跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

pekklebaby,

我諗佢地離鄉別井, 會有d情緒掛, 我新加坡個同事之前都有教我, 若果個工人面黑, 唔開心, 要問吓佢做咩事, 同佢傾吓計. 我一開始就當個工人係朋友, 成日同佢傾計, 問佢新加坡揍個bb如何, 自己囝囝以前又如何, 佢真係會開心d.

我會諗, 若果我係佢, 自己都有時會情緒到, 要我離鄉別井工作, 可能我都會發顛. 查實我依家有時都面黑我老闆的 .

pekklebaby 寫道:
MrsBunBun,

我都係最唔鍾意佢黑口黑面.

不過我會直接問佢做mud唔開心,佢講就講,睇吓幫唔幫到佢,唔講就算.但佢知我知佢唔開心,佢又會好番d-->怪人

大宅

施晴媽咪,

啱啱開始喎, 咁快就講話捱到完約 , 兩年好難捱bor.

施晴媽咪 寫道:
MRS BUNBUN:

咦...雖然我個工人剛請左無耐....但, 我都有你的打算.捱到完約, 捱到完約. 加油.

大宅

飛飛,

我諗我個工人除左要罷住薳然外, 同學施晴媽咪講話齋有d變態之外, 我發覺佢d情緒好okay喎, 反而係我太激動 <-- 我老公話的.

我個工人接近30歲, 我與佢交談, 發覺佢比較成熟, 之前我同佢兩個人去街街, 我話買野比佢, 佢猛話唔要, 佢無錢, 又唔敢食野, 出街見到d同鄉想撩佢, 佢都唔會採人.

上次無錯佢做錯一件錯事, 但係我唔想成日因為呢件事, 將佢以前既努力抹左去, 依家總括而言, 佢各樣野係okay的. 成日都想著佢點點點唔好, 我會覺得自己好辛苦.

飛飛 寫道:
薳然媽媽:
你個工人好似情緒唔係好 stable, 放佢假等佢同d 姊妹傾下會好d, 你都留意下佢係一日係甘定係耐唔中係甘。

大宅

我個賓賓touch wood都算係咁, 冇你地d問題, 仲好鍚阿貓, 基本上由第一日嚟阿貓同佢都已經好配合, 冇咩事發生, 阿貓touch wood又冇咩病痛, 請到佢我真係叫幾放心啦, 平時有咩事佢又會第一時間, 自動自覺同我講, 所以宜家even我要返工我都唔太擔心, 因為有佢幫我睇住

大宅

金水,

好耐冇見你啦 仔定女呀.....hehe

babyoush 寫道:
我個賓賓touch wood都算係咁, 冇你地d問題, 仲好鍚阿貓, 基本上由第一日嚟阿貓同佢都已經好配合, 冇咩事發生, 阿貓touch wood又冇咩病痛, 請到佢我真係叫幾放心啦, 平時有咩事佢又會第一時間, 自動自覺同我講, 所以宜家even我要返工我都唔太擔心, 因為有佢幫我睇住

男爵府

好媽媽勳章

我又要學細路...好耐無見你啦...金水)))))))))

babyoush 寫道:
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

今晚我個工人竟然提議遲d等bb大個少少o既話,佢去住boarding house,仲話只係$1000一個月!
我覺得佢真係學壞o左!

複式洋房

MrsBunBun,
千其唔好呀! 你同佢講如果晚上佢幫唔到手, 點解仲要請佢?
同埋法例好似唔比工人係出面住, 你可以去 Immigration Dept. 問

複式洋房

以下係我少少心得~我覺得對工人開頭唔可以太好.
仲要唔好比佢知你冇湊仔既經驗.一定要對自己信心十足.
有野唔識偷偷地打比亞媽問都唔好問個工人意見.叫佢做野
用命令既態度.(只係有d威嚴唔係話太惡)佢一做錯野就叫
佢唔好有下次,如果冇記性就乜都寫低,一定要硬淨d,絕對唔好
比佢有駁咀既機會.呢d叫下馬威,等佢明白自己個角色位置.
到佢開始上手先間中讚佢一兩句哄哄佢同傾幾句計.

可能大家會覺得我好衰,但我真係"領"過野先會咁.
之前個工人一黎到我就當佢朋友咁成日傾計.
又成日問佢意見~例如:咁會唔會好d呢?bb著咩衫好呢?等等.. 整整下佢就開始覺得我冇左佢唔得,同埋真係當我係朋
友,唔當自己係工人...唔同我講早晨,話訓就訓(差唔多bb訓
親佢都訓,唔係講笑,除左夜晚佢食飯同睇電視時間),見我返屋企直行直過,戙起隻腳睇電視.叫佢做野黑口黑面.我憎佢憎到唔想行出廳.就算想去廁所都忍到忍無可忍先出去.我就係好似好多媽咪咁諗:湊得bb ok再忍下啦,費事再請過個唔識湊既仲驚!同埋又要由頭教過又煩.但終於諗通.如果有個客人係我屋企住,搞到自己篤眼篤鼻都叫佢走啦,何況果個係用錢請返黎既工人?

所以無論個工人表面上點錫bb,點識湊bb都好.
唔尊重自己就一定要炒.因媽媽唔開心.個b一定感受到...
其實如果個工人當個主人係仇人咁黑口黑面既.
又會有幾錫個b呢
只要肯試我唔信請唔到好工人

火火

大宅

其實人與人相處, 會產生好多化學作用的, 真的無話一個方法個個啱駛,
而如何與工人相處, 亦都係好睇自己同工人性格,
好多人會話要嚴厲對待工人, 否則日後........
但要我好cool對工人, 我真的做不到,
o個兩日我嬲左個工人, 同佢講野'頓"起個款,
我自己成日都唔開心,
我亦覺得個工人因為我既態度轉變而唔開心.
我份人呢, 就係咁........
不過若果我認為個工人真不好,
我會好'pit' 脫地唔要佢的, 係絕對唔會手軟的.

我都相信, 唔會請唔到個好工人 !
只係差在如何去manage佢.

其實 "工人好與壞, 在乎溝通與關懷"........
不過可能您地未必同意.

大宅

我而家阿女跟返我目訓,希望我工人精神好d,照顧我個女都好d啦!不過我就o黎變Mrs佳佳(from Ocean Park)lu!

大宅

薳然媽媽:

我份人都係咁,
但要我好cool對工人, 我真的做不到,o個兩日我嬲左個工人, 同佢講野'頓"起個款, 我自己成日都唔開心, ---->我都試過,好似產後抑鬱咁

我個工人有時好cool,係咁做,一有時間就做,唔叫住佢佢係4:xx同你煮晚飯 :-( :-( 等我哋食嘅時候叮熱,死未 .但有時又成日同我傾計,$呀,家鄉呀,香港friend呀,mud都講一餐.都唔知邊樣真邊樣假

其實 "工人好與壞, 在乎溝通與關懷"........---->我同意o架,我係公司都係用li種方法的

大宅

pekklebaby,

希望您唔好介意我又講星座..... hehe, 我同您都有水瓶座影響, 所以諗野真係好似......水瓶座的人就好像我地.... 好博愛, 會切身處地在他人立場看事情, 好友善, 同邊個都可以做朋友, 但千其唔好當我地係 robert, 因為水瓶座的人會一邊與人溝通時, 一邊在評估對方, 若知對方不懷好意的時侯, 就........

您是這樣嗎 ?

pekklebaby 寫道:
薳然媽媽:

我份人都係咁,
但要我好cool對工人, 我真的做不到,o個兩日我嬲左個工人, 同佢講野'頓"起個款, 我自己成日都唔開心, ---->我都試過,好似產後抑鬱咁

我個工人有時好cool,係咁做,一有時間就做,唔叫住佢佢係4:xx同你煮晚飯 :-( :-( 等我哋食嘅時候叮熱,死未 .但有時又成日同我傾計,$呀,家鄉呀,香港friend呀,mud都講一餐.都唔知邊樣真邊樣假

其實 "工人好與壞, 在乎溝通與關懷"........---->我同意o架,我係公司都係用li種方法的

大宅

由於我個女跟返我目訓,我工人十點至十一點可以目訓到六至七點,有成八至九個鐘目訓覺時間,所以見到佢"精神好d,人都醒d,心情又靚d"

複式洋房

我昨天做左個唔知係對或錯既決定 .....
我去 agent 道請多個工人 ...
其實我好唔鍾意而家個工人, 我起初都當佢屋企人一樣, 點知佢係我放完產假返工之後玩野, 話自己做唔掂, 自己改bb既野, 睇少一眼就一早叫醒bb食奶, 仲講大話 ...
之前我請過保姆, 而家一星期有兩日個鍾點幫手 ...
希望個新工人呢到早 d 上手啦, 同時唔好打架, 甘可以早d 炒左個而家個個 !

大宅

飛飛

我覺得若果您打算炒舊工人, 您唔應該讓新工人同舊工人係一齊, 佢地絕對唔會好似我地返工咁, 幫您好好地做handover, 相反舊工人有可能將您d性格, 話比新工人聽, 再加上聽您講您舊工人玩野, 佢一定會教新工人點樣吞pok等等既衰野, 到時您要處理既問題更加大, 更複雜.

飛飛 寫道:
其實我好唔鍾意而家個工人, 我起初都當佢屋企人一樣, 點知佢係我放完產假返工之後玩野, 話自己做唔掂, 自己改bb既野, 睇少一眼就一早叫醒bb食奶, 仲講大話 ...
希望個新工人呢到早 d 上手啦, 同時唔好打架, 甘可以早d 炒左個而家個個 !

別墅

完全同意, 宜家你炒佢喎, 仲唔唱衰你報復咩,仲點會同你玩transition咁好!!

薳然媽媽 寫道:
飛飛

我覺得若果您打算炒舊工人, 您唔應該讓新工人同舊工人係一齊, 佢地絕對唔會好似我地返工咁, 幫您好好地做handover, 相反舊工人有可能將您d性格, 話比新工人聽, 再加上聽您講您舊工人玩野, 佢一定會教新工人點樣吞pok等等既衰野, 到時您要處理既問題更加大, 更複雜.

[quote]
飛飛 寫道:
[/quote]

大宅

飛飛,
我都覺得你唔好同時有新舊工人o係屋,工人有好多古惑o野,怕你個新工人到o左冇耐就俾舊工人教壞.

複式洋房

薳然媽媽, Ah-go-chu, MrsBunBun:
我好同意你講!
不過我老公同我媽咪都話而家個工人都ok, 我老公有時仲好緊張恐嚇我唔好甘惡對個工人, 我而家已經可以穿以前d衫褲, 有時覺得自己好唔開心、好大壓力!
最近我唔理甘多, 交多d bb 比老公, 仲打算唔做, 佢先至話請多一個, 佢唔肯炒而家個先去換另一個,都無打算新個個上手就炒而家個個。 我已經得好少假, 老闆都唔鍾意我放甘多, 我好難自己放假換工人 ...
我係 agent 請左個未出過國做野既妹妹仔, 佢地話甘樣新個個一家會比人ha, 但如果兩個都有experience打架時我會好煩... 如果佢ok, 我會用行動話比佢知而家個唔ok, 就係炒左而家個個!(如果過到老公個關)
做左三十多歲人都無試過甘無助無耐

大宅

恭喜您 ! 希望您囡囡一路乖乖 !

我個囡都係一直跟我地瞓 (隔離床), 我家姐, 朋友同d同事個個都話我做咩唔比個囡同工人瞓, 我既理由係.....若我唔夠瞓, 我自己知自己幾時頂唔住, 飲返杯coffee就okay, 同埋返工最多都係做錯公司野, 唔駛c人. 但若果個工人唔夠瞓, 第二朝烏吓鳥吓揍我個囡, 加上佢唔夠瞓, 個人都會燥d (我係咁架), 咁就唔好啦 !

我由細到大, 都要瞓好多覺, 一唔夠瞓就會發痺氣的. 但自從自己做左媽媽後, 自己好眼瞓, 好攰都好, 個囡半夜醒幾次, 我都無怨言, 仲會每晚好自然自己都會醒幾次睇吓個囡瞓得好唔好......做在職媽媽好辛苦的 (日頭要揍公司大老闆, 晚黑要揍屋企個小老闆), 雖然我成日比人話點解唔比個工人同個囡瞓, 自己攞黎辛苦, 但係我覺得呢個係我既責任, 母親的職任..........

MrsBunBun 寫道:
由於我個女跟返我目訓,我工人十點至十一點可以目訓到六至七點,有成八至九個鐘目訓覺時間,所以見到佢"精神好d,人都醒d,心情又靚d"

首頁
34567...8

尾頁

跳至