興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人識將錄音帶轉落cd?

如題

我想將以前d 錄音帶轉落cd, 因為d 帶好舊,我好驚聽唔番,想一次過轉晒落cd永久保存,thanks
要用甚麼software?

大宅

Re: 有無人識將錄音帶轉落cd?

首先把你的錄音機的audio out 和電腦的line in連接好,然後安裝Audacity。最後利用audacity去記錄錄音帶資料做wav,再燒落cd。

男爵府

用耳筒插孔式line out 輸出,在電腦用line in 插孔輸入。在電腦安裝nero,內裏的wave editor可capture輸入的聲音在至 wave file,即cd格式。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

matau,
請問"Audacity"係咪 freeware?

Evan,
我的"nero" version 是5.5, 可否能做到?

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

男爵府

好媽媽勳章

Charitymami 寫道:
matau,
請問"Audacity"係咪 freeware?

Evan,
我的"nero" version 是5.5, 可否能做到?

Audacity係freeware黎呀,都算易用!

男爵府

育兒性格勳章

請問用什麼"線"來連接卡式機同電腦?
用耳筒插孔式line out 輸出,在電腦用line in 插孔輸入

男爵府

好媽媽勳章

Jessica 寫道:
請問用什麼"線"來連接卡式機同電腦?
[quote]用耳筒插孔式line out 輸出,在電腦用line in 插孔輸入
[/quote]

買一條2邊都係headphone頭既線就ok

男爵府

育兒性格勳章

迪迪仔

請問意思係唔係將...卡式機'耳筒'同電腦'mic'既位置連接?
thanks!

首頁

尾頁

跳至