烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 有冇人用緊電磁爐煮食??

我最近買左個單頭的電磁爐,想請問如果我普通煮飯,例如炒菜,炒蛋,雞亦等,應該要用幾多度火呀??
唔該晒!!

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

遲啲我重諗住換金章爐, 聽你咁講都唔知轉唔轉金章爐好!
因我用開L字頭啲AN、煲; 佢個質地係好過美亞。而美亞唔用得, 分分鐘L字頭都用唔到??!! 真係要重新做過RESEARCH先!

可樂皓皓 寫道:
有冇人用緊金章牌雙頭電磁爐??
我剛買左金章2800w果隻雙頭電磁爐, 但係唔知點解, 我以前用開在單頭打邊爐用既電磁爐既煲唔可以用在金章爐, 放左煲上去, 顯示轉U(即係感應唔到適用既煲), 但係哩d煲都寫明可以用在電磁爐, 而且我有朋友都有一樣既煲, 佢可以用在她的樂信牌雙頭電磁爐上, 唔知點解金章會咁... 反而我用一d cheap既單料煲仔就感應到, 用美亞, 牛頭果類寫明可用電磁爐卻感應不到...

我想請問你地有冇同樣既問題?? 你地現在用緊邊一個牌子既煲鑊呢??? thx!

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

可樂皓皓,
可不可以比個LIST 我? THANKS

可樂皓皓 寫道:
波子媽 & ypmummy,

謝謝你們既建議, 我今天打左去金章問, 佢地解釋左比我知係有些電磁鍋具既質素含有雜質, 所以唔用得, 仲比埋邊d鍋具用得既list我, 依家我清楚晒lu...
thx~
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

洋房

如果我用鑊來炒餸,隻鑊會"線"來"線"去,好煩!唔知有咩辦法??

子爵府

畀面勳章

我都遇到同樣問題, 炒野時隻鑊會"線"來"線"去, 唯有一隻手炒, 一隻手hold 住個鑊耳囉.

洋房

我係用雙子星電磁爐,佢又係"V" "V"聲!!!

複式洋房

舊個隻個底唔夠貼, 受熱唔平均,
我想買過一個煎pan, 請問有冇好介紹

伯爵府

totoro,
唔好意思, 我哩排冇入哩個topic睇.
你用開L字頭, 之係邊隻牌子呀?
我依家用Tefal - Privilege 愛樂廚系列, 係易潔質地既, 好好用, 火力平均, 我用闊口平底深鑊, 26cm單柄煲, 及 26cm扁身平底鑊.
另外不锈鋼鑊就用最近百佳換果隻美亞中式鑊.

另外既list有:
~Thermos 真空煲系列, 雙耳鑊(WOH-32)及單柄鑊(WPB-30)
~Meyer - Circulon steel series 紐紋寶系列
~Tefal - Privilege 愛廚樂系列
~Tefal - Jamie Oliver series 不锈鋼系列
~Tefal - Induction friendly series
~Zwilling 孖人牌
~Lagostina
~Fissler

totoro 寫道:
因我用開L字頭啲AN、煲; 佢個質地係好過美亞。而美亞唔用得, 分分鐘L字頭都用唔到??!! 真係要重新做過RESEARCH先!

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

民房

我搬進村屋後都改用電磁爐,用了三個多月了,so far so good 呀!我寫過幾篇 blog 關於電磁爐的,以下是兩篇「試用報告」,可以畀大家參考下呢 :mrgreen:

(1) 電磁爐的優點
http://hk.myblog.yahoo.com/bb-mama/article?mid=14740}
(2) 電磁爐的缺點
http://hk.myblog.yahoo.com/bb-mama/article?mid=14823}
(3) 其他有關電磁爐的網誌
http://hk.myblog.yahoo.com/bb-mama/searchblog?p=%E9%9B%BB%E7%A3%81%E7%88%90&my=1

洋房

我都用?電磁爐成半年了,真的好鍾意,又快又乾淨。我是買Rasonic的,當時做推廣除了送六件頭的煲和鑊,仲送了一個價值成千元的插電的壓力煲,當時冬天我可以用壓力煲預較時間煲湯,返到家中就用電磁爐炒個菜,超方便。近日因公事太忙先少煮了,因為無時間買定菜。

男爵府

原文章由 totoro 於 07-3-2 10:27 發表

我都係用緊金章的電磁爐 , 爐具都係L字頭的煲 , PAN , 但完全冇呢個情形發生喎 !

男爵府

BK Milk勳章

我新屋想用IC,
咁駛唔駛再裝抽油煙機

男爵府

原文章由 fannyyug 於 07-8-13 12:20 發表
我新屋想用IC,
咁駛唔駛再裝抽油煙機

我都有裝抽油煙機

別墅

借个位用下.
请问 icMagIC Home 2800W 電磁爐好用吗?
见到$1899好平.

民房

威馬電磁爐 GHC-2808 - 小心

我在先施推廣中買了威馬電磁爐 GHC-2808, $4988, 包安裝還送了一套四件煮食爐具, 5年保飬.

推廣時示範的人很有耐心, 介紹詳盡, 態度十分好. 購買後威馬亦如期聯絡安排送貨及安裝事宜. ...

今日安裝的師傅態度不很好, 又吸煙. 他並不願依照家中老人的指示,
把電製安裝在爐灶的上方, 既危險又不美觀. 我下班後看見懊惱又憤怒.正打算明早向威馬投訴. (雖然煮了一餐飯, 電磁爐尚算好用)

各位, 敬請留意. 安裝時最好有懂安裝的人在場或能即時與威馬客戶服務部聯絡(電話:23636365), 以求取得合理合意的安裝.

首頁

尾頁

跳至