嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無bb試過跌落床 ???

請問有無bb試過跌落床呀, 昨晚去了急症, 雖然見他沒有什麼事 (頭無紅/樓, 手腳都無紅), 但始終都驚跌親個腦, 醫生也替他照了X-ray, 亦無問題.. 你地有無經驗呀 ..

我bb十個月大咋 !

Dreamhome

男爵府

Re: 有無bb試過跌落床 ???

老實講我個仔都成日跌落地下, 第一次係4月時係sofa睇
住佢跌,心都實埋.唉........跌落床既經驗都有1次囉.
唔洗擔心不過肉痛d咁解0者. :-( :-( :-( :-( :-(

公爵府

我都係, 10個月時, 見住個囡由sofa跌下地, 佢就大喊 過一陣又玩返. 最近, 14個月, 又係大床跌下來, 都係大喊, 跟住都無事, 只係好心痛肉赤

洋房

我bb都試過,最緊要佢無嘔,同埋有反應(醫生朋友講),我無帶佢去照X-ray,朋友話bb太細個,唔好照太dor X-ray喎.

大宅

我b女上星期(九個半月)都跌落床,好在有個枕頭墊底,但bb個額頭仔紅了,第二天變左小小瘀, 四天後散了. 當時我已返工, 老公在厠所,賓姐在廚房, 無人見到事發經過, 老公話bb喊得好大聲, 不過俾左個餅仔佢就收聲. 當老公打電話俾我時,我心痛到哭了起來. 還很怪責賓姐.

事後和其他媽媽分享過,都話小朋友跌落床好平常,唔跌唔大喎! 不過我就真很好赤囉!

複式洋房

我都知照得多唔好, 但若果醫生話有需要照, 亦無辦法, 唯有以後小心D啦 !

Dreamhome

民房

我個女剛剛十個月大,佢就晌幾星期前跌過落床,但係佢就傷d,因為我張床起晌窗

大宅

我仔仔係九個月大時, 都由床上跌落地,跟住大喊,
我老公嚇到面都青, 但我就不驚, 我覺得bb仔, 有邊個
未跌過, 不過之後, 都即刻買地墊擺在床邊,
預防下次跌落來沒咁傷.(touch wood)

禁止訪問

複式洋房

你地全部都是sofa, 高度有限, 但我阿b是從他的床仔跌下, 都幾高架 !! :-( :-(

Dreamhome

複式洋房

winwinmore,

咁有無照x-ray呀?

Dreamhome

複式洋房

試過8個月及10個大時都跌過落床
該用戶已被刪除

民房

無呀!個醫生想掂下我個女d手手腳腳,我個女唔比佢掂,縮開,咁佢就話呢呢呢,手腳都無事呀,扭親就唔郁喇!咁佢就好似想close file喇,我咪問佢咁有冇跌親頭仔呀?佢摸摸就話無表面傷痕,叫我返歸觀察廿四小時,有唔正常先再睇醫生喎!

Dreamhome 寫道:
winwinmore,

咁有無照x-ray呀?

Dreamhome[/quote]

別墅

我個bb兩個星期前由我張大床度跌落地, 當時我係床邊摺衫, 明明見佢係張床度玩得好好地, 一轉個身都唔知有無十秒, 突然就跌佐落地, 接都接唔切, 連佢點落地都睇唔到, 總之好突然. 當期時嚇到好都想喊, bb都未試過喊得咁大聲, 老公知我睇唔住bb, 令佢跌落地都好angry我, 不過好彩佢喊完好快收聲, 仲瞓佐, 但midnight兩點幾卻又突然喊醒, "tum"極都無用, 死啦, 好擔心佢有事, 所以諗住即刻執野帶佢睇急診, 臨出門口前, 佢喊喊下又收佐聲瞓覺, 所以最後都無去到, 等到第朝帶佢去睇私家check. 醫生話只要觀察兩日, 只要bb仲肯食, 肯玩, 無嘔就應該無事, 個兩日我一直都心掛掛, 又禱告, 好彩最後都無事, 但到宜家我仲好內疚同自責lor. 至於夜晚喊得咁淒涼, 我同事話佢可能嚇親, 所以發惡夢.

大宅

我仔仔2星期前(剛識反身)在我張大人床上跌落地,喊到好凄涼,即刻帶佢去私家到check,醫生叫我地要小心觀察佢兩日,點知第2日佢又在sofa上跌落地,好彩兩次都冇事,但現時仍好心痛同擔心,因為自從佢跌過後,睡得好差,成日扎醒

洋房

如果bb有嘔,咁代表會有啲乜嘢問題呀?
我個女剛剛在梳化跌咗落地下,
鼻哥有小小血絲仲有嘔.
有好驚佢有事呀! :-( :-( :-( :-(

禁止訪問

大宅

husky 寫道:
你快d同 bb睇醫生呀~因為嘔係有可能腦出血架.

祝你bb平安無事!

係呀!快d睇醫生啦!因為有嘔就代表撞到個腦!

複式洋房

我個女6歲,佢係未足一歲都跌過落床,好應個隻,同佢照個x-ray,醫生話佢頭骨有少許裂,不過醫生話bb仔個頭骨會係幾日內自動埋番口,bb的新陳代謝好快,當時好驚,覺得自己好對佢唔住,但係宜家佢都無乜事,正常過唔正常,所以大家都不需咁擔心。

首頁

尾頁

跳至