婦女醫護

跳至

首頁
23456...18

尾頁

男爵府

回覆 PLYLY 的帖子

你幾歲? 如接近收經多不用理會.你看過醫生未? 醫生點講?

男爵府

畀面勳章

回覆:子宮肌瘤會翻發嗎?

我想問問你地一D尷尬問題,我自從知道生左粒瘤後,同老公只嘗行埋過一次,佢唔敢大動作怕整到我子宮,而我心理壓力亦好大,完全不能投入,總覺有D嘢喺度甘,所以還是不能成事請問你地有冇如此壓力?其實如常行埋係米唔會影響粒瘤架?我唔知點樣面對呢種壓力,近排成曰諗起身體上有粒瘤好唔開心,成曰喊

男爵府

回覆 ling1211 的帖子

有瘤在體內, 真是有很多顧慮的, 對身體很大影嚮, 我因此才考慮做手術, 身邊都有很多人做了手術, 她們都覺得做了對生活沒影響。

大宅

回覆 gl 的帖子

我是上年11月做的,剛1週年記念,上天還給我慶祝,上星期冇拿拿陰道炎,好了,幾天後我用藍威寶清潔
屋企,滴了藍威寶入眼,又發炎,一星期內,用了五佰多元看醫生,原來11月係咁黑!
做完手術後,我覺得抵抗力差咗,身體無以前咁好,容易疲倦,以前整天行街去行山都沒倦,現在差D,所以我吃蜂膠,還有腰骨痛,但不是大間題,肚內的傷口間中有少少陰陰痛,其他生活正常。

gl  注意身體哦  發表於 11-11-28 17:21

男爵府

畀面勳章

回覆:gl 的帖子

Gl:唉,醫生

gl  唉,醫生
gl    發表於 11-11-28 17:23

男爵府

畀面勳章

回覆:gl 的帖子

Gl:我之前同醫生講不如切左子宮,但醫生話這是大手術,說我還算後生(34y),加上粒瘤又末去到好嚴重要非切不可,勸我諗凊楚事實上生理方面,我除了經期D曰子會辛苦,平常曰子沒有問題的,只係我心理上覺得好大壓力有人叫我睇中醫調理,但有D人話有用,有D又話冇用,我都唔知點好?況且睇中醫都唔平,$80/1曰藥,要曰曰飲,條數都幾金

大宅

回覆 ling1211 的帖子

你的肌瘤有多大,我是很遲才知有肌瘤,肚的下腹還撫到有一舊嘢突出,去急証室,一照醫生就要我拿拿林做手術,其實,我肚內的肌瘤都全在了年幾兩年,m到時流量很多,還一個月來兩次,唔貧血就假,一直以為提早更年期,所以不理。至於你擔心的問題,有肌瘤而行埋是沒問題,不必怕,兩樣嘢跟本冇關係,唔如比一d多餘壓力自己,會影嚮身體,你丈夫也不好過。

男爵府

畀面勳章

回覆:jessicaleung 的帖子

Jessicaleung:多謝你安慰,不過要當沒事談可容易,唔知好地地,知道了總覺有D嘢(銀)住喺嗰心,當行埋時,總覺那度跟子宮太近,感覺怪怪甘,攪到我同老公都變得好緊張...唉~ 不過你一個月黎2次又真係嚴重D @@我粒肌瘤4cm(在子宮內),另纖維瘤1cm(子宮外),幸好醫生話生長速度唔算快mouth:我D m一向唔準,以前約2個月一次,舊年尾開始變個半月一次,但經量只係多左DD,又冇經痛,所以一直冇理,直至約3個月前,由黎開5曰變7曰,經痛到我發燒,標汗,由朝到晚都要用特長夜用,頭嗰1~3曰,個零鐘已滿到過底,成曰攪到好尷尬,出街唔敢坐低,連半夜訓覺都要換一次,腰骨又淵痛,完全冇法訓得好,跟住上星期去e院做全身檢查就check到

男爵府

畀面勳章

另外驗身報告照到我肝都有D水泡(息肉),最大0.85cm

大宅

其實我和你一樣,去到嚴重時才發覺,當我知道要做手術,擔心了幾天,就當沒是發生,因都已成事實,沒法改變的,只是手術當天才驚,我的肌瘤比你大一倍有多,在子宮頂,附近還有數粒,手術前和我先生行埋,同以往都沒分別,你只是過不到心理陰影,試在做時,腦裹幻想另一些東西吧!只怕你一日未解決肌瘤問題再這樣下去,會對身體有害。

大宅

我未做手術前,都不知原來現今很多婦女都有生肌瘤的,同朋友傾開,呢個又係果個又係,我在病房內10個有8個都是,連個未拍過拖嘅護士都係,真犀利,如你一日未做手術,西醫只會叫吃止血和止痛藥,你每次m到
又係壓力,和老公行埋又係壓力,你的肌瘤又不是很大,而你又只得34歲,都是看中醫的好些,錢可以揾返,身體最緊要,定要介口呀!

男爵府

畀面勳章

Jessicaleung:剛剛覆診了,問凊楚所有疑問,醫生都話行房絕對對其冇影響,同埋size不是大得太快,可以捱到收經自然會萎縮,另開左避孕藥比我,話食藥可令經期準D,血量同經痛都能減少,同每半年照聲波一次,若然真係連食藥都冇效先須切子宮,我終於鬆一口氣我應該都會試試睇中醫調理下身體,唯有慳D使錢啦

大宅

捱到收經還有很遠的時間,不可再胡思亂想,:unknown或許明年真的世界末曰,開開心心過日子吧!你平時m來時是否有很多血塊,看看吃了避孕藥m來時會否順D和沒血塊,否則都是看中醫好,我姐姐都是吃避孕藥控制經期準D,但他沒有肌瘤,我當年因貪靚吃蜂皇漿,羊胎素所以大得很快,因有雌激素,豆漿都有植物雌激素,小心飲食,唔好像我,唔靚唔要命

男爵府

畀面勳章

Jessicaleung:你很樂觀,凡事都看得好開我睇完你同你朋友經歷後,我一定介口,怕怕我都有諗過呢個問題,捱到收經都要等10幾20年後,有排我痛,況且而家靠食止痛藥真係冶標唔冶本,我都係試試中藥吧mouth:今朝覆診時突然來m,而家腰骨勁淵痛

男爵府

回覆 jessicaleung 的帖子

請問你手術後陰道出血出幾多天呀?另外術後你點補身呢?

大宅

和我同房做手術的三位太太,現在還有聯絡,他們比我快復原,他們出院後已沒出血,我就斷斷續續兩星期,中間去了一次急証室,嚇死,以為傷口爆了,吃了兩星期消炎藥。手術後要多步行,落公園散散步,我就因為懶,整天躺在床或坐在電腦傍,所以復原就差,不要學我

大宅

手術後千其不好拿重嘢和踎跪動作會影響傷口,因這是大手術和失了血,有貧血,首先我會看中醫,吃蟲草,煲南棗圓肉花膠,因喝紅棗我會失眠,手術前有吃雲芝,現在都有吃,田七可化瘀血

男爵府

jessicaleung,
多謝你的分享!你地成年都重有聯繫,真是好,可以互相鼓勵,想問下你點解會發燒的?另外你個中醫好嗎?可以介紹給我嗎?

大宅

不好意思,我唔係好記得點解會發燒,但同房的太太也有,但只是微燒,沒太大問題,但頭幾天,是不可吃東西,只飲粥水,因腸還沒正常郁動,我的中醫已搬了,幫不到你。

男爵府

回覆 jessicaleung 的帖子

唔該! 你真好人, 你的資料對我很用呢, 我問題多多, 你都不嫌我煩, 真心多謝你

首頁
23456...18

尾頁

跳至