論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

九月自己話係我屋企跌親,之後係醫院住咗幾曰,自行出院之後一路都無返過我屋企.最抵死係佢keep 住去睇醫生同寄病假紙俾我問我攞錢。我報咗警,去勞工處file 哂record,啲LD人一啲都幫唔到手.最慘係我仲要每個月出糧俾佢。佢依家應該住係茶果嶺籃田. 各位我應該點做?我仲有兩星期就生,真係多得呢位公主唔小

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

你可以要佢睇指定醫生架
仲有, 話佢知唔可以向出面住, 係犯法的
人工要佢返黎簽收, 連續病假得4/5人工架咋~~

男爵府

畀面勳章

我報咗警,去勞工處file 哂record-->well done!

話係我屋企跌親--> 如無人証,依個point 有得咬~~出面住佢已經犯左法tim~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

1. 佢做左幾耐?
第一年(定頭兩年, 呢個我吾多記得, 你自己CHECK 下), 每個月得兩日病假(有薪 4/5)
2. 如果, 醫生開的吾係連續4日病假, 係無薪既
3. 佢放左幾耐, 夠吾夠COVER 有薪病假?
4. 佢醫生紙乜野醫生發出
去醫管局/問醫生, Y 佢需要放甘長病假? 有乜野特別原因?

公爵府

CHECK 左啦
法定勞工權益

香港法例第57章《僱傭條例》原文請瀏http://www.labour.gov.hk/legislat/content2.htm

疾病津貼

凡受僱滿一個月的僱員,持有註冊西醫或註冊牙醫的病假證明及辦理請假手續,而病假日期連續四天或以上

者,便可享有病假津貼。(但在懷孕中或分娩後的女性僱員,須接受產前檢查或產後治療者,或因流產而缺勤的日

子,均病假日。即使只是一天的病假,均可享有病假津貼)。病假津貼超過36天以上的日子,如僱主要求,則需提

交駐院醫生或註冊牙醫簽發的證明。病假津貼為正常工資的五份之四,依正常糧期支付。

受僱的第一年,每一個月可累積病假兩天,第二年起,每一個月可累積病假四天。病假可累積最高至120

天。

如果9月到依家, 10月尾, 我當60日, 即係話, 佢要係你屋企, 做滿左30個月, 先可以ENTITLE 到60日病假

而呢60日病假, 係要連續4日既病假紙, 先ENTITLE 到有疾病津貼, 如果佢無連續4日(得1日, 兩日, 係無薪)

再講, 如果, 佢已經放晒佢所有的有薪病假, 你除時可以抄佢(當然要賠足人工比佢)

如果, 佢
1. 我會跟據佢寄病假紙/電話, 聯絡佢, 叫佢依家即刻返工, 如果吾是, 我會當佢係曠工
2. 會跟據醫生發出的病假紙, 打電話/書面查詢, 佢乜野病, 要放2個月甘多, 要醫生書面解釋, 吾得, 去醫管局投訴
3. 報失蹤人口
4. 吾出糧, 直至佢真人出現為止

大宅

回覆:工人扮工傷

勞工處話工傷唔同普通病徦,所以佢一日有病徦紙我一曰都要俾$佢. 感覺好似俾人blackmail,重要唔知幾時先完

男爵府

玩工傷真係好難搞。 都有唔少香港人玩呢樣, 你首先要做o既係, 要佢返你屋企!
我會先報警同入境, 話佢冇返你屋企
跟著想方法証明你係搵過佢。 (我唔知正確方法, 但若佢每次寄信俾你叫你出糧, 我會拎埋封信去勞工署備案, 話佢失踪, 我出左支票, 但要佢出現先)

張支票金額都係要跟足法律, based on 合資格醫生紙, 佢entitled 有幾多日病假。 冇醫生紙的日子當佢曠工。
仲有, 有冇報保險?! 佢玩呢樣, 你一定要報保險, 等保險公司同佢玩~~你有勞保o架嘛, 保險公司有方法去查佢係咪扮病/扮工傷。

不過, 你預左之後都請唔到工人了 (因為冇保險公司再受你投保)

公爵府

bkchu 發表於 11-10-25 13:07
勞工處話工傷唔同普通病徦,所以佢一日有病徦紙我一曰都要俾$佢. 感覺好似俾人blackmail,重要唔知幾時先完 ...

甘佢張病假紙
係吾係REFER TO 工傷先
係既話, 未CALL 醫生問, 佢究竟乜野事, 需要放甘耐工傷假?

男爵府

CrabPincers 發表於 11-10-25 13:35
甘佢張病假紙
係吾係REFER TO 工傷先
係既話, 未CALL 醫生問, 佢究竟乜野事, 需要放甘耐工傷假?
正常醫生係唔會答樓主, 因為那是privacy issue。
家下最重要係「夾」個姐姐現身。 因為現左身是可以「陪」佢一齊去睇醫生嘛。

我覺得個姐姐要claim 工傷都冇咁煩, 因為一定交俾保險公司搞
反而佢唔claim 工傷, 一味話腰痛(因為呢樣一般西醫最難判斷, 除非交俾判工傷o個o的醫生)只係拎醫生紙~~請病假

但只請sick leave 呢, 樓主輸錢有限, 因為佢有薪病假始終有上限。
若係私家醫生呢, 醫生唔會私下答樓主究竟個姐姐乜事, 但可以借o的意施下壓, 等個醫生留意下呢個姐姐係咪真係玩野。 到時可能醫生怕煩 (始終濫發假紙佢都煩)唔寫咁長/唔寫

但我又估佢唔會睇私家咁豪, 公立醫院, 尤其急症室/一般門診, 咁就搵唔到個醫生了。

男爵府

你同個醫生講你報失蹤人口,我諗佢都唔敢同你撐.....

大宅

正苦醫院的醫生都唔知點做嘢。個工人無骨折無流血都可以開病假開咁耐.每次十幾曰最新呢次由十月二十日到十一月三十!由佢九月到依家成兩個月,跛手跛腳都好返啦. 我真係好想去間醫院度遊行!勞工處就唔知每曰做咩。我依家36 weeks仲要去煩啲咁嘅人,又無工人用,仲要keep 住俾$位小姐. 真係多謝正苦保護啲"勞工"

男爵府

引用:正苦醫院的醫生都唔知點做嘢。個工人無骨折

原帖由 bkchu 於 11-10-26 發表
正苦醫院的醫生都唔知點做嘢。個工人無骨折無流血都可以開病假開咁耐.每次十幾曰最新呢次由十月二十日到十 ...
佢邊有咁多有薪病假?

大宅

如果佢係工作期間受傷僱主係要出4/5 人工比佢ka....
同埋你一定要報保險, 等保險去搞....

大宅

佢有冇親自打電話比你, 其實你報左警佢失踪, 你唔駛埋佢啦, 再有病假紙或信叫你出糧, 你pass比警察查, 你話好擔心佢比人禁錮, 迫佢寫信比你.你大肚就生, 更加扮辛苦, 總之迫警察查佢出來. 仲有將所有claim錢既醫生紙交比保險攪. 出糧要簽收, 佢唔出現點簽收. 寫信通知入境處及勞工處你個工人失踪已報警. 你話就快生, 冇人幫手, 叫佢地快D搵番個工人.

別墅

就算錢一定要比
現階段一個仙都唔好比
你唔係專家唔識分辨工傷病假紙真偽
病假紙影印做記錄後
正本交到警署報案室(懷疑有人偽做文件)
你唔知佢係唔係尚在人間
亦唔知應付正確金額
工傷賠償交由保險處理
其他金額(不用急)在勞工處慢慢計
佢急你唔急
靜制動

大宅

到底我依家唔俾人工佢算唔算犯法?我同勞工處講呢個係懷疑工傷。

子爵府

bkchu 發表於 11-10-31 17:18
到底我依家唔俾人工佢算唔算犯法?我同勞工處講呢個係懷疑工傷。

just follow the advice from the other members

別墅

相信你需要勞工處協助才知應付金額
一日工傷未完
認數唔比錢
用最無賴方法
拖...........

請參考
http://www.labour.gov.hk/tc/public/content2_7.htm

及聯絡保險公司徵訽意見

別墅

入 境 事 務 處 規 定
傭 工 必 須 在 標 準 僱 傭 合 約( ID 407 )第 3 條 列 明 的 僱 主 住 所 工 作 和 居 住 。

你傭 工違 反從 外 國 受 聘 來 港 家 庭 傭 工 簽 證 ID 988A內 第 6 部 ii
(本人將於上述僱傭合約第3條訂明的僱主住址居住)中 對 香 港 特 區 政 府 所 作 的 承 諾

傭 工 日 後 再 次 申 請 工 作 簽 證 或 申 請 在 香 港 特 區 延 期 逗 留 時 ,
入 境 事 務 處 處 長 除 要 求 傭 工 須 符 合 一 般 的 入 境 規 定 外 ,
還 會 把 下 列 罪 行 / 違 規 行 為 列 作 考 慮 因 素 ;
這 類 申 請 通 常 都 不 會 獲 得 批 准

請記得通知入 境 事 務 處

首頁

尾頁

跳至