論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

玩工傷真係好難搞。 都有唔少香港人玩呢樣, 你首先要做o既係, 要佢返你屋企!
我會先報警同入境, 話佢冇返你屋企
跟著想方法証明你係搵過佢。 (我唔知正確方法, 但若佢每次寄信俾你叫你出糧, 我會拎埋封信去勞工署備案, 話佢失踪, 我出左支票, 但要佢出現先)

張支票金額都係要跟足法律, based on 合資格醫生紙, 佢entitled 有幾多日病假。 冇醫生紙的日子當佢曠工。
仲有, 有冇報保險?! 佢玩呢樣, 你一定要報保險, 等保險公司同佢玩~~你有勞保o架嘛, 保險公司有方法去查佢係咪扮病/扮工傷。

不過, 你預左之後都請唔到工人了 (因為冇保險公司再受你投保)

男爵府

CrabPincers 發表於 11-10-25 13:35
甘佢張病假紙
係吾係REFER TO 工傷先
係既話, 未CALL 醫生問, 佢究竟乜野事, 需要放甘耐工傷假?
正常醫生係唔會答樓主, 因為那是privacy issue。
家下最重要係「夾」個姐姐現身。 因為現左身是可以「陪」佢一齊去睇醫生嘛。

我覺得個姐姐要claim 工傷都冇咁煩, 因為一定交俾保險公司搞
反而佢唔claim 工傷, 一味話腰痛(因為呢樣一般西醫最難判斷, 除非交俾判工傷o個o的醫生)只係拎醫生紙~~請病假

但只請sick leave 呢, 樓主輸錢有限, 因為佢有薪病假始終有上限。
若係私家醫生呢, 醫生唔會私下答樓主究竟個姐姐乜事, 但可以借o的意施下壓, 等個醫生留意下呢個姐姐係咪真係玩野。 到時可能醫生怕煩 (始終濫發假紙佢都煩)唔寫咁長/唔寫

但我又估佢唔會睇私家咁豪, 公立醫院, 尤其急症室/一般門診, 咁就搵唔到個醫生了。

男爵府

引用:正苦醫院的醫生都唔知點做嘢。個工人無骨折

原帖由 bkchu 於 11-10-26 發表
正苦醫院的醫生都唔知點做嘢。個工人無骨折無流血都可以開病假開咁耐.每次十幾曰最新呢次由十月二十日到十 ...
佢邊有咁多有薪病假?

首頁

尾頁

跳至