樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

鰂魚涌康景花園

大家有無聽過,點睇??

別墅

Re: 鰂魚涌康景花園

邊個方向, 開唔開楊? 你心水個單位有無露臺? 向邊個景. 如果開楊即望康怡、南豐都幾好. 低層山景怕太陽光唔入, 幾陰沉. 栢蕙or下康有無睇過?

男爵府

我以前姑奶住果度, around 一千呎, 個廳得十一呎深, 唔大, 房就真係好大, 有master room. 但地點就真係唔方便, 渣車人士唔好去探你, 是關果度連時鐘車位都冇, 行番出Quarry Bay行餐飽, 可能佢向山兼唔高層, 黑媽媽, 下午好早就要開燈。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

我睇過幾間都係十五樓以上,Mummy 提到既關於泊車問題我都有諗過.唔好話朋友,就算係自己既車都要泊係南豐再行番落去康景(康景D車位又貴- HK$3xxx又少)!但我先生話佢唔介意喎.

我地對康景有興趣只因佢比較實用..我地住開舊樓,新樓�較新既樓既實用率真係接受唔到.... :-(

大宅

栢蕙未睇過,幾年樓? 實唔實用? 另外我有睇旖下上康,d價錢貴左D. 下康係咪重貴同嘈D 架?? 講開想問下,康怡有無邊座邊D則個客廳唔係鑽石型??
savoy 寫道:
..............栢蕙or下康有無睇過?

複式洋房

I don't like there, I hv live in 南豐 Block 5 before. It's direct facing 康景. It already hv dark in afternoon around 3 - 4 if that day don't hv sunshine. Transportation is not convenience. There is only 1 Green mini van going to Taikoo Shing and 1 going to SKW and the schedule is not so frequent. If you walk from 康景 to Taikoo MTR, it need 15 - 20 minutes and it will be very hot in Summer time.
H/ever, the air zone is very clean n u wl see a lot of green area and this is good for yr kids. That is the only thing I miss.
栢蕙 is around 10 - 15 years. The developer is Taikoo and it's quite 實用, I remember is approx 85%. For what I remember for all Kornhill 客廳係鑽石型. u can go to the property website to check the floor plan.
Why do u consider TaikooShing. Very convenient, hv a lot of playground for kids.

大宅

Thanks...perhaps I shall check out 栢蕙 as well. I had a friend living TaikooShing...and it gave me "dark" impression..perhaps due to her living at low floor. Besides, the price of TKShing is out of my budget ah.... :cry:

別墅

康景係咪真係咁唔方便? 但佢個價錢真係好吸引.
除去地點唔方便, 咁住又好住嗎? (若果係向康怡的單位)?
架van仔去mtr station 班次密嗎?
早上返工時間會否上唔到van仔?

大宅

搭van仔去mtr等5-10分鐘,早上好密,夜晚11點零無車,要睇你方便的定義, 因為住上康都要搭van, 但純住宅的確唔會一落樓就有野買, , 但一上小巴就到shopping mall. 我住個度係向康怡, 喜歡山景,同靜,10樓以上一定好光猛,我都睇過柏惠, 當然方便, 但三房同唔嘈的單位唔多, 向英皇道你可以想像有幾嘈.

大宅

想請問你小朋友係邊區番學? 平時D保母車會唔會開到入黎??因為校車(我check 過) 只會停南豐三座或君皇麵包對面(即係邊??).....

我先生都係鍾意佢靜同自成一閣,感覺無咁busy....

THB 寫道:
搭van仔去mtr等5-10分鐘,早上好密,夜晚11點零無車,要睇你方便的定義, 因為住上康都要搭van, 但純住宅的確唔會一落樓就有野買, , 但一上小巴就到shopping mall. 我住個度係向康怡, 喜歡山景,同靜,10樓以上一定好光猛,我都睇過柏惠, 當然方便, 但三房同唔嘈的單位唔多, 向英皇道你可以想像有幾嘈.

大宅

我bb未入學,但我見有褓姆車駛入接送e.g. st paul’s 學生. 君皇麵包對面好似係英皇道,你同褓姆車問清楚好d.咁你小朋友幾大,係邊度返學?

大宅

我小朋友係北角番學,如果可以應付到我唔想佢因為搬屋而轉校. 佢番得幾開心...

大宅

同意, 咁你都係住開東區…

大宅

係呀,重要係住開舊樓(2x年)..所以D新樓既實用面積真係買唔落手.

大宅

係囉,我睇過南灣,一千呎都唔夠太古同丹拿則王fight呀.

大宅

但丹拿都麻麻地G喎..同埋佢地既平台花園好似好迫咁... . 太古就未睇過..南灣同你有同感..但佢既clubhouse 就真係好吸引...

大宅

係呀,丹拿得內籠ok,所以無再睇落去囉,同埋我要睇埋風水,揀樓仲煩多樣.

大宅

E... 風水你有研究呀,咁康景既風水得唔得?? 我都諗過佢咁'座'左落山腳會唔會唔係咁好....

大宅

hehe,我係朋友幫我睇ja,要夾好多野,因人而異,不過大至上係山管人丁水管財,而家行完八運,香港島望維港見水麻麻地woh - 我最緊要家宅平安 - 睇你信唔信啦, 有d人又話近樹木陰氣重.

大宅

Hi,

I also live at Hornhill (upper part) as well. Good environment and no noisy. You have good "Fu Shui" to introduce. Is it expensive? How much for the flat 642 sq. ft.? Thanks.

:lol:

首頁

尾頁

跳至