母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

avent breast pump (manual)

想請問你地有無人用過 avent breast pump (manual) ? 覺得點呀? 我上一胎是用medela 電泵的, 但覺得好大聲, 有d 痛, 後來也很快便收奶. 有朋友介紹 avent manual, 今次我希望可以breast feed 耐 d, 請問這裡有無用家可以比意見我呢?

大宅

Re: avent breast pump (manual)

hi, Big谷媽

我o岩o岩同你相返,用緊 avent manual pump,我覺得幾好用,吸力好又唔痛,仲好靜 (不過有時膠磨擦會有 egg egg 聲)。

不過唔知係咪最近我無乜奶,開始泵有手碗有 d 痛,正考慮買 medela 電泵,請你又比 d 意見我啦!可唔可以邊餵邊泵呀?thanks.

複式洋房

Re: avent breast pump (manual)

我一直用avent manual pump, 好好用, 用左半年.

男爵府

上述兩款我都有用,電泵勁大聲,一邊泵一邊餵,小B唔係好專心,手泵好好多.所以我會用水泵.但如果泵奶,我建議可以兩個泵一起用,勁快,正!

複式洋房

我覺得medela不是不好用, 但係到中後期明明自己係有奶的但都泵唔到出來, 試過谷奶, 唔係咁通, 跟著就做成惡性循環, 慢慢少奶. 我總是覺得可以泵得耐d既.
我又不明大家, 點解要一邊喂一邊泵呀? 都幾難度高. 而且Nurse係教喂bb食每邊15 mins喎!

伯爵府

我都覺得avent manual pump, 好好用

大宅

我用左 avent 手泵兩個月度就開始覺得手碗痛,係咪我用得唔O岩呀?你地可以用半年以上都無事既!!??

可唔可以形容下 medela mini 有幾嘈呀?

子爵府

一邊喂一邊泵,出奶會快好多
Big谷媽 寫道:
我覺得medela不是不好用, 但係到中後期明明自己係有奶的但都泵唔到出來, 試過谷奶, 唔係咁通, 跟著就做成惡性循環, 慢慢少奶. 我總是覺得可以泵得耐d既.
我又不明大家, 點解要一邊喂一邊泵呀? 都幾難度高. 而且Nurse係教喂bb食每邊15 mins喎!

大宅

我係用Ameda雙泵的. 我都覺得邊餵邊泵出奶快好多,不過個電泵都幾嘈,而且雖然係電泵唔使我用手操作,但係始終我唔係好就到位,而且阿仔食時真係會冇咁專心.所以有時我寧願早d起身泵左先,或者餵完之後再泵. 因為我每次只係餵一邊. 另外, 我都認為泵奶兩邊一齊泵會多d. 其實我都屬於少奶一族,而家我每次泵大約有5oz左右. 我要每日泵四次左右,就夠個仔第二日食(因為其餘時間會埋身餵),不過我明天復工了,都少少擔心返工後唔知仲泵唔泵倒咁多奶, 始終有壓力呀.
我知道台灣有法例規定,餵人奶媽媽在返工後,每日有兩個30分鐘的時段可以在公司泵奶,如果香港都有這個法例就好了!!!

男爵府

stliu

你知嗎,我們的袓國法例更好,每個婦女生產後,產假固然比我們多,佢0地仲可以響生產後的一年內每天有一小時的餵奶時間!香港就........

可憐我們一班為了小B好又支持香港政府母乳的媽媽,每天要用自己的午飯時間或上班來泵奶!!真的啞子吃黃蓮!!

禁止訪問

男爵府

Hi mamas,

U.S.A and Canada's benefit is more attractive. Woman can enjoy 1 year maternity leave and with 2/3 salary during the leave. Husband also can enjoy the benefit, because government expects to encourage couple's mutual support to raise the baby. So great!!!
However, what's a pity of us! :-( :-(

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

想問avent breast pump (manual) 現在賣幾錢呢? 那裡賣得最平? 我問護協avent 手動泵得一款, 賣$144包一個奶瓶, 但未有貨要等. 而我心目中那款在荷花是賣$270. 不知是否一樣的呢? 但無理由相差咁多, 我又唔想等! 請問你地買幾多錢呢?

珍珠宮

奶泵係得1款咋,睇包幾多個奶樽!!
去護協買啦,係平好多架,唔好去荷花,實貴!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

複式洋房

除了奶樽之外, 還少了些什麼? 我朋友都提醒我佢買的一套有些accessories 係唔需要用的, 但係有兩粒白色膠粒就好重要, 話膠粒鬆了出面好難配. 你知唔知護協賣的會提供2粒白色膠粒嗎? 另外有無人知道經銷商 / 代理的電話, 我可以多個途徑問. 謝謝!

珍珠宮

我不是在護協買,不過我個pack都是得1個奶樽跟,都有多1個spare白色膠粒配件跟,個泵用左1年膠粒都無爛到!!!
唔駛咁擔心!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

各位媽咪:

我bb依家三週幾大,佢每餐可以食到三安半至四安人奶,而我就每兩小時谷奶一次,因為之前患了乳腺炎,醫生叫我每兩小時一係餵bb,一係就泵出來。

但係我用mini electric 單泵,每次只有兩安左右,唔夠奶呀,我想問問大家,我應該買多個avent手泵,一次過泵兩面,還是在尚健租個樂天型雙泵呢?當然我知道租機係貴好多的。請大家俾d意見我。

禁止訪問

大宅

我問過護協, 佢話avent手泵有貨, 但係係$240喎! ?-(

大宅

我問過護協, 佢話avent手泵有貨, 但係係$240喎! ?-(
Big谷媽 寫道:
想問avent breast pump (manual) 現在賣幾錢呢? 那裡賣得最平? 我問護協avent 手動泵得一款, 賣$144包一個奶瓶, 但未有貨要等. 而我心目中那款在荷花是賣$270. 不知是否一樣的呢? 但無理由相差咁多, 我又唔想等! 請問你地買幾多錢呢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊