跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+11-12-02+發表係,玩

原帖由 Jessie7826 於 11-12-02 發表
係簡介會時園長都有講過全日班佢地仲考慮緊,唔早通知,仲面試完先講佢地係幾失職

...
其實如果真係要唔開,表格+$30報名費都唔應該收!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Jessie7826+於+11-12-02+發表

原帖由 cyhh 於 11-12-02 發表
其實如果真係要唔開,表格+$30報名費都唔應該收!
喂,有結果喇

洋房

請問 知道為何救恩不開全日班了嗎?

複式洋房

有結果啦, 阿女成功左!

複式洋房

收到結果了,應該無開全日班了。

大宅

回覆:救恩result 要5pm(2 Dec)後先出

又失敗了

大宅

回覆:Piggyhui 的帖子

我BB只係備取生

別墅

回覆 Jas-MaMa 的帖子

我個女雖然都係後備生, 但我也很開心, 因為佢係細b, 入到waiting list已經好叻, 唔知有冇機會呢 ??

大宅

回覆:chingching1026 的帖子

咁叻呀!加油啊!

別墅

回覆 Jas-MaMa 的帖子

希望我地最後都被取錄!

複式洋房

加油!Good Luck!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我封備取生信有3個offer
1. 有意入讀下午班學位,請代安排辦理註冊手續。

2. 願意繼續等候補上學位。

3. 決定放棄等候安排學位。

即係想讀, 會係pm班

大宅

我亞女當年都係後備生, 不過最後都收咗上午班, 依家k2喇. 我同亞女都好開心. 所以大家如果有心入的話, 唔好灰心, 加油~~~

大宅

男爵府

救恩學校是本著信、望、愛的基督教精神辦學,初期服務因戰亂而失學的兒童,發展至今成為一所具質素及受家長愛戴的學校,實屬神豐盛的恩典。回顧過去數十年間,社會發生各樣危機,如暴亂、移民潮、金融風暴、沙士傳染病、政權移交等不穩定的社會因素,學校仍堅守信念,順應社會發展而開辦非牟利的全日制或半日制幼稚園課程。在這十數年間,幼稚園部因應社區、家庭的需要,在服務上作出配合,如在沙士和金融風暴期間出生下降、雙職父母大增,我們便增設全日班課程使出外工作父母能安心工作。而近年社會經濟改善,出生率上升,投考本校人數多達千人。很多小朋友的面試表現相當理想,選擇也十分困難。為了幼稚園部的發展及提供更有質素的教學,使更多家庭受惠,校董會決定2012-2013年度開始停辦全日制幼兒班,而K2-K3仍保留全日班直至2013至2014年度完結。
http://www.kauyan.edu.hk/kinderg ... 12&title=912485

好似有點矛盾喔!
救恩的全日班係好受歡迎的,咁既理由停辦,真係在服務社區嗎?!

男爵府

條數咁計...
如果上午時段和下午時段上課的人數不變的話在沒有全日班的情況下實際學生的數目確實比有全日班的情況下較多...

e.g. 以k1級別來計算, 假設師生比例不變: 1:15, 每個時段有兩個老師...

1) 上午班兩班各15人+下午班兩班各15人=60人 (冇全日班)

2) 上午班15人+全日班15人+下午班15人=45人 (因全日班同時會於上/下午時段上課, 實際上每個時段都係有30人上學)

*即係話實際上係收多o左15個學生...另一方面老師數目不變都係4個, 所以學校的學費收入相應都係多o左...

呢樣唔得, o個樣唔得, 呢樣唔准, o個樣唔准......牛耕田,馬食穀,老豆賺錢女享福。

大宅

好媽媽勳章

回覆:救恩result 要5pm(2 Dec)後先出

如果有學券,係無多到架,因為全日班小朋友只扣一份學券,學校收到嘅$應該多啲,除非佢今年狂加雜費啦,咁就會因為學生多左而收多左$。

我都係只報全日,到頭來只得半日,對佢地呢個安排好5滿意,我唔介意佢地今年無全日,只係覺得唔應該出結果先來通知,應該喺我地報名時已經作交代,唔好白嘥我地$30報名費!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前fax左信
話我要等上午
第2日就覆話有位
不過最終我冇要個offer
一來, 我心水既學校己收左我
另外, 我都係想報全日班的...半日班救恩唔係我心水

首頁

尾頁

跳至