跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

我個印尼工人應該於29/10號今個星期六到步, 第1次請工人...有咩要注意呢??
(勒!唔好叫我自己走去睇論盡家傭hehee...我想大家的bb一樣大, 容易D分享經驗嘛!THX IN ADVANCE)
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

點解有人睇, 無人覆我架 :-(
唔該你啦 :lol:

別墅

你媽媽或奶奶會唔會幫手睇住個工人?如果會就好好多.

我生左無耐就請左個賓賓幫手睇阿b(真係”幫手”因為我媽媽每日都會上黎我地屋企睇阿b),個賓賓就主力負責做家務同煮飯.

賓賓初初黎到我地都無比佢掂阿b,一來驚佢唔識就力整親阿b(個時得2個幾月大),二來都要觀察下佢

男爵府

好媽媽勳章

多謝bowlinghead的回覆先. 我會有一個月時間train個工人, 我會做示範比工人睇, 跟手要工人做一次比我睇之類架啦...

我媽咪要揍另外一個孫, 最外平日可能只有一日可以上黎望下個工人咋!...touchwood如果個工人真係揍唔掂, 我諗過自己同老公, 一早帶工人同bb去婆婆度, 放工接翻佢地咁囉!丫, 查實...我個case屋企無人幫手睇住, 咁裝"眼仔"係咪好d呢??...但係老公話, 如果工人有心想蝦bb之類, 屋企有盲點...無得避喎!都係信佢架咋...之類!......

大宅

呢位c奶, 有咩幫到你呢?

施晴媽咪 寫道:
點解有人睇, 無人覆我架 :-(
唔該你啦 :lol:

男爵府

好媽媽勳章

c9 too:

我驚我緊張到訓唔著

[quote]
細露 寫道:
呢位c奶, 有咩幫到你呢?

[quote]

複式洋房

我都有請工人,個工人係我面前就好似幾好,不過有一日我發現bb好似個頭腫咗一忽,問個工人佢話唔知. 咁我就係屋企安了鏡頭,果然其實真係好唔同,唔多理bb!所以我都suggest 你地安個鏡頭方便d!

別墅

施晴媽咪,
I suggest 屋企無人幫手睇住, 裝"眼仔"係好d...(my friend did that and notified her 工人's bad attitude/ treatment to her son,of course..... she was finally

寫道:
多謝bowlinghead的回覆先. 我會有一個月時間train個工人, 我會做示範比工人睇, 跟手要工人做一次比我睇之類架啦...

我媽咪要揍另外一個孫, 最外平日可能只有一日可以上黎望下個工人咋!...touchwood如果個工人真係揍唔掂, 我諗過自己同老公, 一早帶工人同bb去婆婆度, 放工接翻佢地咁囉!丫, 查實...我個case屋企無人幫手睇住, 咁裝"眼仔"係咪好d呢??...但係老公話, 如果工人有心想蝦bb之類, 屋企有盲點...無得避喎!都係信佢架咋...之類!......
芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

大宅

hehe, 裝眼仔既意義唔係真係睇佢(因為邊睇得咁多呀!), 個意義係[size=x-large]嚇 佢, 等佢唔會覺得自己做左咩衰野都無人知 .

我耐唔耐望吓隻眼仔, 之後會打返屋企話, 您依家同個囡做緊咩咩咩呀, 我見到個囡好開心喎. 有時唔得閒打電話, 放工返屋企就會問返佢, 例如: "我三點幾見個囡飲奶飲到好衰喎, 佢又唔肯飲奶啦 ?"等等, 等佢知我地係會望眼仔的 .

施晴媽咪 寫道:

男爵府

好媽媽勳章

小樂樂, Melody, Tracy:

多謝你地提點. 係喎, 就算唔成日睇, 得閒講野"拋下" 佢都好喎!UM!我會再同老公提出架啦.

別墅

施晴媽咪 :

妳好 !看到妳呢個Topic,我都覺得妳安隻眼仔安全d,如果妳有奶奶 or媽媽幫妳看就更好,因為始終唔知佢是甚麼人,小心d好,我工人來了6個月,都算幾好(雖然我奶奶都有話佢'難,因我奶奶係麻煩人),但我同老公都覺得佢ok,同時唔可以太苛刻,佢會唔開心去湊bb,對bb唔好,所以妳初頭記住看緊d,之後先放鬆

PinkPink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

男爵府

好媽媽勳章

hi, PinkPink:

我就係幾怕到時婆婆可能有時幫手望下, 會有拗撬呢...可能我地覺個工人無問題, 但婆婆就.......
我收到架啦, 我會裝眼仔架勒!真係多謝大家的提點呢. 係呢, 原來你都係tko住架...

大宅

我個工人so far ok,起碼睇到佢錫我囡囡,但佢好固執,搞到我都覺得有d煩,例如唔肯打流感針,都唔知佢驚乜,又唔使佢俾錢,我都唔知點算,可能叫我老公叫佢做,因為佢都驚我老公,知佢係一家之主,今晚要同我老公好好商量一下...

男爵府

好媽媽勳章

咦!我都打算工人黎到帶佢去打流感針喎...會唔肯打架?... ?-(

別墅

施晴媽咪 :

of course !我都係tko, 妳去唔去sat - 我們tko媽媽gathering ?

pinkpink
[img align=right]http://www.sanrio.com/main/buttons/whatnewbutton.gif[/img]

複式洋房

施晴媽咪:
我之前請過2個大陸工人,真係好懶同d態度好衰
e家請左個印尼工人佢好肯做同好乖,但真係好蠢 ?-(
而且我囝囝又認人,用左10 日時間個仔先肯跟佢....呢兩日我先有覺好訓咋,不過你有一個月時間都唔怕既
我覺得眼仔就真係一定要裝,雖然我冇做野,但我一出街就開著眼仔錄影低佢係度做乜,講真就唔會慢慢睇晒,但點都要嚇一嚇佢,等佢唔敢打個仔(我個介紹人同個工人講,係香港打bb pat pat要坐監6個月)至於話盲點,因為bb房同客廳裝左眼仔,可以監視佢,所以廚房同廁所係禁地,一影到佢抱bb入去就當佢抱入去打,即炒
仲有~以我之前比兩個工人恰既經驗,你開頭唔可以對個工人太好,同佢講野要有小小命令既態度,唔係佢就會得寸進尺嫁喇
希望對你有少少幫助啦

火火

大宅

MrsBunBun 寫道:
我個工人so far ok,起碼睇到佢錫我囡囡,但佢好固執,搞到我都覺得有d煩,例如唔肯打流感針,都唔知佢驚乜,又唔使佢俾錢,我都唔知點算,可能叫我老公叫佢做,因為佢都驚我老公,知佢係一家之主,今晚要同我老公好好商量一下...

MrsBunBun:

我都係一個好怕痛的人, 亦好怕打針. :-( :-( 我都無打流感針.

不如你話好多國家都開始有流感, 開始 c 人, 好多國家都好驚 (好似 SARS 甘, 嚇

大宅

施晴媽咪 寫道:
hi, PinkPink:

我就係幾怕到時婆婆可能有時幫手望下, 會有拗撬呢...可能我地覺個工人無問題, 但婆婆就.......
我收到架啦, 我會裝眼仔架勒!真係多謝大家的提點呢. 係呢, 原來你都係tko住架...

施晴媽咪:

梗係裝眼仔好 d 啦.

有些媽咪會叫工人寫 bb 的 daily schedule (飲奶, 食野, 去大大/小小, etc.) 以便睇

大宅

虎到金來勳章

我無裝眼仔, 但工人要mark bb daily schedule ((飲奶 幾多安, 食水果,蛋, 去大大, 沖涼時間)

子爵府

yes....most Yen Yen 驚our老公....
""可能叫我老公叫佢做,因為佢都驚我老公,知佢係一家之主,今晚要同我老公好好商量一下... :roll""
yes yes.........

MrsBunBun 寫道:

首頁
12345...8

尾頁

跳至