樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢排二手市場好靜

大宅

Re: 呢排二手市場好靜

係呀,我賣緊果層少左好多人睇呀.. :cry:
Pretty Princess Petite Prince

大宅

yes. that is why we 封盤.

大宅

並非呢排二手市場好靜,而是整整半年已很靜......
不論地產商及Agents 怎樣亂吹水,此終很少人"落搭"......
這是

複式洋房

隨着大型流感威脅日增, 加上03年SARS的经驗, 一动不如一靜! 我希望是祀人之憂

公爵府

你地意思係咪講係可能樓市會大跌?

大宅

rabbitpiggy

我有 friend 做 agent, 話樓市真係好靜, 重開始有 case 買家情願 "ta" 訂, 都唔想 "mere" 起層幾百萬既樓. d 買家話怕好似上次 sars 咁, 會樓市大趺...

公爵府

Retail,

真係咪恐怖呀. 咁我唸我都係要唸清楚先行動啦.

香港好似自從97 後都未好過咁 :-( :-(

大宅

rabbitpiggy

我唔係講笑架, 除非我個 friend 講笑啦, 不過咁對佢無好處 ...

其實樓市都唔係未好過, 今年3月開始到話有流感前, 個市都好呀, 我都係0係0個段時間賣我間屋 ge... 而家無嘢望, 淨係望唔好有 bird flu outbreak, 人傳人真係會好大 "wor" ga!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

複式洋房

昨晚我跟奶奶閒談, 我問她有無見過瘟疫, 她說: 小時候有一年, 鄉下發生瘟疫, 她的村莊死去近半人口, 包括她的父親及姑母, 她憶述那日, 她的父親一清早如常下田, 但母親卻哭成淚人,大班親人抱着母親不許她跟父親下田, 父親就一去不返, 幾日後姑母也如是, 當時她年幾小, 印象模糊, 但也記得當年的惨狀, 屍體.. 病人..處處, 她回想可能她的父親及姑母自知染病, 不想傳染家人, 所以獨自離家等死.

我誠心希望香港及全世界不要再有這惨狀

別墅

1手如何

公爵府

Retail

唔好意思, 令你唔會我以為你講笑. 我知你唔係講笑架, 我都係好認真架. 因為我有唸住搬, 所以好留意市場動態.

我覺得好似果D 所謂好都係假象, 好多人到E 家D 人工都未升返97的水平, 所加的人工, 都未及果時減的.

不過學你話頭, 最緊要都係千期唔好人傳人就得啦, 唔係就大件事, 唸起果時SARS 就都係怕怕

大宅

rabbitpiggy

唔使唔好意思 wor, 明架啦, 大家都係交流下 ji ma ...

我同你一樣, 都係會考慮再買返樓. 不過我老公0係年中既時候已經話要睇定 d 先, 又係既, 而家租緊人地方住, 重有半年死約, 就算樓市趺, 都未必可以咁快入市...

係啦, 你諗住買一手定係二手呀?

大宅

cacarol 寫道:
1手如何

I think 1st hand market is correlated with 2nd hand market.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

更係啦, 個個都買一手, 重有邊個會買二手, 一手盤咁吸引, 又唔洗比佣金, payment terms又好, 新樓盤配套有好, 裝修都慳唔少, 電器又有

別墅

但係一手個價好貴

公爵府

Retail

得你明白就好啦

我唸我會買二手, 因為平d, 可以買大d, 同買新樓的實用率好低.

你呢?

公爵府

一手樓個價唔知貴, 實用率又低, 管理費又貴, 好似好唔抵咁

大宅

rabbitpiggy

Hey, 我地 sisters 0黎 ga ma, 點會唔明呢... :lol:

其實我都係心大心細. 講真, 我想買一手, 因係好多嘢都慳倒, renovation 呀, 電器呀咁, 間屋新 d, 人都開心 d :-P

不過其他姊妹都講得 arm, 一手貴好多... 所以我都係 depends on 我買既時候, 個 target 盤既價錢, 我唯一一個要求就係一定要有個 master suite room, private d. 我有個 friend 生完之後好唔開心, 因為一直都係佢一個人擺晒個 toilet (佢老公成日去 trip 架), 而家, 成日同 bunbun 掙 toilet 用...

我老公就 mud 都無所謂, 佢話最緊要係一家人住得開心... 又係既... 所以我唔想 "mere" 咁貴既樓, d 人話人工既3份1係 maximum, 我就會想係人工既4份1...

講到尾, 都係睇下到時個市, 同埋自己有幾多 $$... 無 $$ mud 都唔使講... :evil:

首頁

尾頁

跳至