自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:我要係一個月內結婚,大家幫幫手,,,

恭喜樓主!

其實我估樓主出得post都係想開開心心咁結婚,安安定定迎接BB既來臨姐!

我同樓主一樣,好幸運地BB選中我同C6做佢爸爸媽媽,當時我哋用左一個月既時間,籌備左一個簡簡單單,但禮數做足既婚禮,希望可以幫到樓主

1)定日子 (呢樣唔做,之後咩都做唔到)
2)搵地方 (我當時就狂打電話搵地方,無謂走嚟走去辛苦自己,搵到岩先出去比錢落訂)
3)我會建議請律師到場簽字 ( 由律師搵點一切申請手續,唔洗自己煩)

做完呢三樣,其他就可以比較輕鬆

酒席用品,請帖印刷等酒樓包晒,雖然基本款為主,但足夠應用,所以我無花時間四圍搵
門口大海報,簽名布酒樓包,雖然無婚紗照(影唔切),我就將好多張平時合照夾埋,變成張海報,寓意大家見証我哋由相識到結合
婚紗、化妝、攝影,問多啲已婚朋友有無介紹,我當時全部由相熟朋友介紹,三日內搞點,因為我信朋友佢哋唔會跣我
,好彩都無,出嚟效果都唔錯

過大禮 就睇你娘家既要求

記住,有咩做唔切就搵朋友、屋企人幫手,無野係做唔到

最後,我咪開開心心咁結婚,囝囝健健康康咁出世!希望樓主你都一樣!

大宅

chocolateice  agree  發表於 11-9-12 13:50
LOK-MAMA  最大問題係錢啦!  發表於 11-9-12 11:35

大宅

一個月咁趕,不如都係先註冊,等 bb 滿月一齊擺酒好過啦,可以多 d 選擇 & 慢慢計劃 ... 如果你撞啱 d 唔好嘅婚紗 / 攝影 / 化妝公司,知你咁趕時間,分分鐘吊高嚟賣,俾個 "優惠價" 你添呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁急要做咁多野.不如兩家人搵間好d既酒店食飯.然後搵律師上去酒店度幫你地辦証唔使咁辛苦.

我的生命由我主宰.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

樓主, 大前題都係以你&bb健康為首
如果你身體ok, 又想擺酒, 都無問題

不如你俾多少少資料, 等BK媽咪俾意見
e.g. budget, 大約要擺幾多圍
有左呢2個資料, 已經可以收窄酒店范圍
有個potential酒店list, 再逐間打去問有無位
雖則家陣算peak season, 但相信閒日(Mon-Fri)都應該仲有酒店有位
揀定酒店&日子, 再睇其他
而其他化妝/攝影/衫都唔大問題, 因為實在太多供應
take care

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

註冊先啦...太急啦..如果你真係好想BB出世前擺酒..
咁你忍唔忍到大住個肚..7,8個月先擺酒丫?
你得1個月..酒店又未必搵到好既..岩心水既...
相又影唔到靚既...

我覺得...依家大肚結婚或生完BB先擺酒.冇乜人會出聲..
但係如果你擺酒既地點唔好..個婚禮搞得唔好..
就成世比人話架啦...如果你係搞得唔好..重要比人知你係大住肚...
說話重難聽...

真係唔好辛苦自己....生完先擺酒啦..
依家搵間靚酒店..BOOK張枱..同屋企人食飯...簽紙註冊算啦

雪~bb  AGREE  發表於 11-9-12 12:12

大宅

認同lettlekaty做法,雖時間短,但明白樓主想結左婚,等家人放心,自己開心地等寶寶出世。其實定日子先是必須,其次場地未必無的。如你選日子是平日,有場地的机會又大點,都好多人結婚揀平日。如果唔怕貴,假日時酒店都有好多選擇,不過都要睇下擺幾多圍,少的話便較容易找場地,多的話便較難。另外樓主亦要考慮食中歺/西式,除傳統晚上食中式,有些人會拺自助/中午擺,中午酒店通想有位,又可以揀好日子。好多人都揀係一些提供結婚場地的公司請律師行禮,然後中午擺酒。方便親友又自己唔會辛苦。
連佈置都可以叫場地那方攪掂,煩少樣。

另外過大禮/禮節方面要同雙方家人夾下,看看雙方有乜要求,時下好多禮節都簡約了很多,如用餅卡代替嫁女餅,幸福大利是代替其他野等。

另一個煩題是請乜人夾來飲,定人數,否則場地方面不知能否配合,所以也是一個重點。而衫就可以去下旺角、尖沙咀d商場租,或者去d工廠區會有d租禮服公司,甚至幾百蚊買到件正的二手,係之前拍埋婚紗相,拎一張做油畫/易拉架,好日子當天又可以用埋。不過制作需時,最好找d一攝影師可以幫你走做埋。市面都有好多攝影師自接生意,時間自由,佢地都樂意做埋。仲有如想要成長片段,一般都可以做埋。係影相那天仲可以BooK埋化妝師試妝,OK的話,結婚當天用同一隊人,各自都知道你的要求。一條龍的公司係方便,不過質素參差,我中左招,攪到好不開心,貨不對板,過在海就神仙,仲要逐樣計,人手唔夠要客人千就,試唔過。仲有其他細節野,可以再問下人,有需要可以PM我,可給你多點資料,我也曾幫過好多朋友於短期內籌備婚禮,行程表,清單,衫,攝影,化妝師等有好多個,你要的,可以給你。

你要放鬆,睇住身子,開開心心迎接當天,做個靚新娘,靚媽媽。

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

seaheart88 發表於 11-9-12 00:57
1個月先book , 就算有酒店都唔方好啦, 好日子又唔輪到你....有場又位但千年大破日你都唔要啦... ....... ...
咪係囉要搞就搞好D
搞到唔3唔4以後會後悔就唔好
仲俾親戚笑你趕住嫁就慘
寧願生左先搞得好好睇睇

大宅

其實一個月準備都可以搞得好好的, 我細佬都是只有一個月準備的。我是大著8個月的肚子去幫他訂酒店, 準備婚禮的。

1. 首先要定日子, 找幾個日子(不是不好日就好了)。

2. 訂酒店/酒樓, 其實當時我幫我細佬找到朗豪酒店的ballroom, 本來我們的圍數meet不到酒店的minimum charge但是因為酒店那天沒有function, 如果不給我用, 他們也沒有用了, 因而他們也讓我們訂下來。

3. 如果有expo, 都可以去expo一次訂下來, 訂酒店,禮服,

4. 只要酒店訂下來, 就要印貼,派貼。

5. 至於其他的, 問一問身邊剛剛結婚的朋友, 只要你不要太挑剔, 都可以很快訂下來的。

別墅

咁好book到朗豪酒店!!!我老公要月尾先番黎,希望搞得切啦。。。

大宅

回覆:seaheart88 的帖子

認同!而家book酒席好多都係要結婚1年前book定!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:咁好book到朗豪酒店!!!我老公要月尾先番

原帖由 wuwuzela 於 11-09-12 發表
咁好book到朗豪酒店!!!我老公要月尾先番黎,希望搞得切啦。。。
咁咪好囉。知要幾多圍就要做seating plan。貼呢,後生輩可以用e-card,如果唔係響printers like www.bannershop.com可以簡便印便可。另快圖美都有,可印小量。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

今年好多好日,9月打後旺到爆,你咁趕一係去租個宴會聽自助餐婚禮,4個月肚同5個月肚,都係一樣架啦,唔好限住一個月內會冇咁趕啦.

而且你咁岩撞工今年有個11月11日11年入左11月都旺到飛起啦.
<br><br>

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我要係一個月內結婚,大家幫幫手,,,

今年好多人結婚~有好多舊年就book曬酒席個d~註冊又要等~你揀左個期佢又未必俾到你~有個日又未必好日~遲多少少對你會無甘辛苦

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

酒樓book d閑日就會容易D,唔好揀D咁熱滿GE日子,不過你一個月就真係超難book.祝你好運

首頁

尾頁

跳至