婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

生'蛇'可以點呢?

我奶奶隻手生'蛇'(睇西醫話的),請指教有甚麽食療呢?成因是甚麽呢?

大宅

Re: 生'蛇'可以點呢?

我朋友之前都生蛇,睇左皮膚專科食左三日藥就謝晒, 主要戒牛、鴨、鵝, 據醫生講, 有生過水痘都有機會生蛇,因為d病毒未清, 仲生存於淋巴位置, 所以d人一生蛇就好似一串圍住個身生, 其實係隨住淋巴發作.

男爵府

我都剛剛生蛇........係唔會傳染人........包括自己........即係話生開果度就只會係果個位置........要睇e生同採藥膏........等佢收乾水........千奇唔好"r"佢........係好痕同會痛添.

珊瑚宮

好媽媽勳章

我都剛剛生蛇,生左耳內至出面,要食抗生素同搽藥膏,d藥1日食5次,藥膏就每日2次,一定要跟是個療程架

大宅

我個仔4個月時, 我生蛇,但醫生同我講話如果d水泡"串"

男爵府

畀面勳章

mt68,
生蛇ge成因係...我地細個嗰時出水痘ge病毒...d病毒呢埋喺神經線度...到咗年紀大咗..."底"抗力差...情緒唔好...d病毒就會沿住條神經線走出嚟...所以會好痛ga...好多嘢都會影响倒生蛇ga 食d清淡ge嘢就得啦

大宅

幾年前大腿出現兩三撻大約一吋長o既紅班,有d痛,但係冇理佢,過o左幾日,囡囡去睇醫生,順便俾醫生望望,醫生話係生蛇,但係唔駛食藥,過兩日自然會好番,果然俾佢講中,兩日後乜事都冇。只要唔好食d熱毒o野,好易好番o架。

首頁

尾頁

跳至