自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

畀面勳章

回覆:你地真驚定只係網上扮驚?

我都唔想第日阿女升小時我會變成咁呀

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

無錯...平時有温書做下練習,考試可以唔洗點温

我女又係,考試期間完全無温習,我哦極都唔温

好彩...都考到全班第8

alice44  無特別溫都考全班第八, 都好叻! 咁全級考第幾呀?  發表於 11-12-12 12:46
shpfamily  咁佢唔係好彩,應該係聰明  發表於 11-12-12 12:31

水晶宮

你好叻,要返工都湊到個仔甘掂,所以人人都有長處

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

引用:其實你地真係咁驚小朋友考試?定只係網上扮

原帖由 dada~0w0~ 於 11-12-11 發表
其實你地真係咁驚小朋友考試?定只係網上扮下驚製造羊群心態?
令大家都驚下?可能我怪獸家長mout ...
身邊很多老師,教練。他們也道出這個怪現象,反睇我的小時候,一樣很多課外活動,媽媽從不會要我請假,亦很尊師重道。不會投訴,投訴...可能社會真係變了。

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

我都唔係好明,咁細個小朋友,
玩下興趣班者,點解下下都要有 cert,
考幼稚園,cert 真的咁緊要嗎?
我都比個親戚話我地兩公婆「短視」,佢叫我地應該循佢第時升中既方向﹑升大學條路點行黎揀幼稚園wor。
我bb e+仲細,可能我未知驚。

dada~0w0~  我都諗, 可能我仔初小, 我未知驚咋。  發表於 11-12-12 10:19

男爵府

回覆 dada~0w0~ 的帖子

我都係一樣,唔會因為啊仔考試特別緊張而要閉關,所有活動照常進行,由1年級到佢而家3年級,每次考試時都係叫佢當日自己溫習吓先,再同佢溫吓.....因我覺得只要平日係有聽書有留心點都有個譜,小一開始佢做所有嘅功課我亦都唔會點同佢改,只會同佢對有冇做齊,當中一定會有做錯,咁就仲好,錯咗老師一定要做改正,咁佢就會知自己錯咗咩,反而比較上心呢~呢個係佢學校嘅校長叫我地家長咁樣做,我非常buy呢個做法我諗唔係個個ma都會咁做.....我覺得train佢地自律性每日都溫少少記少少,好過到時死温爛溫仲辛苦.....

大宅

畀面勳章

可能我大女下年先讀幼稚園,不過我就咁諗,佢第時想學咩都無所謂,最緊要係佢自己鍾意…太大壓力只會令小朋友辛苦!
可能我比較西化,著重小朋友自由發展,咁令佢地更加發揮到佢地嘅小宇宙!

好似揾學校咁,最緊要係小朋友踏入去第一個感覺,因為讀嘅係佢而唔係個家長!

純粹個人意見,不喜勿插

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

禾都巧煎章架,但火姐就巧輕鬆,似禾巧多D!

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

我都正在想當年, 唔駛補習, 爸媽都唔多幫我密集溫書
上堂留心聽書,已可以在精英班,有時考試考天才都可以不過不失
而家個個都驚弓之鳥咁,小一,二就講緊補習..
而家無得靠天聰, 下下要咁勤力, 讀書變得好辛苦

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

伯爵府

回覆 dada~0w0~ 的帖子

由於我懶懶地, 我係精英班包尾果乍人. 大個夠搵食, 比上不足,比下有餘咁. OK LA
我唔想受壓力傳染呀)))))) 我唔介意阿仔行我條路. 但..佢條路好似辛苦D...變相,我都要陪埋佢辛苦埋一份啦

侯爵府

hashtag影視迷勳章

平時夠專心同埋適時溫習﹐真係唔需要考試前臨急抱佛腳既~~
贊成樓主既POINT~~~

奈何大部分小朋友同埋家長比較懶 (我自己都係)﹐所以就…愛佛腳。

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都係平時同小朋友溫習下,考試又唔會話特別溫習﹗
佢地想學跆拳道,於是啱啱join咗樓下社區中心既興趣班,兩個都玩得好開心﹗
個人認為小朋友既快樂先係最重要﹗
みんなで一緒に笑う

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

babyellow 發表於 11-12-12 12:56
平時都有溫,但唔敢鬆懈
平時都有溫,但唔敢鬆懈