跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

我指N1

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實要睇吓你自己想要咩....同埋諗唔諗埋K1條路......

激活N班廣東話教學, 德怡N班已經分主流同國際.

激活係前九龍塘耀中校長辦, 有小學back up; 德怡係德寶教育集團辨, 不過無小學. 如果你諗住比小朋友直上K1+小學, 呢樣可能幾critical.

激活N1學費平D, 幼稚園已經轉咗有學卷. 德怡仍然係元朗區3間私幼之一, 學費唔平, 仲要交12期!

兩者教學都好, 不過德怡應該要守規矩同服從性強D(呢個係朋友教過兩間之後個comment).

其實兩間都好, 當年幫我仔決定讀德怡, 係因為'近', 唔想兩歲人仔咁辛苦!! 2歲班係train自理, 不過佢地都好academic, N班成5-6本書, 開始教phonics, 家長都要做小小功課(其實係阿仔D 生活profile), 老師算盡責.

同埋如果你只係心儀呢兩間, 咁不妨抽少少時間去睇吓小朋友返學放學情況, 應該會睇到邊間係你杯茶.

值得一提, 德怡係有垮境小朋友架.

德怡天日open day喎, 9am-1pm, 有時間去睇睇啦.

jcmama2010  多謝你詳細的資料,好幫到我多點概念。  發表於 11-10-21 13:11

大宅

我希望日後囝囝入李宗德,入邊間有利d? 或有其他好介紹?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jcmama2010 發表於 11-10-21 13:10
我希望日後囝囝入李宗德,入邊間有利d? 或有其他好介紹?

呢樣我就無研究, 因為我地一早計劃小朋友應該唔會喺本區升讀小學.

以我所知今年有幾位K3畢業生入咗呢間. 不過呢D數字唔代表D咩, 因為就算全校收哂, 都唔等於佢地最後會揀呢間學校(有D可能有更好offer).

可能你要睇吓之前D topic有無人講.

同埋你可能要睇吓李宗德係邊類型直資教學(e.g. 谷唔谷/英文強/中文強, etc), 而決定幼稚園比佢讀主流定國際. 幫佢打好個底, 第日上小一就輕鬆D.

以上純粹個人意見.

男爵府

兩間都OK,一間無學劵一間有

大宅

回覆 回覆:Enoshma的帖子

我想問下學劵申請是否有入息審查?

大宅

開心吸收勳章

引用:我想問下學劵申請是否有入息審查? +

原帖由 jcmama2010 於 11-10-21 發表
我想問下學劵申請是否有入息審查?
不需要

男爵府

今日interview 完INT K1,問左老師有無跨境學童,佢過全校得5個,佢地都係自己搵保姆及車返學。

男爵府

德怡 vs 激活...邊間好D?

德怡interview 係点嫁?是否需要英語及普通話对答r?

大宅

回覆 回覆:wingyin05的帖子

請問是否會有很多人報呢間, 收的機機會大唔大? 使唔使報定幾間?

大宅

引用:德怡interview 係点嫁?是否需要英語及普通

原帖由 wingyin05 於 11-10-22 發表
德怡interview 係点嫁?是否需要英語及普通話对答r?
我好似聽過是全英文面試的.

大宅

引用:今日interview 完INT K1,問左老師有無跨境

原帖由 Enoshma 於 11-10-22 發表
今日interview 完INT K1,問左老師有無跨境學童,佢過全校得5個,佢地都係自己搵保姆及車返學。 ...
即是內地富戶啦!

公爵府

in德怡睇你選國際班 or 主流班, 如in 國際班, 是全英文面試, 其實是問家長小朋友日常生活, 自理問題, 不過上午班已經沒有位了.

男爵府

我interview 國際班,主要係外國人問問題,但係都有個本地老師係旁邊,其實講中文都OK,睇下你同邊個講野啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jcmama2010 發表於 11-10-24 00:16
即是內地富戶啦!

咁元朗區私校得3間.....所以富戶都無咩選擇
不過有D跨境學童質素可以好高, 睇吓佢喺大6邊區黎. 有D父母學識好, 所以教出黎都好架. 所以唔係跨境一定唔好, 只係睇有D家長喜唔喜歡自己小朋友同跨境學童做同學.....

大宅

回覆 回覆:leung-baby的帖子

既然大家講到兩間學校都好...各有各好...甘點解我覺得德怡比激活受家長歡迎D? 有學券唔係應該吸引D咩? 唔明白呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有學卷課程受教育署約束, 彈性無咁大(e.g. 一個星期唔可以多過X小時中文/英文, K1唔比寫字.....)

而私校雖然學費貴, 但自主性大好多, 亦多元化好多. 資源(包括老師)亦可投放多D. 所以德怡而家N已經開始畫線, K1下學期已經要寫字嘞.

其實所有野都係離不開$$....一分$一分貨. 至少硬件係.

jcmama2010  嘩! 你解釋得真係好清楚呀! 謝謝你!!  發表於 11-10-24 23:06
jcmama2010  嘩! 你解釋得真係好清楚呀! 謝謝你!!  發表於 11-10-24 23:06

伯爵府

好媽媽勳章

K2下學期開始默書,
K3中文要寫句子, 寫標點符號.
要做閱讀理解....

公爵府

莎莎莉莉 發表於 11-10-26 00:52
K2下學期開始默書,
K3中文要寫句子, 寫標點符號.
要做閱讀理解....
唔知國際班是否一樣呢?

首頁

尾頁

跳至