跳至

首頁

尾頁

大宅

今天我的囡囡去了面試啦!!不過有一個好唔開心的經歷,今天小朋友分組面試,我囡囡同一位男小朋友一組。當老師問我囡囡問題時佢好怕醜唔答老師,而另外一位就有答到個位老師。好啦!開始玩玩具測試佢地啦!我囡囡同另外的小朋友都一起玩不同的玩具,男同學就完成老師的指令,咁個果老師當然讚佢叻啦!咁我個完成後都有讚佢一次~(另外個位男同學係不停咁讚)但是當老師發果位男同學比較反應快d,同埋會回答老師問題時侯。個位老師就不停咁讚果位男同學好叻呀~~將d玩具全部都比果位小朋友玩先,然後先到我個囡~其實咁都唔緊要呀!我最嬲的係..我個囡同樣都完成玩具的指令,點解你又唔讚賞下佢呢~~小朋友都有自尊心架麻!!果刻我真係好嬲~我覺得咁樣對我個囡好唔公平,我唔係話要你讚個我囡~只係想公平d姐!!

大宅

算啦!果位小朋友表現咁出色,有時老師自己都會不自覺地留意同讚賞佢。只要妳知道自己個小朋友都做得到,即係其實都好叻啦!都唔使太介意啦!

大宅

celia070779 發表於 11-10-23 01:13
今天我的囡囡去了面試啦!!不過有一個好唔開心的經歷,今天小朋友分組面試,我囡囡同一位男小朋友一組。當老 ...

其實我都同你有一樣既遭遇,又係呢間學校,不過係舊年囉,兩個小朋友一組,另外果外小朋友又係有問有答,我小朋友當時有D怕羞,答得細聲D,咁果位老師就係咁同果個小朋友玩囉,我當時真係有D想即刻走呀,真係有D後侮去面試,仲要交面試費喎!

禁止訪問

大宅

回覆 hinhin126 的帖子

我都係有咁樣的心情呀~~其實有時係發生係自己身上,的感受真係好難受~~其實只係想發洩心中的唔開心!!我又唔係話自己小朋友醒目~~我亦唔需要佢人地郂意讚賞佢,我只係想整過過程大家都係開心同舒服~~唔好攪到大家都唔開心姐~~

hinhin126  Agree~  發表於 11-10-24 14:45

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實仲好啦!比妳看清楚佢哋老師的為人,好過第日入咗去讀先知道,害咗自己個囡
我覺得去幼稚園面試唔單止學校揀學生,做父母都要借這次機會揀學校
無論學校硬件有多好,畢業生派幾好學校,都要間學校既人對自己小朋友有愛心先得

hinhin126  Agree!!  發表於 11-10-24 14:48
conniesonia  Agree!!  發表於 11-10-24 11:09

大宅

回覆 littlecarey 的帖子

多謝你的意見~~

首頁

尾頁

跳至