跳至

首頁

尾頁

大宅

bb好大食, 點算?

佢25日, 應該每4hrs 食4oz奶, 但佢就每2.5-3hrs 食4.5oz 奶.
應唔應該加多d比佢呢?
你地bb會唔會食多過奶粉罐上o既份量呢?

禁止訪問

Re: bb好大食, 點算?

別墅

我個囡每次食4oz,2-3個鐘又要食,
但一次比5oz佢又食唔晒,所以成日都要餵奶.

洋房

哈囉!kkmc.我地情況差唔多.我大問過兒科醫生.佢話,bb要飲奶,就要加俾佢.奶粉罐上面0既.係參考.

大宅

OMA媽咪 寫道:
哈囉!kkmc.我地情況差唔多.我大問過兒科醫生.佢話,bb要飲奶,就要加俾佢.奶粉罐上面0既.係參考.

To OMA媽咪,
唔該唒! 我今日加到5oz俾佢, 諗住可以耐d先餵, 點知都係3個鐘就喊. 唯有餵d水俾佢. 平時佢唔肯飲水, 今日都飲到2oz, 好似仲係好餓咁!

子爵府

bb 要食奶就俾佢食啦,儲定到出牙仔果陣,佢地就會瘦番晒架喇。

大宅

我亞b又係咁,最初食3-1/2oz,後黎見佢未夠鐘又話要食,於是加到4oz比佢.但d朋友話如果bb未夠鐘就叫食,應該係之前嗰餐食得唔飽,我地嘗試加到5oz比佢,亞b食曬,但佢有時會嘔返d出嚟.到下一餐我哋拿拿聲改番4-1/2oz......其實我亞b食5oz奶是否太多 ?-(
kkmc 寫道:
佢25日, 應該每4hrs 食4oz奶, 但佢就每2.5-3hrs 食4.5oz 奶.
應唔應該加多d比佢呢?
你地bb會唔會食多過奶粉罐上o既份量呢?

別墅

我同你一樣加左比呀b又嘔返出來,

翡翠宮

好媽媽勳章

我個 b 又係好大食, 重好肥添呀 ~~ :-( :-(
佢半夜就 around 3個鐘食 4oz, 不過其他時間就大劑囉... 只要佢一訓醒, 無論係食完個幾鐘定兩個鐘, 都一定搵奶食....
試過俾水佢飲, 飲兩啖就喊, 唔肯飲....

搞到依家好明顯肥o左好多... 今日去 qe 整傷口, 個醫生見到 bb, 話佢勁大件, 叫我唔好俾佢咁樣肥落去.....
我夠想啦... 都無辦法, 佢一醒就搵奶食, 唔俾佢就喊到拆天咁.... :-( :-(

大宅

我囡囡依家34日大,每餐食4安半至5安,一日六餐。佢有時兩個幾鐘就要食,我會俾1安水佢飲頂住先。我問過醫生,佢叫我唔好俾太多佢食。

大宅

annamjyeung 寫道:
我囡囡依家34日大,每餐食4安半至5安,一日六餐。佢有時兩個幾鐘就要食,我會俾1安水佢飲頂住先。我問過醫生,佢叫我唔好俾太多佢食。

點解醫生叫你唔好俾太多 bb 食? 係咩原因?

我阿 b 得 16 日大, 每餐食 3 - 4 安 .... 每 3 個鐘食一次 ... 算多嗎?
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

大宅

我囡囡出世時6lb,宜家佢9lb,之前餵母乳(日間)和奶粉(半夜),但近這間星期我要食葯,耍BB改食全奶粉。因此我問醫生BB應該食幾多,醫生話每1lb應食2.5oz奶1日,所以我BB應該食22.5oz1日。其實每餐食4oz已足夠,但可以flexible啲,所以我俾佢食多少少。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

annamjyeung,
想知母乳和奶粉份量是否一樣?
annamjyeung 寫道:
我囡囡出世時6lb,宜家佢9lb,之前餵母乳(日間)和奶粉(半夜),但近這間星期我要食葯,耍BB改食全奶粉。因此我問醫生BB應該食幾多,醫生話每1lb應食2.5oz奶1日,所以我BB應該食22.5oz1日。其實每餐食4oz已足夠,但可以flexible啲,所以我俾佢食多少少。

禁止訪問

子爵府

Coco926 寫道:
我呀b已經進軍6 oz 喇!!!

恭喜你個b 做左"6安童"

大宅

呀b食到亂哂龍....~"~
有時1餐3-6oz....
但前晚果餐呀b咸扭食左人奶3安+奶粉6.5安=9.5安...
幾小時後嘔番好多出留黎....
時間食到亂左~面又生粒粒又咳啖又咸又扭唔瞓.... :-(

民房

鴨仔蛋 寫道:
但前晚果餐呀b咸扭食左人奶3安+奶粉6.5安=9.5安...

鴨仔蛋你bb幾大?
有時bb餵完奶,個口仲動只係想搵嘢啜,唔咪餓.
如果嘔得嚴重,面又生粒粒又咳啖又咸又扭唔瞓,你要睇緊d,可能bb唔舒服.

大宅

Bliss~

呀b已6week,我試過要b啜奶咀...
但係要佢要食
姑娘say我掃唔夠風.
今日好番d~肯瞓多小小...

子爵府

鴨仔蛋 寫道:

傻蛋~
乜你咁亂龍呀..我依家都係半人奶半奶粉..姑娘話我人奶係夠..不過稀得濟..所以阿b 成日食極都唔夠飽 =.=" 依家只好將奶粉當正餐咁俾佢食..而人奶就當水咁俾佢飲!! 今日我餵人奶俾阿b 食時..佢係四~五個鐘內幫我清左17.5安既人奶..搞到我想抖抖都唔得 ~"~
點解可以餵咁多安奶粉俾佢食既?? 我打過電話去惠氏問..個姑娘話每次開唔多過五安..但可以三個鐘餵一次都得..每一日俾bb食24~32安!! 未夠鐘食奶粉時..我就俾泵好左既人奶佢飲..點知一飲..唔知係唔係阿b 攰得濟定d 人奶飽飽地..阿b 食奶粉既時間又延遲!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

鴨仔蛋~
我個仔個豬咀一郁就係要食..所以到依家我無俾過奶咀佢啜呀..而我媽咪亦叫我唔好俾奶咀佢啜..如果唔係到佢大個d 時就會難戒喎!!
我次次幫阿b 掃親風都無得佢x 左就收工..因為個人太攰..加上個衰仔唔肯坐定定俾我同佢掃..今日有個姑娘教我話可以將佢抱坐半個鐘..等d 奶係個胃度凝固..然後再將佢右側訓..不過小心會抱慣左佢bor !!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

首頁

尾頁

跳至