論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

星期一我夜間已經炒左倘bunbun

星期一我同大家講會action, 終於佢放完假按我原定計劃進行, 佢好冷靜, 係到bum時間, 不斷係佢間房打電話, 之後佢間我攞release letter, 我話會連同air-ticket+7 days wages一切比佢, 原因係寫私人理由, 佢立即報警話我無比一個月通知佢, 我都立即打999話懷疑我工人打個仔, (因當日我個仔親口同老師講) 本想我平淡處理, 點知佢仲要濫用公帑, 由比信個一刻我鄭重講我唔介意你去勞處, 直到police到我家, police問佢想點, 解釋比佢聽僱主係根據勞工法例去處理, 如果你任何意見你可以簽收封信去告僱主, 唔係報警, 我地唔可以判決, 下續....

大宅

Re: 星期一我夜間已經炒左倘bunbun

mrs.so 寫道:
星期一我同大家講會action, 終於佢放完假按我原定計劃進行, 佢好冷靜, 係到bum時間, 不斷係佢間房打電話, 之後佢間我攞release letter, 我話會連同air-ticket+7 days wages一切比佢, 原因係寫私人理由, 佢立即報警話我無比一個月通知佢, 我都立即打999話懷疑我工人打個仔, (因當日我個仔親口同老師講) 本想我平淡處理, 點知佢仲要濫用公帑, 由比信個一刻我鄭重講我唔介意你去勞處, 直到police到我家, police問佢想點, 解釋比佢聽僱主係根據勞工法例去處理, 如果你任何意見你可以簽收封信去告僱主, 唔係報警, 我地唔可以判決, 下續....

一定要對啲衰工人還以顏色...

大宅

根據勞工法例,我地顧主係需要一個月通知或補一個月代通知金俾點賤工人,你個工人有無叫你賠呀?

公爵府

佢不斷係到bum我時間, 話遲d先

男爵府

複式洋房

What reasons you want to fire her???

大宅

其實工人呢家野真係好煩....我屋企個工人都好唔掂..成日講大話

洋房

做得好! 大快人心!

絕不應補她一個月人工, 如果咁做有天理嗎?
是佢罪有應得的, 妳應公開她個衰名,免其他人中招請倒佢個衰臣!!!!!

民房

mrs.so
我炒第一個菲記時情況與妳相近. 佢一知到我炒佢時, 立即猛打電話. 我等佢講完兩個電話後, 就同佢講妳唔駛再問喇. 請妳立即簽收依封解雇信. 囉埋張支票同機票係兩小時內pack up離開. 支票內的銀碼包括人工, 返國車馬費及一個月代通知金. 我現在一切所做的都按香港法律, 妳有權唔簽收依封解雇信.唔囉張支票同機票. 但這只是妳放棄妳自己的權利. 而我的朋友第日係法庭上會為今日之事情作証 (我朋友是我的鄰居專誠過來見証那次解雇過程的第三者獨立証人). 無論妳如何決定 (簽與不簽), 妳都要在兩小時內離開, 否則我會叫埋樓下的security一齊請妳同埋妳的belonging出去. 到時妳可以係門口慢慢pack. 我重提醒佢今天妳唔囉依張機票, 日後妳再問我囉, 我仍然都係比番依張妳. 不過依張機票有效期只得30天. 遲了張機票用唔到, 係妳自己的損失!
之後她非常合作簽收依封解雇信. 囉埋張支票同機票係兩小時內pack up離開.

mrs. so
我唔明白點解妳用私人理由解雇bun bun 只補7天,而非一個月? 若妳對她非常不滿唔想補比佢, 妳在解雇信內應寫她犯下嚴重過失, 所以立即炒魷, 不獲一個月通知或代通知金. 當然妳要準備定佢 d 罪證係手. 因為妳個bun bun 告硬妳.
但妳補7天比佢, 我相信佢都會告妳. 那麼在庭上對妳就唔係嗊有利. 因為妳的行動 (補7天比佢), 法官會覺得妳對今次解雇的事件自己也願意去承擔. 希望妳個菲記唔去告妳喇! :lol:

別墅

mrs.so
aa333所講都有同感, 你用"私人理由"解僱佢, 應該係要補1個月代通知金, 我唸個工人真係會告你 , 到時你上到庭, 你冇証冇據佢打你個仔, 你咁樣係衰緊!
p.s : 唔係想你潑冷水, 政府不嬲都幫外傭多d
aa333 寫道:
mrs. so
我唔明白點解妳用私人理由解雇bun bun 只補7天,而非一個月? 若妳對她非常不滿唔想補比佢, 妳在解雇信內應寫她犯下嚴重過失, 所以立即炒魷, 不獲一個月通知或代通知金. 當然妳要準備定佢 d 罪證係手. 因為妳個bun bun 告硬妳.
但妳補7天比佢, 我想信佢都會告妳. 那麼在庭上對妳就唔係嗊有利. 因為妳的行動 (補7天比佢), 法官會覺得妳對今次解雇的事件自己也願意去承擔. 希望妳個菲記唔去告妳喇! :lol:

別墅

剛勁嫂 寫道:
mrs.so
aa333所講都有同感, 你用"私人理由"解僱佢, 應該係要補1個月代通知金, 我唸個工人真係會告你 , 到時你上到庭, 你冇証冇據佢打你個仔, 你咁樣係衰緊!
p.s : 唔係想你潑冷水, 政府不嬲都幫外傭多d
[quote]
aa333 寫道:
mrs. so
但妳補7天比佢, 我想信佢都會告妳. 那麼在庭上對妳就唔係嗊有利. 因為妳的行動 (補7天比佢), 法官會覺得妳對今次解雇的事件自己也願意去承擔. 希望妳個菲記唔去告妳喇! :lol:
[/quote]

記得mrs. so請左個bun唔係好耐, 係咪當左hk工人o甘處理?
未足三個月就7日通知. o甘樣一定會被bun告, 要補一個月.
如果個bun拖時間, 機票過期的話, 要另補一張添呀.
有冇証明bun打細佬呀?
唉...可憐香港 , 俾錢請工人都o甘難 :-(

公爵府

你地誤會
該用戶已被刪除

別墅

mrs.so
哦~~~ 原來係咁, 咁你要好好保管你的証據, 如果, 冇實質的証據支持下, 真係好麻煩~

民房

[quote]
mrs.so 寫道:
你地誤會

別墅

我想問, 點解唔係一個月通知? 我都準備炒個印印, 所以想知多d.

Thanks!
Amy

大宅

[quote]
aa333 寫道:
[quote]
mrs.so 寫道:
你地誤會

侯爵府

好媽媽勳章

mrs so,

你真係要小心個工人會反咬你!
上星期我報警捉個印印偷錢,就算有晒webcam片段,但因為搵唔倒賊贓,CID都話冇佢辦法....雖然佢地私底下同我講擺明係佢做。

香港o既法例只會protect外傭,總之...樣樣野都要小心處理!!!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

公爵府

我係封term. letter個度寫明佢衰咩...而send去immd. dept. 亦term. letter 一樣, 比佢個封refer. letter就寫私人理由...

珍珠宮

mrs.so,

咁係咪即係要比2封信佢架

首頁

尾頁

跳至