婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

1.一星期bow兩三次西洋菜!bow左自己唔飲,(話涼窩) 2.叫我買BB野要同佢一齊去! 3.坐月全程幫我! 4.成日我一個人係度洗碗,就特登走入黎幫手,跟住就不停問我問題! 5.成日叫我剪頭髮(因為我大肚中) etc.......99你放過我啦!!得唔得呀

男爵府

回覆:99我真係好驚你呀!

是不是夫家第一個孫呀?咁緊張嘅?放心,好多奶奶都係咁緊張。我奶奶成日要人剪頭髮的,不過剪完又話你做咩剪頭髮,真係俾佢激到反眼。

冬天的味道

別墅

引用:是不是夫家第一個孫呀?咁緊張嘅?放心,好

原帖由 mixmos 於 11-11-27 發表
是不是夫家第一個孫呀?咁緊張嘅?放心,好多奶奶都係咁緊張。我奶奶成日要人剪頭髮的,不過剪完又話你做咩 ...
唉...我可以打得唔夠長細啦,我呀嫂已有兩男孫喇,覺得我99湊得唔好,呀嫂媽咪湊返!所以我呢個孫佢咪好想湊囉!我去買BB野又多多意見,成日以前以前點點點,買呢樣又話唔好,個樣又唔好!!同佢一齊點買呀,大肚咁耐,只係bow過一次中藥for我,飲完之後仲嘔到癲,(嘔係街呀.)佢仲要即刻彈9象遠!!係唔係人呀??

別墅

回覆:gloriaaa 的帖子

我奶奶又係成日話以前點點點..使咩買咁多野俾bb..點點點..終於有一日我還拖問左佢一句:你以前$2可以買到碟飯食..我而家俾$2你..睇下可以做咩? 時代變左..唔好再諗住天生天養..有時我真係好唔明..係要俾人話返轉頭先開心..我已經嘗試好好去對佢..但佢越踩越過界..真係頂佢唔順

Mingfen    發表於 11-11-28 21:24
23102009  我奶奶話使乜買探耳既探熱針, 叫我買探肛的....omg~~~咩年代??  發表於 11-11-28 17:16

別墅

引用:我奶奶又係成日話以前點點點..使咩買咁多野

原帖由 muimui748 於 11-11-27 發表
我奶奶又係成日話以前點點點..使咩買咁多野俾bb..點點點..終於有一日我還拖問左佢一句:你以前$2可以買到碟 ...
我其實自己都係度忍緊99,唔知係咪大肚關係呢,日日都會諗BB出左世一定成日煩住我,教我呢樣個樣!!所以我其實開始有d討厭99!

別墅

回覆:gloriaaa 的帖子

我係生左之後開始同奶奶出問題..其實可以避免..我到而家都有後悔..如果當時我肯堅持唔使佢幫手..就唔會發生問題..個個人都唔同..自然揪bb方式都會有唔同..所以好容易係呢part度有分岐..當然唔希望你變左我咁同奶奶攪成咁..始終好難再和好..以後對住會好辛苦..你諗清楚你既決定..如果你堅持唔俾佢插手就要企硬..同佢好好傾下..祝你好運..同埋你而家有緊bb開心d..唔好諗咁多負面野

別墅

仲有我大肚個陣我奶奶日日黎玩我..驚死我唔死咁..話我會生唔出..叫我跳多d..跳個bb出黎..我都笑住同佢講:我生唔出醫生會幫我..如果我信你唔信醫生..咁全世界既醫生可以執得..仲有..跳比我睇下唔該^^ 個陣我又無介意d咩..剩係覺得佢低低地不用理會..哈哈..到bb出左世真係比佢玩死..攪到我同老公開始有問題..到而家都有問題..返唔到以前..不過算啦..我唔鐘意佢係我既事..佢係我老公個阿媽..我唔想因為我攪到佢地母子不和

禁止訪問

引用:仲有我大肚個陣我奶奶日日黎玩我..驚死我唔

禁止訪問

引用:我奶奶又係成日話以前點點點..使咩買咁多野

別墅

回覆:looklook_66 的帖子

多謝讚賞..不過我都係希望佢明白時代變左..人要向前望..唔好再成日諗以前點點點..人要進步而唔係原地踏步

別墅

回覆:looklook_66 的帖子

祝你成功..我阿已經衰左..10年道行一朝喪..我女出世正正我跟左老公10年..就算我父母環境比佢地好咪又係咁..所以我真心勸導各位姊妹..趁未有問題之前就要好好把握機會..唔好令到大家關係惡化..因為大家相處時間唔係一日半日..一旦衰左..辛苦一世..難聽d講..真係等到佢入土為安..先解得開結

別墅

引用:我係生左之後開始同奶奶出問題..其實可以避

原帖由 muimui748 於 11-11-27 發表
我係生左之後開始同奶奶出問題..其實可以避免..我到而家都有後悔..如果當時我肯堅持唔使佢幫手..就唔會發生 ...
而家我冇得揀99插唔插手,我亦冇打算會同99開火!好老實,我老公好錫99,不過好在我老公都識分個中間位!不過我99好醒架,佢之前爲左呀嫂個BB同呀嫂頂左兩句!又唔係咩大問題,但99喊哂咁同四圍講!!咁係人都覺得99慘啦!!我真係好驚同擔心我有一日都會硬食呀!!再加埋大肚,所有感覺x2呀!!

別墅

真係唔好硬踫硬..無用架..睇你咁講..你奶奶都係有野周圍同人呻個種..你要小心..你而家大肚緊要..暫時放低阿奶奶先..無謂因為佢而影響到大肚心情..大肚好開心..我好享受..希望你都好好享受..暫時奶奶退散!!!

別墅

我隻佬又係好孝順, 亦都叫99幫手湊b, 加上99已退休睇佢個樣亦非常想湊; 但係我就極唔願意比佢湊囉, 因為覺得佢污糟, 同埋會用埋以前個套黎湊b

大肚後我無做野, 我同c6講話生左後自己湊番, 但c6點都話要叫99幫手, 話我一個人會搞唔掂, 多個人幫手會好d喎! 我而家都好驚會比99霸住阿b, 同埋會同佢因為湊b既事嗌交呀!

別墅

引用:我隻佬又係好孝順,+亦都叫99幫手湊b,+加上9

原帖由 DoMaMa 於 11-11-27 發表
我隻佬又係好孝順, 亦都叫99幫手湊b, 加上99已退休睇佢個樣亦非常想湊; 但係我就極唔願意比佢湊囉, 因為覺 ...
我既case完全同你一樣,老公想我地唔好咁辛苦,就搵奶奶幫我地手,但完全冇諗我地只會覺得"愈幫愈麻煩"既感受!因為個個佢mami嘛!!正如我mami幫手,我更冇問題啦!!個個都話左耳入右耳出,邊度得丫,得就唔會有咁多問題啦!!

別墅

回覆 gloriaaa 的帖子

係啦!其實我已經同99有少少心病架喇!而家我覺得佢成日講埋D有骨嘅說話,我就當聽唔到,唔反駁佢,但係就勁氣頂同唔開心囉!我有同C6反映,但佢話係我敏感喎,佢阿媽無咁叻識咁講說話?為左唔想C6以為我想離間佢兩母子,我都唔再多講!日後如果99真係好過份的話我一定會反擊,等佢知道我唔好恰,哈哈!

t8480552  我99講得幾難聽我都唔會向c6投訴,因為就算佢在場都唔覺佢媽有問題  發表於 11-11-28 03:00

別墅

引用:回覆+gloriaaa+的帖子 係啦!其實我已經同

原帖由 DoMaMa 於 11-11-27 發表

係啦!其實我已經同99有少少心病架喇!而家我覺得佢成日講埋D有骨嘅說話,我就當聽 ...
唉...同道中人呀...

別墅

我地一齊加油啦!

大宅

同99少D見面,就減少摩擦,心情自然好D!
我都覺得大肚時情緒高漲,高低上落幾快!
有時講講又會咸!

別墅

唉! 我都想少d見佢呀, 最好以後唔好見面添呀! 但邊有可能丫
我一有左, c6已經開口叫99幫我坐月同之後湊b呀! 我諗坐月時同佢日對夜對, 一係會發生摩擦炒大鑊, 一係我就屈到病, 而家未生我已經好心煩

首頁

尾頁

跳至