夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:你地個老公係咪好幫手?分享吓!

家務唔做,仔又唔湊!一句搵錢返黎就大晒

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:C6放工會幫手做屋企野(就算有工人),星期

原帖由 Wacoal 於 11-11-06 發表
C6放工會幫手做屋企野(就算有工人),星期日仲要廚師上身煮2味!我同仔女返主日學,會叫工人買材料返屋企 ...
呢句好啱聽

男爵府

唔幫手重除處掉臭shock,衫褲,飲水,煮麵,都係我。

大宅

老公由一個俾99縱壞嘅懶蟲,到以家俾我訓練到會幫我洗碗,湊阿B。雖然佢都仲好烏wear啲嘢周圍fing,但係最少有同我分擔呢頭家。多謝你老公,雖然我地無錢,但係我地唔駛靠人可以有我地嘅小家,我真係好滿足。

珍珠宮

乜都唔做,連我都唔想做家務

子爵府

我好感恩我老公自細都係畀佢屋企縱, 拍拖前連碗都唔識洗, 咩家務都唔識做(唔會做), 但到佢開始想話同我結婚, 佢就一次過學晒d基本家務嘢, 連煮嘢食都學埋(咁當然係基本嘢啦)~~

到而家, 都會keep住分担家務同埋湊bb, 之前我返工佢放假嘅時候, 佢都唔係好想全日同bb單打獨鬥, 但我係咁讚佢叻, 又話bb大個知道爸爸都有份湊佢, 會感情好d, 佢就開始願意去全日湊bb喇, 而家可以由餵奶, 煮粥仔, 沖涼同換屎片都做晒, 如果bb嗰日乖, 佢重可以有時間洗晾埋衫, 真係好抵錫!!

hotingmum  你好醒!識得喺結婚前訓練佢!又懂得以讚賞嚟令佢做到更多!  發表於 11-11-10 09:25

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

我老公一定唔係囉!!
佢係屋企大爺咁架,針柸水都叫我針架!

複式洋房

我老公ok架~ 好幫我 ,放工照顧BB同好多家務都係多得佢
我就照顧BB同煮飯俾佢地~ 真係好多謝佢"

大宅

一定要佢幫手

伯爵府

我老公囡就唔識湊又唔識煮,但佢會幫手吸塵、洗碗
同熨衫嘅.

大宅

樓上講既我老公都無做,成日乜都叫姐姐做。女女到而家兩歲,都係同佢沖過一次涼,未餵過夜奶及煮過一餐粥飯。其實我都要番工,我都好辛苦!佢仲話要生多個,但我吾肯,因為我實在捱唔住!但我都想個女有個伴,好矛盾,應該點好?

hotingmum  有姐姐喺屋企好難仲叫到個老公做野架噃!因為佢覺得已經俾左$!  發表於 11-11-10 09:28

大宅

幫手

複式洋房

妳同老公溝通下先,俾佢知你負荷唔到多一個,請他幫幫手,俾d面佢,佢一幫手就讚下佢.

別墅

我老公會幫助做家務每天大清早就帶BB去playground,好多時叫我留比他處理

子爵府

同老公相處左咁多年, 而家大家都好自動波啦!老公除左唔會煮飯外, 所有野都可以做到!試過最利害係我亞媽要去旅行, 我要番工, 咁老公就留喺屋企, 一個湊兩個!佢要帶埋細既湊大既番幼稚園(係要行成15分鍾), 細既只係幾個月大,佢一個人攪掂曬, 等我放工番到去叫pizza食!到最近大仔考試, 我有一晚因為湊b訓得好差, 佢就一手攪掂曬亞仔既英文溫習, 嗰日仲不停同我講, 快d番屋企休息啦, 你咩都唔洗做架啦!真係好感動!

子爵府

大家記住常常稱讚下自己老公, 等佢知道自己嘅付出係有價值, 你讚得佢多, 佢自然都會讚返你, 大家都會覺得辛苦得嚟係幸福, 家庭氣氛都和諧d

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我老公做家務都幾叻GA, 除左唔識煮飯~~

不過唯一最唔鐘意既,就係佢唔肯一個人湊仔

伯爵府

有,我老公放假時會煮晚餐,有時會做家務,大家分工合作
佢到現在都好錫亞囡,BB既時候會輪流餵奶等,從來唔會打佢,所以,亞囡好痴佢,唔痴我
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

子爵府

我果件真係萬中無一 !!!

同佢一齊 12 年...

完全唔做家務 (多謝哂 99 )!!

碗都係呢 1 , 2 年先幫我手洗..
仲係要我發哂顛迫佢洗 !
我唔叫佢洗... 佢可以放係度... 放到我頂唔順... 佢會掉左佢都唔會洗 !!

垃圾唔會倒...
我 tie 好埋比佢拿出去掉... 佢可以望住個地下有成 5 , 6 袋都要我開聲先叫佢掉先去 !

12 年黎未食過佢煮既野...

我病到屎屎吓時唔好話叫佢煲碗白粥我食 (外賣都懶得叫)...
佢衰到到時到候去 bedroom (我訓左) 搵我問我有咩食 (即係想我煮/拿野比佢食) !!

佢係屋企 only 負責 online, 睇 tv and 打機 !!

唔好以為佢出去返工好辛苦..
佢係無返工既...

以前我地 2 個都要返工時就我做哂 !!

但老老地開始身體唔係幾捱到... 想有人幫吓手... ~.~

足佢去同我買餸 (都係呢 2, 3 年既事) ...
佢話.. " 唔好再去買餸啦... 去到我想嘔呀 " ~~

我心諗.. 我買完仲要煮埋比你個大帝食.. 仲洗埋碗... 我就真係想嘔啦大佬 !!!!

家陣仲係咁話想生仔....
我彩佢都有味 !!
衰 d 咁講... 我覺得第日個仔 lai 左屎... 望住佢食埋隻野都係唔會理 !!!

大宅

可能我老公以前喺外國留學,家頭細務要做晒,又要照顧家姐細佬,所以屋企好多嘢不知不覺佢已經做哂... 掉轉頭好似要問返我自己係唔係一個好幫手... 不過細節嘅嘢例如清潔衛生我要執手尾

首頁

尾頁

跳至