自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

冬日勳章

我覺得應該彈性處理, 一係出通告講清楚.

我亞女間學校, 上星期已知今個禮拜會凍, 一早已出通告可以提早換冬季, 仲講明低過12度可以著羽絨(深色就得).

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

校服都係制服既一種.着起套校服,就係代表問學校,我唔認為你女女可以例外喎!

學校既

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

校服都係制服既一種.着起套校服,就係代表問學校,我唔認為你女女可以例外喎!

學校有自己既規則,今日你個女女着白色襪褲可以彈性處理,聽日有同學着條藍色襪褲又彈性處理,咁間學校未五顏六色?!

一間樣樣都彈性處理既學校,我覺得唔讀都擺!無規矩!無紀律!!

子爵府

好媽媽勳章

我個女今年讀小一,一早派好哂d冬季校服,呢幾日天氣急降,我地仲要係新界區,可想而知係幾凍...
不過學校一日未出通告,我都未同個女換季,雖然個女體質唔好,但唔想比老師標籤....
今日出左通告,下個禮拜可以換季,但我都覺得多鬼餘,下個week開始都回暖番...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

candybbnow 發表於 11-11-10 18:16
我個女今年讀小一,一早派好哂d冬季校服,呢幾日天氣急降,我地仲要係新界區,可想而知係幾凍...
不過學校一日 ...
我大仔今年小五,而家未通知可以轉季,不過今日我都比個仔着冬季校服.因為學校一直都係可以早啲自行換季,出通知只會話最後要幾時轉晒.
我覺得校服一定要跟規格,依學校既規定,唔應該不倫不類.

子爵府

回覆:個老師點解唔可以彈性處理呢?

我都係媽媽,我都好擔心小朋友身體,但好老實講我地細嗰陣得幾度會唔會穿羽絨先?咪又係校褸加冷衫,仲有件羊毛老底,又唔係落雪,係咪真係有必要穿羽絨先?我唔清楚所以問,唔係聊交艾不喜勿插

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

樓主,你果case唔算咩啦,我知kln tong有d所謂名校幼稚園,直頭唔俾著,要糸學校門口脫左佢。我個fd擔心到喊左。果姐姐又下午先話佢知。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係學校做文書既。
係學校既立場, 校服唔整齊要記名係非常正確既。
穿校服有穿校服既規舉,
個個都有借口穿得唔整齊, 咁整體學校形象就會好差。
呢個又著襪褲, 個個又著絲襪, 呢個又著風褸, 個個又帶冷帽,
咁要校服黎做乜??

我相信, 學校一定會對一d 天氣凍左但仍要穿夏季校服既情況有指引,
其實你可以去同學校了解左先。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chowqv 發表於 11-11-10 18:49
樓主,你果case唔算咩啦,我知kln tong有d所謂名校幼稚園,直頭唔俾著,要糸學校門口脫左佢。我個fd擔心到 ...
你個朋友誇張左啦。
我以前做幼稚園, 都係唔比著自己衫, 有好多媽咪比好多衫佢小朋友著, 但又唔著校褸。

我地個時係真係要小朋友係學校出面除左佢, 然後叫mami 羅番走, 再解釋比 mami 聽其實學校入面開左暖氣係好暖, 小朋友一係就著校褸, 一係就著學校指定既冷衫, 其他都唔比著。

都係個句啦, 如果個個都可以著自己衫咁要校服黎做乜??

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

shinku 發表於 11-11-10 21:03
你個朋友誇張左啦。
我以前做幼稚園, 都係唔比著自己衫, 有好多媽咪比好多衫佢小朋友著, 但又唔著校褸。
我只糸聽佢講ja...我都無睇到佢果小朋友點樣著;我自己既小朋友就好彩,岩岩好尋日換季。不過我見有d著到包“重”咁。其實呢d情況,都幾考媽媽既應對能力。一個天氣轉就已經拿手唔成世,將來點呢。。。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆:m9394pp 的帖子

點解唔著"肉色"絲襪?雖然,每個人體質有別,但17度其實唔係凍

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

chowqv 發表於 11-11-10 21:11
我只糸聽佢講ja...我都無睇到佢果小朋友點樣著;我自己既小朋友就好彩,岩岩好尋日換季。不過我見有d著到包 ...
如果天氣涷,學校係唔會唔比學生提早自行換季既!只不過唔可以好似樓主咁,着一啲唔合規格既校服.
而幼稚園,到咗某一個溫度,學校就會開暖氣,唔會凍親小朋友.喺門口叫小朋友家長拎番件衫走好正常~

珍珠宮

畀面勳章

小學咁嚴既? 驚驚...

男爵府

回覆:個老師點解唔可以彈性處理呢?

如果個個都要求彈性處理,學校的規矩豈非蕩然無存!

其實孩子一般情況下最怕凍是早上番學,中間跑跑跳跳怕熱多過怕凍,著得太多自己不適除仲易病!

我個仔學校這方面很好,一早已出通告說十一月第三個星期換冬季校服,之前兩星期家長可自由選擇,不過只可全冬或全夏,外觀看起來也比較整齊!

:-D :-D :-D :-D

水晶宮

好媽媽勳章

站係家長立場,學校似乎真係嚴左D

但站係學校立場,今次唔記你名,你會唔會以為咁著無問題呢?咁如果其他家長又跟從咁學校出唔出聲好?的確咁樣就已經唔係一套整齊校服喎...

我估記名都係做下樣,等家長可以記得,唔會影響操行分數.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

引用:想問下,+你阿女個老師有冇轉季+?

原帖由 BonBonLin 於 11-11-10 發表
想問下, 你阿女個老師有冇轉季 ?
係啦,我都想知!
我阿媽話想當年揍細佬返學時,果日又係好凍就幫細佬加咗件厚褸,個老師話點解咁著,我阿媽即刻問返個老師點解你又著咁多衫?:;pppp::;pppp:

珍珠宮

回覆:cotychan 的帖子

認同

男爵府

回覆:akj 的帖子

我bb嗰間都係呀!

首頁

尾頁

跳至