論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今晚TXB 10:30p.m.個知法守法講外傭問題..其中一條係借錢比外傭犯唔犯法,個律師話如要借$$,就要去勞署申請,得勞署署長批准先可以借.<<係我聽錯左,下面更正先係正確.

更正!!
sorry!各位,係我思覺失調搞錯左.mg:" />

正確係:
僱 主 借 給 傭 工 的 款 項 , 但 必 須 獲 得 傭 工 的 書 面 同 意 ;
除 非 得 到 勞 工 處 處 長 的 書 面 批 准 , 否 則 各 項 扣 除 的 工 資 總 額 ,
除 缺 勤 而 扣 除 的 數 額 外 , 不 得 超 過 傭 工 在 該 工 資 期 所 得 工 資 的
一 半 。

小荻媽咪    發表於 11-12-1 23:20

禁止訪問

回覆:FA8866 的帖子

大宅

回覆:今晚TXB 10:30p.m.個知法守法講外傭問題..

但整爛嘢賠錢方面我都唔係太明!點解係賠1/4人工?不是最多賠三百咩?

大宅

可否叫勞署出e-通告, 當D姐姐問借錢時, 僱主便download此通告俾佢哋睇, 柵佢哋后早門?

Orv  對,吾駛我地的BK媽咪.成日諗爆頭,搵拒絕工人借錢的籍口.  發表於 11-12-2 12:47

公爵府

Omerkion 發表於 11-12-1 23:13
但整爛嘢賠錢方面我都唔係太明!點解係賠1/4人工?不是最多賠三百咩?

...
http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf <<呢度既3.6章其實有講,個律師都係照呢條黎答.

我都覺得呢條例怪怪地既,我唔知我理解有無錯,如有,請提出研究下.
每件上限$300,但不論幾多件,都唔可以照過人工既1/4.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每件物品最高$300 一個月即最多可以賠3件物品多少少 但人工1/4 唔多過$935 係計幾多錢一個月為準則?

公爵府

yesmam 發表於 11-12-1 23:17
可否叫勞署出e-通告, 當D姐姐問借錢時, 僱主便download此通告俾佢哋睇, 柵佢哋后早門? ...
我諗緊其實勞署係咪有出呢條例?否則點解個律師會咁答?不過我未搵到.

公爵府

小荻媽咪 發表於 11-12-1 23:20
每件物品最高$300 一個月即最多可以賠3件物品多少少 但人工1/4 唔多過$935 係計幾多錢一個月為準則? ...
$935係用現時人工$3,740計出黎喔.

公爵府

我啱啱睇埋勞例都仲未搵到律師講個勞署批准先可借$$既例出黎.
一係我聽錯,一係節目個律師講錯.
C啦!!我係咪要"撩"下隻耳先呢?
有無人今晚睇左可以講下係咪我聽錯?

大宅

回覆 FA8866 的帖子

揾到請分享, 拜托

珍珠宮

Good program

大宅

回覆:今晚TXB 10:30p.m.個知法守法講外傭問題..

法例話可以借$,不過每個月還款唔可以超過人工一半,否則就要同勞工處長申請。所以節目裏扣多過一半便屬遺法。

公爵府

玻璃窗 發表於 11-12-1 23:56
法例話可以借$,不過每個月還款唔可以超過人工一半,否則就要同勞工處長申請。所以節目裏扣多過一半便屬遺 ...
oic,好彩有您更正,即係我思覺失調聽錯左.怪不得我點都搵唔到條例啦.
我要改番個topic先,sorry,令大家誤會.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔借最好 好似頭先入面所講"老公要3萬做手術" 喂 大拿拿3萬蚊 如以法例計每月只還$1870 即係要16個月零幾日先還清 個公主岩岩黎幾個月就借錢既 大家都唔敢借啦 點知會唔會大家唔夾會break contract果陣咪凍過水 又如果做得一年半載又覺得佢好幫得手既 借左冇耐佢又約滿 點知雙方會唔會續約架 真係打死都唔好中招

象牙宮

大家多少都有 input 吧?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

引用:唔借最好 好似頭先入面所講"老公要3萬做手

原帖由 小荻媽咪 於 11-12-02 發表
唔借最好 好似頭先入面所講"老公要3萬做手術" 喂 大拿拿3萬蚊 如以法例計每月只還$1870 即係要16個月零幾日 ...
agree!
我工人咁多年,老老實實,我借過一次都係$3,000,我講明唔會借over一個月人工。而我心中係預左呢筆錢跌左既我先會借。
大筆既我一定必定肯定窮過佢。免談!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

FA8866 發表於 11-12-1 23:30
我啱啱睇埋勞例都仲未搵到律師講個勞署批准先可借$$既例出黎.
一係我聽錯,一係節目個律師講錯.
C啦!!我係咪 ...

借錢唔洗勞工署批, 係還錢方便要, 每月只可最多扣$1,8xx.

明天會更好~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我所理解既, 吾係每個月還比僱主的$係工資的一半
如果大家有時間, 參考下呢樹

http://www.legislation.gov.hk/eng/home.htm
第57章, 32條

(e) 僱主曾預支或超額支付給僱員的工資,可從該僱員的工資中扣回︰
但─
(i) 除非獲得處長書面批准,否則不得以折扣、利息或任何類似收費作為該等預支或超額支付工資的代價而將之扣除;及

(ii) 僱員在任何一個工資期內被扣除的款項,不得超過他就該工資期須獲付給的工資的四分之一;
(f) 在僱員書面同意下,可從該僱員的工資中扣回已借給他的貸款;

(3) 根據本條在任何一個工資期所扣除的工資總額(因缺勤而扣除者或依據根據《未成年人監護條例》(第13章)第20(1)條、《分居令及贍養令條例》(第16章)第9A(1)條或《婚姻法律程序與財產條例》(第192章)第28(1)條作出扣押令而扣除者除外),不得超過就該工資期須付給僱員的工資的半數,但獲得處長書面批准者不在此限。 (由1997年第69號第34條修訂)

呢樹所講工資的一半
係講, 僱主係吾可以用任何理由, 扣多過佢一半人工
即係話, 呢D 理由, 係包括打爛野賠$, 還$, 加加埋埋, 吾可以扣多過一半

而還$, 只係可以係佢工資的1/4, 即係話, 如果用人工3740黎計, 就吾可以還多過935元一個月

如果我有理解錯, 請更正

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

英文應該會比較易明D

(e) deductions for the recovery of any advance or over-payment of wages made by the employer to the employee:
Provided that-

(i) except with the approval in writing of the Commissioner, no such deductions shall be made by way of discount, interest or any similar charge in consideration of such advance or over-payment; and

(ii) the total of such deductions in any one wage period shall not exceed one quarter of the wages payable to the employee in respect of that wage period;(f) deductions, with the written consent of an employee, for the recovery of any loan made by the employer to the employee;

(g) deductions made at the request in writing of the employee in respect of contributions to be paid by him through the employer for the purpose of any medical benefit scheme, superannuation scheme, retirement scheme or thrift scheme lawfully established for the benefit of the employee or his dependants; (Amended 41 of 1990 s. 17)

(h) deductions which are required or authorized under any enactment to be made from the wages of an employee;

(i) other deductions made at the request in writing of the employee and with the approval of the Commissioner, which may be signified in respect of any particular case in writing or in general by notice in the Gazette.

(3) Except with the approval in writing of the Commissioner, the total of all deductions, excluding deductions in respect of absence from work or any deduction pursuant to an attachment order made under section 20(1) of the Guardianship of Minors Ordinance (Cap 13), section 9A(1) of the Separation and Maintenance Orders Ordinance (Cap 16) or section 28(1) of the Matrimonial Proceedings and Property Ordinance (Cap 192), made under this section from the wages of an employee in any one wage period shall not exceed one half of the wages payable to the employee in respect of the wage period. (Amended 69 of 1997 s. 34)

別墅

無睇到,不過多謝你哋的資料!

首頁

尾頁

跳至