跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

pinkcat922 發表於 11-10-6 23:28
點解今年啲問題咁難架
其實自己讀書唔叻仲要俾咁問答我填
文筆又唔得
咩題目呀?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:呂明才今起派表

我都睇到0咀,反到屋企先知咩叫直升機家長

洋房

粉呂校長在行內真是臭名遠播,,她的作風和理念嚇窒了很多教育學院的導師....曾在這校工作的朋友 / 同學 / 同事 都貶多過讚wor...家長不要被假象朦騙.....

coffeejoeybb  我也想知道內情  發表於 11-10-7 09:00

大宅

回覆 cheryl0603 的帖子

可唔可以講下校長有d咩問題呢?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

問題唔係難,係
問家長對學校有什麼承諾?
我問過好幾個教書的朋友,佢哋都異口同聲話學校同家長之間係合作關係(家校合作),家長配合學校係好正常,但絕對唔會係承諾,如果用得這個term,係代表學校當自己係Boss,家長同小朋友係下屬,最後佢哋都話間學校讀唔過,已經交咗表,都唔知去唔去好

momome  承諾每月捐$XXXX畀教會  發表於 11-10-8 00:43
yyy008  哈哈~ 唯一係承諾佢個個月準時交學費囉!  發表於 11-10-7 12:57

複式洋房

上年面試果日,都幾大雨,學校仲要求要係門口排隊,無解啦,唯有單住把遮,我個囡衫都濕曬。當時都排幾長龍架,後尾見好多小朋友都系濕曬身,我同老師話甘樣唔得,家長無所謂,但係小朋友一定要企響門口擋雨既地方,如果唔系凍親點算,後尾老師先卑小朋友企響入門既位置。
其實我覺得你本身係幼稚園,本應係最有愛心果只架,甘既古板又唔識變通既處理方法大家真系好難接受!

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我都睇到0咀,反到屋企先知咩叫直升機家長 +

原帖由 coffeejoeybb 於 11-10-06 發表
我都睇到0咀,反到屋企先知咩叫直升機家長
怪獸家長我都唔知係咩添呀

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

學校0係一d訂左既既規則上係幾嚴謹0既....

不過說實話,我小朋友0係呢幾年都讀得幾開心,
個人認為校長同大部分老師都好用心教小朋友~

wcwong0217    發表於 11-10-7 23:28

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

牛年勳章

其實多數幼稚園都係開心架啦, 我都冇聽過有人讀幼稚園係唔開心的!

所以當年我地target d 幼稚園,最重要係大大間, 每間都有獨立校舎, 室外遊樂場, 小朋友最緊要俾佢玩多d MA !

話時話而家讀緊粉神我最 like 佢個有蓋活動場, 長期冷氣開放好舒服, 校車一定駛到有蓋的位置俾小朋友落車,落雨一定吾會濕身!

粉呂俾我的感覺係傳統d, 守規矩d lor, 可能咁又訓練到d 小朋友乖d,靜d!

粉神各方面都隨和d, 小朋友相對又活潑d!

等於而家有人仍然鍾情傳統名校, 有人buy 新派直資,咸魚青菜各有所好!

Ps 我打算幫bb揀青菜呢!

大宅

回覆 LUCUSMaMa 的帖子

1. 請你分享一句有養兒育女的中國名言或聖經金句,並分享你在日常生
活中應用的實例。

2. 假如現實所有父母都是(直升機父母)或是(怪獸家長)時,你猜猜
二十年後,對整個社會會有什麼影響?你又有什麼對策可讓子女健康
成長?

3. 如果我校有幸為你的孩子提供教育服務,那麼你會如何實踐家校合作
的精神?你認為教養孩子的責任是老師還是父母?你對學校有何承諾
?請分享之。

大宅

回覆 岸芷汀蘭 的帖子

係啦!我舊年係 in最早嗰批,8點半到學校時已經落住雨,仲幾凍吓,我見有小朋友著羽絨添,學校裡面已經有miss同姐姐,但都唔開門畀人入去等 in。
教育的關鍵是要「使孩子希望知道他們必須知道的事物」

複式洋房

本來見到張問卷已經頭痛....再睇見你哋咁寫,我真係唔想去費事晒時間!最重要係我第一個感覺都覺得呢間嘢好寸,都有D反感!不過咁多人話好......如果唔俾個仔試一試入唔入到好似唔夠盡力wor~
唉....其實重有咩好提議呢???!!!

伯爵府

牛年勳章

睇Clumsy咁寫, 吾試考粉呂真係會有點不甘心喎! ~~~ 容不下一粒沙的完美派!

努力啦家長們! 我覺得份問卷比兩年前果張有point d, 起碼有得發揮下!

祝大家好運, 有幸入讀的多點上來分享下!
我成曰覺得佢地好神秘咁!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至