家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

股票轉名問題

請教下:

我同老公、老媽子都各有一些股票。有 d 係響銀行買入,所以存響銀行 (中央結算系統?),有 d 係認購新股,所以係一張紙。濕濕碎碎好麻煩,而家想統一放晒響一個戶口。

1) 點樣可以轉晒名比一個人?(是否需要 a 賣出由 b 買入 - 咁樣好似白白要比經紀佣)

2) 可不可將銀行果 d 提晒出黎但不記名?

請有識之士賜教。

男爵府

Re: 股票轉名問題

pls help.

珍珠宮

2024年龍年勳章

投資者可透過股票轉名方法,將家人手上的股份,轉回他名下。
但要留意,股票轉名要繳付費用的,首先,要向稅局繳付轉名費(每張轉名紙5元),以及印花稅(股價的0.2%),然後,再向股份過戶處繳付手續費(每張轉名紙2.5元)。

複式洋房

每張股票背面都有寫明去邊到可以做轉名手續,只要把所有股票轉做同一個人的名,就可以入晒落果個人名的户口.(注意:唔係每隻股票都在同一個地方轉名.)

大宅

股票背面是Instrument of Transfer 俗稱轉手紙,要雙方簽字架,稅局唔會就咁同你打stamp,重要簽埋bought & sold note。簽好晒d文件,稅局打完stamp 後,可以交到過戶處,通常股票上面會寫上其地址,過戶需要的時間為10工作天,如要求urgent,佢地或可以3日內完成,不過要收取$20一張股票的費用。

銀行的股票提出來但不轉名,如遺失就無法證明你是股票持有人了。
小蕎媽媽

男爵府

唔該晒咁多位。

即係話,響銀行的股票要先提左出黎,有張紙先可以轉名?

複式洋房

各位︰

請問我老公有 "939" 的股票 (係一張cert.), 如果想放在我在股票行的account, 可以點做?是否要我老公親身去做的?(早知唔認購la. 咁煩... 而家又跌到2.3)
:-( :-(
謝謝幫忙.

大宅

咕怪媽媽:

點解要提左銀行的股票出黎,你唔係想賣的嗎?你提出來要收手續費,轉名又要收錢,遲d入番去又要再收。咁的幾係野。
小蕎媽媽

大宅

MAY_MOM :

佢要自己開多個戶口先做到架。
小蕎媽媽

複式洋房

小蕎媽媽: 唔可以轉落我個名嗎?

男爵府

我唔係想賣,只係想將 d 股票集中埋一個人的名下。

同埋我覺得銀行好搵笨,同我收股息又 charge 我手續費,水瓜打狗唔見一截。我不如印返張紙出黎,放入保險箱好過。

首頁

尾頁

跳至