心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我個62 & 99 好低B,真係激死我

想問你老公心唔心痛BB越黎越細碼﹖

佢可能以為你唔鐘意老爺奶奶﹐借BB發揮﹐所以處處維護佢父母﹐連請工人揍BB但都只係幫奶奶唔係幫自己。

可唔可以認真同佢傾傾﹐以BB健康為大前題﹐如老公唔想傾﹐即冇理據啦。找機會咋帝話同BB檢查﹐成家人去健康院或兒科﹐尤其老爺奶奶都要去﹐解釋話因佢地平時照顧BB﹐最清楚BB飲食﹐你成機問醫生/姑娘﹐一個6個月既BB飲食應該係點﹐“BB宜家一日5餐﹐有時7安奶﹐日抖只飲3安奶﹐夠唔夠﹖”﹐“我地整蛋花生麵粉水俾BB食﹐得唔得架﹖”﹐“BB宜家係咪跌左落中細碼喎﹐點算﹖” 扮無知等第三者點醒你老爺奶奶老公﹐如佢地仲堅持唔信醫生個套﹐我諗你要義無反顧﹐堅持送BB去托嬰院。等過多幾個月﹐BB肥肥白白﹐就可以塞住你老爺奶奶同老公把口。

祝你好運啦。

大宅

蛋花加生麵粉就真係怪d。果d麵粉係咪炒過架 ? 我記憶中好似飲過一次炒麵粉開既飲品...都幾好味,因為d油好似係用蔥頭爆香...但係可唔可以俾BB食就未聽過囉。

如果情況真係咁差...一係煮定d糊仔交低。

會唔會隻奶粉BB唔中意食呢 ? 又或者餵得太密 ?我知道有理論係BB要定時食野,但係我覺得BB肚餓先食,佢會更享受食野既樂趣。如果個BB唔想食,係唔應該逼佢食。最緊要健康,大細碼都冇所謂。只要佢每啖食物係有豐富營養就OK啦。

laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

烏龍媽咪:
你又真係講得對,我每次中途拿開他就不愿再飲.所以我每次都開六安,但99全家都好"孤寒"(包括我老公).每次2安,2安.
我老公對老野&99好孝順,每次我想同佢講99的揍BB方法吾好,佢都當我講的野係耳邊風,聽完就算,有時重話我錯,BB成日食一半就扭計,他們就會"由得佢吾食"但我就一定會迫佢食,有時放CD比佢聽,又要唱歌,又要一路抱住行一路食,我做這麼多事,都只是想BB食多小小,但佢就覺得我迫BB食野就我錯. 我同佢地講 BB食得小,日間睡得小,可能同佢間屋有關,但都無人理我,(e.g.因為99間屋好熱,BB睡在廚房門口熱上加熱(我問佢地有無開風扇比BB,佢地話有,但我每次放工去看到是他們有開風扇向自己吹,BB就熱到面都紅,佢地老人家吾怕熱,就話BB都吾熱.呢幾日早晚天氣都凍了,我幫BB穿多了外衣,佢地就話:吾洗幫佢穿貢多衣.但佢地自己沒出街都加了毛泠衫啦,BB要由我家去佢家,街上都好大風,BB當然要穿多小小衫啦.又比佢地話)

BB 6個月時就係老野& 99帶BB 去健康蜷院打針,姑娘都有教佢要比D乜BB食,佢地真係吾會聽別人講的,姑娘話可以食"漝"蛋黃,佢偏要煮蛋花,最後我同老公講,由我老公同佢地講吾好比蛋花&豆漿BB食,佢就答應了.呢兩日佢都有比糊仔BB食,BB like食糊仔,我都放心D. 不過果D 吾聽人話的老人家就真係睇小眼都會有D古怪野攪.

烏龍媽咪 寫道:
"佢係吾會一之過開6安比BB,而是每次2安,如果第2安就扭計,就吾會再開2安比BB."
我覺得這個係你bb食得少的最大原因,好多bb飲奶時如果中途拿開他就不愿再飲了,至少我兩個小朋友都係咁。

別墅

lalacat,

你個b在99家全日三餐共食8安,又比麵粉+蛋黃bb食, ==> 好慘, 好明顯佢地係冇比心機餵bb食奶, 冇心機湊, 淨係鐘意同bb玩.

不如, 經濟許可的話, 將bb放係育嬰院/請工人湊啦!

大宅

你老公都萛係'絕版'型號! 佢咁都得呀?

[quote]
lalacat 寫道:
我都有問過老公請工人好吾好,佢答我如果請工人就要工人住99家,日間揍BB&只做99家的家務,吾會幫我做家務,而且BB夜晚返我家,工人留在99家.即是請了工人後我也是要做家務(也沒工人用).而且請工人比99用,工人都係要聽99話.

我老公現在都係有比家用99(數目同以前未結婚前一樣),但反而沒比家用我.家用方面我都吾想同佢計較,因為比錢老人家洗下都應該的,而且我都有比自己亞媽,無理由叫佢吾比架.

但係如果佢請工人比99用,我就會覺得好吾公平,點解我要自己賺錢做家用,夜晚要自己揍BB,重要請工人比佢地用.

大宅

唉, 你62&99咁攬法, bb真係會營養不良不良.....你可唔可以自己揍返呀, 否則請工人都最好係先己屋企, 唔好日日過去....我知你都好無奈 :lol:

大宅

我成個月前已叫老公同我去看highchair,佢次次都話遲D先.但當老野99同BB去完健康院,佢地終於知道BB呢個時期是要學坐.佢地話比我老公知,佢先肯陪我去買.佢就係乜都信佢亞爸亞媽講,亦覺得自己亞媽揍得好好.

如果自己揍返或請工人都好大開支,我地各自要比自己父母的家用又要交租,遲D BB大左用錢會重多.

蘇菲姨姨 寫道:
唉, 你62&99咁攬法, bb真係會營養不良不良.....你可唔可以自己揍返呀, 否則請工人都最好係先己屋企, 唔好日日過去....我知你都好無奈 :lol:

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lalacat:

妳個老公

水晶宮

lalacat: 我bb 是我媽咪湊, 所以我可以話佢, 我囡囡有時扭起計都要揹住佢, 一路

複式洋房

I feel very angry when i saw what your husband said( about employ a maid).
You called him GO TO DIE la.
You are his wife and your baby is his baby also.

別墅

lalacat,
你老公真係一個聽呀爸呀媽話的好乖仔!

大宅

我結婚之後失業了幾個月,老野& 大姑啦就每隔幾日就問我找到工未,好似嚇我老公要養我,佢仲叫我比份resume大姑啦,由佢幫我找工,佢地真係當啊大姑啦萬能.如果我吾返工全職揍仔,到時就要看佢地面色做人.

佢地知我老公孝順,有時D親戚來,節日,又或是生日都出酒樓食(每次都成二三千成圍,次次都要我老公比),大姑啦仲一家四口來,有時重帶佢99來食,佢地次次都吾比錢,吾通個啊爸啊媽佢無份的嗎?其實一人一次都吾係好過份的.但係D人就係噤cheap.

有時我覺得老公對佢的家人重好過對我,叫佢買張highchair 比個仔千幾銀都話貴,請全家人食飯二三千就話無所謂.(請父母食飯我都覺得是應該的,但點解要請大姑啦一家四口呢,佢係大家姐,吾係應該佢請嗎?

Amy1388 寫道:
lalacat,
你老公真係一個聽呀爸呀媽話的好乖仔!

水晶宮

你同佢地一齊住

又無搞錯, 淨係你老公一個俾晒. 我老公係每一家夾錢. 我媽咪就普通食餐飯就算 (5~6人) $400~500 我都要我大細佬, 一人一半. 雖然少錢, 但都唔好要佢一個俾晒. 就算嫁

大宅

吾係一齊住,但好近,三家人同一屋苑住只是吾同座樓.

係呀!就算嫁左,個老豆老母自己都有份,夾番一份都好應該啦,更可況佢全家都係度,佢老公都係吾會話主動結帳,我老野就試過拿出一張未生效的信用卡(未打電話確認新卡)話由佢比,佢張卡仲貼住label的,我老公見到,就la la 聲比錢攞,自此以後我都吾見我老野攞過張卡出來比錢了.你話佢係咪好攪野呢,吾知佢果次係咪想攪下笑比我地睇呢!

[quote]
sammifanlp 寫道:
你同佢地一齊住

又無搞錯, 淨係你老公一個俾晒. 我老公係每一家夾錢. 我媽咪就普通食餐飯就算 (5~6人) $400~500 我都要我大細佬, 一人一半. 雖然少錢, 但都唔好要佢一個俾晒. 就算嫁

水晶宮

咁又未必, 我大伯都試過. 佢地真係唔知要打去 card centre confirm.

你下次想

大宅

sammifanlp:
都有可能既,老野平時都係"傻下傻下"的,你講的方法我都試過,就在上年年三十果晚我想早D返家,佢係都要等住比錢,吾肯早走(其實都食得7788啦,重有個生果盤未來).
所以我以後都以"帶住BB落街食飯吾方便"為籍口吾出街食,一係我叫佢自己同D家人食,我在家看BB,佢地唯有改在家食.

[quote]
sammifanlp 寫道:
咁又未必, 我大伯都試過. 佢地真係唔知要打去 card centre confirm.

你下次想
該用戶已被刪除

大宅

lalacat
你未同你老公結婚時你知唔知佢原來係....超級孝順仔....黎架(題外話).......!!!
一致通過你99根本唔識湊孫,真係睇到眼火爆....bb一日係佢地湊,你每日都要過著放工返到屋企"心up"既日子~~~不過你就算詰左工人我感到都冇用,因你地住得咁近,如果你99強行要再餵bb食呢d個d野,個工人都唔敢反佢...
不如你試下找褓母湊bb丫,雖然家務係要自己做,但都起碼有個經驗既媽咪湊bb,我諗你返工都返得安心d。
我個囝3個月時我都決定找褓母,因在我坐月時候99就係我度住,個時我過著非人生活....總之我對bb做嘜都話唔好,我忍受唔到lu,跟住我知自己就快放完假要返工,我就更加唔放心佢湊.....搵左個褓母照顧bb,我返工前帶bb去褓母家,收工就接bb返屋企,雖然係就係辛苦d,但係我返工時我真係冇咁擔心呀~~~~~~

別墅

lalacat,

快D同你老公坐低傾下, 個B再取落去唔得架! 搵第二個湊啦! 有時, 你都要為左BB著想"企硬", 唔好再比你老公話晒事.

首頁

尾頁

跳至