夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我發覺女人工高過男....好多問題會出現......因為金錢既問題,大家磨擦越來越多~

大宅

misshoiyi 發表於 11-11-22 12:08
我發覺女人工高過男....好多問題會出現......因為金錢既問題,大家磨擦越來越多~ ...

又唔覺, 反而有孤寒/自私老公就會多磨擦!

子爵府

回覆 misshoiyi 的帖子

可能問題不在於女方人工高過c6,
而是雙方的在處理金錢上的態度和溝通。
只要雙方可以互相體諒,互相坦誠感受,
女方就算人工高過c6又如何?
何況人工這回事都說不準,
或者遲些c6人工又高過女方,
只要在婚前或婚後大家在金錢使用上已協商好,
就不會容易弄成心結和糾紛!

dollgill  AGREE  發表於 11-11-23 11:13
gk678  無錯.  發表於 11-11-22 12:29
mc <()>

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我老公人工係我一倍有多...

MyTulip  我都係差唔多1倍  發表於 11-11-22 14:21

大宅

我人工多過老公,不過從來冇因為金錢而爭吵

伯爵府

我老婆既人工一向都高過我, 一直都無問題.

因為我地分得清楚,
佢負責湊仔開支, 我負責屋企開支.
平時買野食飯d 細數一人俾d,
大家每個月都要入錢公數,
大支出(例如保險)就由公數扣.
清楚就無問題啦.

btw, 咁唔夠洗咪慳D 囉.

公爵府

熱血金章 畀面勳章

無論我揾幾多
所有支出都係老公俾
依個係習慣嚟嘅

大宅

雖然一出黎做野到而家我既人工都高過C6...不過唔會因為咁, 而有問題出現.因為C6雖然搵錢少過我, 但係好多野佢都好捨得花係我身上. 所以個問題都係DEPENDS ON C6既性格同雙方對於金錢既睇法~

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

多唔多姐妹既人工高過c6呢?

我人工又係多過老公(都幾多),但從來無為錢吵架,因為我老公識我時,已知我人工,學歷等全部好過佢,佢肯接受呢個事實才跟我一起,而我亦接受因為我人工多些,所以支出我俾大份些,至今亦從未問佢攞過家用,只係偶然也會屈佢買件一千幾百的禮物。

珍珠宮

我同意問題不在於人工邊個高過邊個,我覺得問題係心態。
依家好多家庭都係全識爸爸架,吾通個D男人全部成日同佢老婆爭吵??
最重要係雙方有相同的价值觀同良好的溝通。
當然中國傳統觀念係男人養家, 女方人工高過男方可能令男方尊嚴受損。
作為老婆的就應該同佢一齊克服心理關口,比多d尊重,係佢面前做下小女人,令佢覺得自己依然係一家之主

別墅

kavenzou 發表於 11-11-22 13:12
我同意問題不在於人工邊個高過邊個,我覺得問題係心態。
依家好多家庭都係全識爸爸架,吾通個D男人全部成日 ...

你講得好岩......可能反而係我自己心態問題,我成日都會怕講金錢問題會令佢自尊心受損,我成日咁諗反而係自己有左成見........

大宅

同意, 都係為左個家庭即,,,邊個多都無多胃既...

大宅

回覆:多唔多姐妹既人工高過c6呢?

其實無所謂,C6揾多哋咪重好,佢有錢都喺用喺屋企度!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

之前有返工個個月唔同...有時會高過我老公...
但每月都會比錢老公儲..所有支出都係佢...

而家冇返工佢成份糧擺係我度

首頁

尾頁

跳至