一個鐘都算幾好,細路仔專注力有限,可唔可以初頭分兩次半小時溫書。

阿朗放學返來食d野,休息一陣做功課,跟住每日一篇(英 and/or中),然後玩到食飯。食完飯會做埋未做o既每日一篇,玩一陣講下故事, 跟住訓覺。

我都係週末至有時間溫書。

大宅

露比媽媽,

唔該哂,我仔個班暫時未做呢份功課。

我仔錯左"做早操",佢寫早早(木喿),扣左兩分。

若果佢平日識寫o既字到默書時唔識,我估係太緊張,諗下佢點解緊張?係咪溫得唔熟、未熟習默書時o既氣氛、太在意成績、定驚默得唔好會被責罵?

大宅

Yatyat,

我都唔知計唔計考試分。我諗住今日溫中文一部份,星期四再溫。學校派左三張之前做o既工作紙,我諗小測形式同工作紙一樣,工作紙填充有得選擇詞語,但作句當然要自己識寫。

大宅

hinhei,

我仔同hinhin差不多,半斤八兩。

hinhei 寫道:
我諗讀唔讀卷對我個仔都無乜分別.............因佢都唔會專心咁聽老師讀卷!!!!

大宅

Astrid,

我買左兩本精英出o既練習,一本係英文,另一本係綜合,淺D,等佢試下做。

別墅

d 小一 生活搞到做媽咪都很悶, 日日都是做功課, 每日一篇, 温默書, 就無咩時間玩/睇电视, 好想快d放聖誕假, free 吓
朗媽 寫道:
Polly,

阿朗放學返來食d野,休息一陣做功課,跟住每日一篇(英 and/or中),然後玩到食飯。食完飯會做埋未做o既每日一篇,玩一陣講下故事, 跟住訓覺。

我都係週末至有時間溫書。

大宅

中英數我買左 classroom, 常識我買番 text book 既出版社 (樂思教育) :wink: :wink:

朗媽 寫道:
Astrid,

我買左兩本精英出o既練習,一本係英文,另一本係綜合,淺D,等佢試下做。

大宅

polly,

我同你相反 ... 我最怕放長期 ... 放完心都散哂, 連基本個 d 都俾番哂老師 .....

我女舊年就係咁 ... 放完 easter 默英文, 之前都有 90 or 以上 .... 個個期之後 ... 得 28分 ... 激到我噴哂血呀

大宅

今日心情麻麻,收工已經好遲,睇完功課已經無時間溫習,同佢讀英文,以前教過嘅好似無哂印象,星期五中文小測,我叫佢明日自己溫住先,希望佢乖乖地啦. :cry:

大宅

點解現在的病毒咁厲害? 我個女發燒(大約100度) 把聲變了"餓公喉" 食了藥就退燒, 回復正常體溫, 但精神就唔多似有病, 兩天冇返學, 成日在屋企跳來跳去, 無時停, 她話好悶呀, 真是比她氣死。
這星期內身邊有些朋友, 好多都係咁的病徵,只是小小發燒, 跟住就喉沙, 最好都係帶番個口罩好些。

大宅

露比媽媽:

你囡囡現在冇嘢嘛,明天可唔可以返學呀,中文要小測喎.
最近天氣早晚溫差很大,好容易攝親就會中招,我有四個同事喉嚨痛,我諗住下星期打流感針.

大宅

Yatyat,
我個女今天有返學, 但放學都要看多次醫生, 都不知她是否發燒? 成日量出來都是99.5~99.9, 去到醫生到就永遠低些,
個醫生成日都話未過100, 都唔叫發燒, 但正常的体溫應該是98.5 左右.
星期二默英文時已沒有返學, 問MS. YEUNG 需否補默?? 但她話不用補架, 我想咁咪少了一次分數??

別墅

今日見到呀仔學校一年級一班有四, 五學生無返學, 真是好多人病倒, 下星期就考試, 唔知点搞??

大宅

Polly,

個仔返學,上午可以休閑d, 但佢一放學就要同時間競賽。

今日中文測驗,阿仔都話有兩個同學無返學。

首頁
34567...41

尾頁

跳至