嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔而家1歲,2個月大發現輸尿管倒流,grade4-5,最後決定打藥入去收窄佢,醫生話全身麻醉做,順便割埋包皮,但佢冇話包皮有冇過長or窄,只係話割左會減低尿道炎機會,但係阿仔又吾係因為包皮而發炎,冇啦啦割左,實痛死佢,想問有冇mama有經驗,之前一直係聯合跟,好吾好去睇個私家醫生問問呢?

複式洋房

回覆:wanlorraine 的帖子

1歲就要決定割包皮?會吾會細個左d?我兒子4歲個陣,醫生都話可以睇定d先喎(除非經常發炎啦)

別墅

有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

我同老公都覺得係囉,我地都係決定拖下先

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 wanlorraine 的帖子

建議妳睇多一兩個醫生比d意見 , 唔好只係睇一個 . 有d 醫生講野會誇大小小 .

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

我仔尿道炎入院,醫生話佢包皮長,但係四歲後先好做手術

大宅

回覆 wanlorraine 的帖子

某程度上, 甘係好既, 因為你亞仔要全身麻醉, 順便做埋包皮, 吾使第二時再全身麻醉一次, 風險小d.

再加上你仔仔尿道倒流4-5, 係嚴重果隻, 會番發.

包皮長容易藏污, 係會引起尿道炎.

如果包皮真係長醫生識睇, 好似我仔仔, 好細個時已經話要過長, 政府叫你睇下先, 但私家已經話左遲早問題,
依家成日心掛掛, 加上亞仔大左, 依家割仲痛.

睇多個私家, 要做一次過,免除煩惱

別墅

有冇輸尿管倒流BB俾醫生suggest去割包皮?

多謝各媽咪嘅意見。

男爵府

BK Milk勳章

請問你仔仔輸尿管方面,grade4-5。駛唔駛做手術呀?定只係成口服液便可控制到。

別墅

我個仔3個月時有尿道炎 , 之後仲包皮發炎 ~ 直到佢11個月大時包皮又發炎同尿道炎 , 咁就決定1歲同佢割包皮 !! 原來包皮發炎一次 , 佢周圍既皮會生厚左 ~ 導致包皮又窄左 ~ 我唔想個仔再有尿道炎發生 , 因為知道倒流會令到個腎花左 !! 嚴重就一世 ! 個家庭醫生睇佢情況就介紹左個專割包皮既醫生比我 , 我SERCH哂D資料就唔諗咁多同佢割 !! 結果我決定係岩 ~~ 而且手術好好 , 佢唔痛 , 即日出院返到屋企仲"pa"係床 , 我都驚佢整親傷口, 不過佢又好開心咁笑哂 , 即係佢唔痛啦 !!
如果你既小朋友再有尿道炎先考慮啦 !! 唔駛因一次尿道炎而咁快決定 !!
仔仔~~ 爸爸同媽媽永遠都咁愛你!!

別墅

回覆 回覆:彭彭BB的帖子

其實阿仔除左上次做顯影誘發左尿道炎之外,佢每晚食住抗生素之後,係冇再尿道炎,不過兩次尿道炎之後,個左腎已經傷左,得番三成,所以醫生話要take action,佢有兩個提議:1)做手術(是微創),9成成功;2)喺JJ度伸條管入去打D藥收窄個囗,防倒流,呢個方法冇傷囗,但係得7成成功,我地揀第二個方法。

彭彭BB  你好!咁樣尿道炎無番發外,未打藥其間有沒有發燒呀?打藥後是否根治了  發表於 11-12-22 09:47

大宅

回覆 yungichi 的帖子

yungichi,
想請問你仔仔割完包皮後, 有冇繼續食抗食素預防尿道炎?

別墅

回覆 honghong 的帖子

無架 ~~ 因為我個仔唔係嚴重 , 抗生素佢都只係食一個星期就可以停個d~~ 我只係驚佢唔知幾時又有尿道炎同包皮發炎 !! 而且我係家庭醫生轉介我地搵其他醫生做 , 連佢都覺得我個仔割左會好d~~ 你可以問下你地既家庭醫生 , 叫佢比d意見你 !!

男爵府

Sorry,多口問句,點解唔做微創,我有個朋友個仔做咗,傷口真是好細,現在好番,完全無事。

別墅

回覆 回覆:LLTT的帖子

醫生話手術得—個傷口,微創有3個洞仔,加埋兩樣傷囗差吾多大,手術個切囗係吾會近倒D內藏,所以吾洗微創喎。如果阿仔真係touchwood要做,我地至再問其他醫生囉。

大宅

yungichi,
5好意思, 你仔仔是尿道炎, 但有沒有CHECK過尿液有冇倒流

男爵府

BK Milk勳章

我阿囡都係5-6個月大時發燒,入院話尿道炎後,再詳細檢查後發現尿液倒流。

禁止訪問

別墅

回覆 回覆:sumaggie101的帖子

想問你仔仔倒流係grade幾?幾多歲做微創?係私家suggest去做?喺邊間醫院做?留醫左幾多日?埋單幾多$?sorry, 好多問題…

彭彭BB  我都好想知呀?  發表於 11-12-23 10:32

子爵府

回覆 yungichi 的帖子

請問可否告知邊個dr, 因為之前仔仔都比醫生話窄, 但可以唔洗做手術住。

別墅

回覆 honghong 的帖子

有做尿液倒流TEST同照陰影 , 不過個報告就無問題 ~~ 只係我驚再有問題先同佢割包皮 !!

首頁

尾頁

跳至