跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Charlie1978 的帖子

Charlie媽媽:

多謝你的資訊,對我一直考慮緊比唔比阿仔讀呢間,打咗枝強心針。
一直以黎,關於太古小學的評語都比較少,
我曾經同柴米老師傾開,佢地都話呢間麻麻,佢地準則係以升中派位為主,
佢地話太古小學水平比較飄忽,派位時好時唔好,反以培僑仲好啲,
如我想入柴米,透過人事都有機會,
但可惜自覺呢間唔係太啱我個仔,
反而太古小學一來有爸爸畢業分加,比較有把握入到,二來相對比較輕鬆啲。
所以黎緊第一輪自行收生應該會揀呢間。

男爵府

回覆:豬Bmama 的帖子

我細B都派入埋太古la,依幾年keep好成績升中先最重要呀,其他學校我都有去睇,不過唔會隨便信其他學校講la,反而太古嘅老師就無hard sell, 仲叫其他家長去睇多幾間揀個適合自己小朋友學校緊要d呀!

大宅

回覆:Charlie1978 的帖子

你細係b咪9月入小一呀?

別墅

回覆:太古小學

我個仔都係9月入讀太古小學

大宅

回覆:fan369 的帖子

請我個女今年9月都係太古小一,想請問你有冇去家長會?因我冇去,所以唔知明天要帶咩反學??

民房

回覆 豬Bmama 的帖子

你問邊一間小學老師,佢地緊係話第二間唔好,佢地又點知第二間小學中一派位水準
飄忽呢?最好搵多少少資料。其實我姨甥女都讀緊太古小學低年級,老師都好有愛心,
經常同家長聯絡,成績都唔錯,我又唔覺得佢地水準飄忽喎!

大宅

我係同柴灣聖米迦勒一資深老師講開的,其實好多學校都會公佈佢地小六生升中派位情況,咁佢話佢地行內人定一間學校水準就係以學校有幾多學生派band1中學睇。
講真,柴米雖然大熱學校,但我唔會揀,因為我想小朋友讀得開心、冇咁大壓力為主,所以一早關注定太古小學。
之前好難搵到學校有關評語,但今年見多咗家長認同及讚許,真的加強了我的信心。

fransco 發表於 12-8-24 12:24
回覆 豬Bmama 的帖子

你問邊一間小學老師,佢地緊係話第二間唔好,佢地又點知第二間小學中一派位水準

大宅

hashtag影視迷勳章

豬Bmama 發表於 12-8-24 16:03
我係同柴灣聖米迦勒一資深老師講開的,其實好多學校都會公佈佢地小六生升中派位情況,咁佢話佢地行內人定一 ...

係咪已經讀緊小一?
升小二?

響佢地FB 見, 話今年開6班? 又係咪真呢?

學校
https://www.facebook.com/groups/292462700873381

想問吓, 顯理是中文中學嗎?

大宅

y5h9l 發表於 11-11-21 16:37
請問有冇人知太古小學係咪upgrade梗?

UPGRADE 梗 其實咩 意思呢?

會PUSH 多左學生 OR 功課多左?

還是派位好左?

大宅

Jasmine-4711 發表於 12-1-26 23:55
我去過近2年開放日.36% 去band 1叫唔錯?普通jar bor.山上的沪江小学>70%.循道都>50% ...

循道 ... 得 2 班喳喎

Jasmine-4711  丹循得2班,但北循有4班  發表於 13-6-20 02:51

首頁

尾頁

跳至